Zamieszczone przez maro rs
problem z antena na dachu
Zwiń
X
-
problem z antena na dachu
Witam, nie wiem czy to jest odpowiednie miejsce na ten temat - jesli nie to prosze o przeniesienie.
Posiadam identyczna antene jak w linku powyzej, natomiast sparciala mi w niej uszczelka. Obawiam sie ze w koncu skonczy sie to tak ze rdza wejdzie w dach, wiec chcialbym ja wymienic. Stad moje pytanie, czy ktos z Was odkrecak ta antene i moglby mi powiedziec jak to zrobic? Nie mam zielonego pojecia
-
-
sam sie przymierzam do tego tego zabiegu. z tego co wiem to wymiana anteny na dachu równa się ze zdjęciem podsufitki całej w przypadku wymiany razem z kablem. Dokładnie Ci tego nie opisze bo jeszcze tego nie zrobiłem, ale na pewno tematy się już obijały już dotyczące wymiany np :
trzeba użyć szukajki
Komentarz
-
-
musisz zdemontować plastik z tył odchylić podsufitkę na tyle żeby wsadzić rękę , rozpiąć kabel od anteny , odkręcić nakrętkę mocującą antenę .
Wyciągnąć antenę wymienić na nową i wszystko poskładać z powrotem . Jak jesteś techniczny to pracy masz na ok 15 min
[ Dodano: Pią 22 Sie, 14 15:13 ]
Zamieszczone przez Andy90z tego co wiem to wymiana anteny na dachu równa się ze zdjęciem podsufitki całej w przypadku wymiany razem z kablem.
Komentarz
-
-
Zrobiłem już to kupiłem jakis za kilkanaście złotych w norauto czy feuvert i podłączyłem, fakt jest delikatnie lepiej bo na obrzeżach miasta jeszcze znajduje mi, ale juz jak jechałem teraz nad morze w lipcu to na autostradach niedaleko dużych miast, zasięgu zero i wtedy muzyka z pendraka :P dlatego zastanawiałem się czy może antena swoje już wysłużyła i by jej nie wymienić, a przy okazji sprawdzić czy kabel gdzieś sie nie zużył już
dlatego też myślałem o wymianie anteny wraz z kablem :P
Komentarz
-
-
Nie wydaje mi sie aby kabel sie zuzyl od tak, moze lepiej sama antene wymien ale najpierw sprawdz styki na kosci w antenie, moze zasniedzialy czy nawet poluzowaly sie
[ Dodano: Pią 22 Sie, 14 17:19 ]
Aczkolwiek nie wiem jak z zasiegiem radia na autoatradach bo sam bylem w tamten weekend i na calej dlugosci a1 jedynie pendrive
Komentarz
-
-
Gość
tomek_1, jak wymieniasz antene to radzilbym jeszcze odkrecic tylne pasy i sciagnac plastiki ze slupkow, nie ma duzo roboty , a bedziesz mial wiecej miejsca i nie zalamiesz podsufitki. Ja wymieniajac gimnastykowalem sie sporo, dopiero jak to sciagnalem to moglem sie do tego po ludzku zabrac.
Andy90, u mnie bylo dokladnie tak samo, z reguly wina lezy we wzmacniaczu ktory znajduje sie w stopce, koroduja styki i szlag go trafia. U siebie wymienilem antene z podstawa i bylo lepiej, ale prawde mowiac dalej nie tak jak z ori, mimo ze ta ktora kupilem byla tez niby ori. W Meganie mialem tez problem, ale tu sie okazalo sie bat byl zlamany w miejscu gdzie jest to zgrubienie, wstawilem inny ktory sie walal po garazu i radio odbiera dobrze.
Komentarz
-
Gość
tomek_1, napewno bys sie zorientowal, jakbys zobaczyl te brzydkie zmarszczki na podsufitce :wink: ,udalo mi sie w pore dojrzec i nie narobilem syfu, a mozna... :diabelski_usmiech
Komentarz
-
Moja antena wygląda jak na załączniku, masakra :/ chce ją wymienić i na początku myślałem że wystarczy odkręcić metalową końcówkę kupić najzwyklejszy bat przykręcić i gotowe, i tak nie słucham radia, chodzi mi głównie kwestie wizualne :-) No ale kręcę i kręcę kluczem coś jakby przeskakuje ale antena, a w zasadzie to co z niej zostało nie wyłazi. Znalazłem w sieci info że podobno jeśli kleszczami złapać tą metalową końcówkę to ona wyjdzie, ale nie chcę czegoś uszkodzić. Ale z tego co czytam to nie ma innego wyjścia jak zdejmowanie podsufitki? I czy ewentualni mogę zamontować taką antenę w której można w dowolnym momencie odkręcać bat, bez zabawy z podsufitką?Załączone pliki
Komentarz
-
-
Jeśli kręcisz i nie wychodzi, to pewnie masz gwint zerwany. Spróbuj złapać kombinerkami, kręcić i jednocześnie ciągnąć. Jak nie da rady, to stopka do wymiany. Nie muszisz ściągać całej podsufitki. Zdemujesz plastiki z tyłu i podsufitkę lekko odginasz (tylko delikatnie żeby nie złamać) na tyle żeby wszedł klucz.moje stare auto
jest scout
Komentarz
-
-
czupakabra, pewnie tak jak pisze Mariusz87 masz zerwany gwint i wiele z tą podstawą anteny już nie zdziałasz...
Musisz wymienić całość czyli antenę z podstawą. Jeżeli będziesz miał problem z "załapaniem" nowej nakrętki anteny (pozycja trochę nie wygodna i robi się to trochę na wyczucie) spróbuj użyć starej nakrętki od anteny.
Wymieniałem anteny w Golfie IV i Octavii I. Zarówno w jednym jak i drugim przypadku ciężko było "załapać" nakrętkę w nowej antenie. Użyłem starej nakrętki i udało się.
Komentarz
-
Komentarz