Czujnik temperatury silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • samael2001
    Classic
    • 2018
    • 0
    • Octavia III (5E3)
    • CHPB 1.4 TSI 150 KM

Ja tez juz na nogach
    witam

[ Dodano: Czw 26 Lis, 15 06:35 ]
    r2r gdzies wcielo jednego posta ze starego tematu i juz nie jestes pierwszy na 1000 ekranie :evil:
  • samael2001
    Classic
    • 2014
    • 2

Mam taki problem z czujnikiem temperatury silnika iż co dwa miesiące wymieniam na nowy,bo zaczynają przekłamywać,lub pokazują że silnik jest niedogrzany.
    A wszystko zaczęło się od wymiany króćca,ponieważ robiły się na rurkach odprowadzających tak zwane mikro pęknięcia i mechanik powiedział że to trza wymienić,bo jak w czasie jazdy strzeli to pozamiatane.No i wymieniłem na jakiś zamiennik.Króciec po pół roku został wysłany do reklamacji bo padł w nim termostat,który był cały czas otwarty i nie dogrzewał mi auta.Zamiennik z montażem kosztował mnie jakieś 360zł.Uznali reklamacje i mechanik powiedział ze dopłacę 140zł i wstawi mi oryginalny firmy BERU.Koszt w sumie 500zł.Po wymianie jeden dzień było ok na drugi auto nie dogrzane znowu.W ramach reklamacji wymiana,tylko czujnika - było ok dwa miesiące nie całe.Znów się nie grzeje,przejechałem 25kilometró temp 70stopni max.Jak sie zatrzymuje,dokonuję parkowania temperatura rośnie do 90.A jeszcze jak jadę szybciej to potrafi spadać do 60 stopni.I tak kilka reklamacji było,aż w końcu mechanik zrobił coś że moja skoda 90 stopni miała już po przejechaniu 1,5 kilometra. Myśle sobie za szybko osiąga temp 90 stopni.Tak było do dziś 13 pażdziernika 2014.Jade 2,3,4,5 kilometró i tylko 70 stopni temp silnika. Jak parkuje czyli do tyłu trochę do przodu temperatura wzrasta do 8x paru stopni.Nie mam już siły nie wiem co zrobić.POMÓŻCIE!!!!!!
    samael2001

Komentarz

• CaveMan
      Classic
      • 2014
      • 28

samael2001, Z tego co wiem to za temperaturę wskazywaną przez wskazówkę w środku odpowiada czujnik temperatury silnika. Taki . Ja tak mam w BFQ a to podobne silniki.
      Po odpaleniu silnika, przy wyłączonej klimatyzacji, wentylatory chłodnicy kręcą ci się?

Komentarz

• samael2001
        Classic
        • 2014
        • 2

Re: Czujnik temperatury silnika

Wentylatory mi się nie kręcą przy odpaleniu silnika. Ale byłem w serwisie skody i tak okazuje się pracuje sąsiad mojej teściowej więc zapytałem o to co mnie boli. Panowie sugerowali że jest jeszcze czujnik na chłodnicy,który może być do wymiany i on mi powoduje takie nie dogrzanie silnika.Ale ja poczekałem do wizyty mojego mechanika żeby mu złożyć reklamacje że znów się coś dzieje.Pojechałem i powiedziałem że panowie z Skody powiedzieli żeby zobaczył czujnik chłodnicy.NIe zobaczył,tylko wymienił mi już 4-rty czujnik temperatury.Odebrałem auto z nadzieją że to już koniec.Ale nie już w drodze do domu zobaczyłem że auto mi się nie grzeje.Zadzwoniłem powiedziałem że to jest dalej to samo.Wkur....y jak cholera pojechałem do serwisu Skody.Tam panowie odpowiednio kasują i przychodzi pan z karteczka i mówi - Popsuty termostat.A ja na to "jak popsuty przecież to oryginał"Okazuje się że w skodzie nic co nie ma znaczka i skoda audi i vw to nie oryginał.No na moim króćcu nie ma znaczka,tylko Berg,lub Beru nie wiem sam.Więc teraz zostaje mi pojechać do pana mechanika i mu pokazać wydruk z diagnostyki z serwisu.Zobaczymy co będzie.Mówią mi że mam dobrą część wsadzoną nie byle co,ale niby to nie oryginał skody. W poniedziałek mam podstawić auto i będzie wymieniany króciec na oryginał.

[ Dodano: Nie 02 Lis, 14 11:00 ]
        Moje czujniki!W końcu mój mechanik postanowił mi zdemontować obudowę termostatu i powiedział że termostat jest zabrudzony jakimiś glutami i dlatego się zacina.Zaczęli płukać układ chłodzenia i wyleciało trochę brudów jakiegoś piasku i OK.Nalano nowy płyn chłodniczy G12 sprawdzono elektrykę do czujników i OK ma być.Oczywiście już 3 króciec z termostatem mam wymieniony na oryginał.Wydałem podliczając już wszystkie wymiany termostatów 1300zł. No to po takich kosztach wyruszyłem na święto wszystkich świętych jakieś 25km od miejsca zamieszkania.Skoda się rozgrzewa szybko tak jak powinna - ale teraz dzieje się coś takiego że dodając gazu(przyspieszając)temperatura mi się podnosi do 95stopni,gdy odpuszczę gazu wraca do 90stopni.Sprawdziłem poziom oleju w silniku jest ok,bo już nie wiem czego się czepiać. Jestem szoku PO Prostu - Albo nawet więcej WKURWIONY!!!
        samael2001

Komentarz

Pracuję...