problem z antena na dachu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomek_1
    Classic
    • 2018
    • 11

Zamieszczone przez maro rs
    12 litrów przy normalnej jeździe bez zamulania - 10 z octavii rs + litr na większą masę + litr na haldex
    60PLN/100km. Auć.
  • tomek_1
    Drive
    • 2014
    • 48

Witam, nie wiem czy to jest odpowiednie miejsce na ten temat - jesli nie to prosze o przeniesienie.

Posiadam identyczna antene jak w linku powyzej, natomiast sparciala mi w niej uszczelka. Obawiam sie ze w koncu skonczy sie to tak ze rdza wejdzie w dach, wiec chcialbym ja wymienic. Stad moje pytanie, czy ktos z Was odkrecak ta antene i moglby mi powiedziec jak to zrobic? Nie mam zielonego pojecia

Komentarz

• Andy90
      Administrator
      • 2010
      • 859
      • Octavia I (1U2)
      • AKL 1.6 MPI 101 KM

sam sie przymierzam do tego tego zabiegu. z tego co wiem to wymiana anteny na dachu równa się ze zdjęciem podsufitki całej w przypadku wymiany razem z kablem. Dokładnie Ci tego nie opisze bo jeszcze tego nie zrobiłem, ale na pewno tematy się już obijały już dotyczące wymiany np :

trzeba użyć szukajki
      http://forum.octaviaclub.pl/node/2558934
      https://www.facebook.com/ZielonaOctaviaByAndy/

Komentarz

• tryton
        Elegance
        • 2008
        • 935

musisz zdemontować plastik z tył odchylić podsufitkę na tyle żeby wsadzić rękę , rozpiąć kabel od anteny , odkręcić nakrętkę mocującą antenę .
        Wyciągnąć antenę wymienić na nową i wszystko poskładać z powrotem . Jak jesteś techniczny to pracy masz na ok 15 min

[ Dodano: Pią 22 Sie, 14 15:13 ]
        Zamieszczone przez Andy90
        z tego co wiem to wymiana anteny na dachu równa się ze zdjęciem podsufitki całej w przypadku wymiany razem z kablem.
        Kabla nie trzeba wymieniać ( oczywiście jak nie jest uszkodzony ) antena ma na kablu wtyczkę a kabelek fabryczny ma gniazdo wystarczy rozpiąć wtyk i w to miejsce wpiąć nową antenę

Komentarz

• tomek_1
          Drive
          • 2014
          • 48

tryton, wydaje sie latwe to co piszesz, oby poszlo szybko. Dzieki wielkie Andy90, nie chce wymieniac kabla a jedynie sama antene ze wzgledu na popekana uszczelke

Komentarz

• Andy90
            Administrator
            • 2010
            • 859
            • Octavia I (1U2)
            • AKL 1.6 MPI 101 KM

a no to chyba że :P ja sie zastanawiam nad wymianą anteny razem z kablem :P głównie dlatego że zupełnie tracę zasięg jak jadę poza granice miasta :P żadnej stacji nie potrafi złapać.... :P no chyba że również radzicie wymienić samą antene

Komentarz

• tomek_1
              Drive
              • 2014
              • 48

Moze sprobuj podlaczyc wzmacniacz sygnalu. Jest to kilka kabelkow zakonczonych kosciami, podpinasz je miedzy radiem a kablami zasilajacymi. Ja kupilem radio JVC i mialem to w komplecie - pomaga, nawet w tunelach odbiera mi radio bezszelestnie

Komentarz

• Andy90
                Administrator
                • 2010
                • 859
                • Octavia I (1U2)
                • AKL 1.6 MPI 101 KM

Zrobiłem już to kupiłem jakis za kilkanaście złotych w norauto czy feuvert i podłączyłem, fakt jest delikatnie lepiej bo na obrzeżach miasta jeszcze znajduje mi, ale juz jak jechałem teraz nad morze w lipcu to na autostradach niedaleko dużych miast, zasięgu zero i wtedy muzyka z pendraka :P dlatego zastanawiałem się czy może antena swoje już wysłużyła i by jej nie wymienić, a przy okazji sprawdzić czy kabel gdzieś sie nie zużył już

dlatego też myślałem o wymianie anteny wraz z kablem :P

Komentarz

• tomek_1
                  Drive
                  • 2014
                  • 48

Nie wydaje mi sie aby kabel sie zuzyl od tak, moze lepiej sama antene wymien ale najpierw sprawdz styki na kosci w antenie, moze zasniedzialy czy nawet poluzowaly sie

[ Dodano: Pią 22 Sie, 14 17:19 ]
                  Aczkolwiek nie wiem jak z zasiegiem radia na autoatradach bo sam bylem w tamten weekend i na calej dlugosci a1 jedynie pendrive

Komentarz

tomek_1, jak wymieniasz antene to radzilbym jeszcze odkrecic tylne pasy i sciagnac plastiki ze slupkow, nie ma duzo roboty , a bedziesz mial wiecej miejsca i nie zalamiesz podsufitki. Ja wymieniajac gimnastykowalem sie sporo, dopiero jak to sciagnalem to moglem sie do tego po ludzku zabrac.
                    Andy90, u mnie bylo dokladnie tak samo, z reguly wina lezy we wzmacniaczu ktory znajduje sie w stopce, koroduja styki i szlag go trafia. U siebie wymienilem antene z podstawa i bylo lepiej, ale prawde mowiac dalej nie tak jak z ori, mimo ze ta ktora kupilem byla tez niby ori. W Meganie mialem tez problem, ale tu sie okazalo sie bat byl zlamany w miejscu gdzie jest to zgrubienie, wstawilem inny ktory sie walal po garazu i radio odbiera dobrze.

Komentarz

• tomek_1
                      Drive
                      • 2014
                      • 48

Golas27, dzieki za pomocne rady mysle ze jakbym sie do tego zabral to po pewnym czasie bym na to wpadl, ale lepiej od razu to wiedziec nim sie szkody wyrzadzi, np. w postaci zalamania podsufitki

Komentarz

tomek_1, napewno bys sie zorientowal, jakbys zobaczyl te brzydkie zmarszczki na podsufitce :wink: ,udalo mi sie w pore dojrzec i nie narobilem syfu, a mozna... :diabelski_usmiech

Komentarz

• tomek_1
                          Drive
                          • 2014
                          • 48

tego to sie domyslam, a pewnie bym narobil troszke balaganu z ta podsufitka najwazniejsze aby nauczyc sie na czyis bledach niz na swoich - a mi by sie nie widzialo niszczyc tak zadbanej i prawie bialej podsufitki :lol:

Komentarz

• toznowuja
                            Drive
                            • 2014
                            • 50

https://www.youtube.com/watch?v=5k_d2zTiHp8 opis audio-viedo

Komentarz

• Andy90
                              Administrator
                              • 2010
                              • 859
                              • Octavia I (1U2)
                              • AKL 1.6 MPI 101 KM

Golas27 dzięki za rady napewno zostanie to sprawdzone

Komentarz

• piotrek_os
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8160
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

To jak już masz zmieniać antene to może odrazu zapodaj triflexa :diabelski_usmiech bedziesz miał antene do CB :diabelski_usmiech
                                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• czupakabra
                                  Ambiente
                                  • 2016
                                  • 131
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AVU 1.6 MPI 102 KM

Moja antena wygląda jak na załączniku, masakra :/ chce ją wymienić i na początku myślałem że wystarczy odkręcić metalową końcówkę kupić najzwyklejszy bat przykręcić i gotowe, i tak nie słucham radia, chodzi mi głównie kwestie wizualne :-) No ale kręcę i kręcę kluczem coś jakby przeskakuje ale antena, a w zasadzie to co z niej zostało nie wyłazi. Znalazłem w sieci info że podobno jeśli kleszczami złapać tą metalową końcówkę to ona wyjdzie, ale nie chcę czegoś uszkodzić. Ale z tego co czytam to nie ma innego wyjścia jak zdejmowanie podsufitki? I czy ewentualni mogę zamontować taką antenę w której można w dowolnym momencie odkręcać bat, bez zabawy z podsufitką?
                                  Załączone pliki

Komentarz

• Mariusz87
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1286
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
                                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Jeśli kręcisz i nie wychodzi, to pewnie masz gwint zerwany. Spróbuj złapać kombinerkami, kręcić i jednocześnie ciągnąć. Jak nie da rady, to stopka do wymiany. Nie muszisz ściągać całej podsufitki. Zdemujesz plastiki z tyłu i podsufitkę lekko odginasz (tylko delikatnie żeby nie złamać) na tyle żeby wszedł klucz.
                                    moje stare auto
                                    jest scout

Komentarz

• BASTIAN001
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1177
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

czupakabra, pewnie tak jak pisze Mariusz87 masz zerwany gwint i wiele z tą podstawą anteny już nie zdziałasz...
                                      Musisz wymienić całość czyli antenę z podstawą. Jeżeli będziesz miał problem z "załapaniem" nowej nakrętki anteny (pozycja trochę nie wygodna i robi się to trochę na wyczucie) spróbuj użyć starej nakrętki od anteny.
                                      Wymieniałem anteny w Golfie IV i Octavii I. Zarówno w jednym jak i drugim przypadku ciężko było "załapać" nakrętkę w nowej antenie. Użyłem starej nakrętki i udało się.

Komentarz

Pracuję...