Nagły zgon Klimatyzacji !

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jam80
    Classic
    • 2013
    • 5

Ja też Wam życzę zdrowych, spokojnych, radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :!: :mikolaj :szeroki_usmiech
    Trochę mnie nie było na forum (sprawy rodzinne i praca), ale myślę, że uda mi się w tym wolnym czasie nadrobić te kilkadziesiąt stron, które tak nadrukowaliscie :diabelski_usmiech
  • keciu
    Drive
    • 2011
    • 63
    • Octavia II (1Z3)
    • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

dzień dobry ,Zacznę od tego ze przepraszam jeżeli temat był wałkowany przez innego użytkownika ale mojego przypadku nie mogłem znaleźć .A wiec dzisiaj rano wracałem z Gdańska,miałem włączoną klimę, żeby mi szyby nie parowały ,po przejechaniu 20km nagle zauważyłem ze szyby pokrywają sie para (od początku moja skoda bez klimy ma problemy z wilgocią) -kontrolka świeci więc nie wiem o co chodzi, zatrzymałem sie i zaglądając pod maskę zauważyłem ze nie chodzi wentylator ,a włączanie guzika klimatyzacji silnik reaguje (na zamiany obrotów).rurka klimy po włączeniu guzika zimna a wentylator niechodzi. Nie dawno zmieniałem pasek klinowy może to coś ma wspólnego? Bardzo proszę o jakieś sugestie ,każdą pomoc będę bardzo wdzięczny .Moja skoda to : OCTAVIA I rok 1999 1,9 TDI 90 koni .

Komentarz

• yunior81
      RS
      • 2010
      • 1657
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

keciu, a jaka była temperatura na zewnątrz jak wracałeś ?

Komentarz

• keciu
        Drive
        • 2011
        • 63
        • Octavia II (1Z3)
        • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez yunior81
        keciu, a jaka była temperatura na zewnątrz jak wracałeś ?
        Około 2-3 stopnie na plus

Komentarz

• yunior81
          RS
          • 2010
          • 1657
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Dokładnie już nie pamiętam ale chyba musi być min. 4 stopnie na plusie aby klima się włączyła.

Komentarz

• keciu
            Drive
            • 2011
            • 63
            • Octavia II (1Z3)
            • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Ok, ale teraz jest 8 na plusie a wentylator stoi

Komentarz

• yunior81
              RS
              • 2010
              • 1657
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

No ok a klima działa ?

Komentarz

• jarek19861
                Classic
                • 2014
                • 21
                • Yeti (5L)

Sprawdź bezpiecznik na aku lubi się przepalać

Komentarz

• keciu
                  Drive
                  • 2011
                  • 63
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Wydaje mi sie ,ze działa -ale chyba nie tak jak przed awaria bo szyby już tak z pary nie usuwa .Przy włączeniu klimy Ac wyraźnie słuchać włączenie sprężarki i zmiany pracy silnika (ma ciężej) przewody sa zimne wiec wnioskuje ze wentylator nie znanych mi przyczyn przestał działać, ale nie wiem czy na pewno.Bezpieczniki na aku są ok sprawdziłem wszystkie 3

Komentarz

• Rico40
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 135
                    • Fabia (6Y2)

Spróbuj wymienić filtr przeciwpyłkowy.

Komentarz

• keciu
                      Drive
                      • 2011
                      • 63
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Rico40
                      Spróbuj wymienić filtr przeciwpyłkowy.
                      dzięki na pewno to zrobię =czy możesz mi napisać, a najlepiej pokazać, gdzie on sie znajduje .
                      Wczoraj dzwoniłem do mechanika ,który mi grzebie przy aucie w razie problemów i powiedział mi ,ze wentylator drugi ten mały nie będzie chodził przy tej temperaturze na dworze co jest a na wiosnę wróci wszystko do normy(czyli szacunek dla jarek19861 który tez tak twierdził)Czy możecie jednoznacznie potwierdzić ze faktycznie tak jest ze jak wciskam guzik AC to włącza sie wentylator tylko ten duży przy określonej temperaturze na zew.bo jak teraz na spokojnie sledze to wszystko ma sens i chyba tak jest ,dziekuje wam za chęć pomocy .

Komentarz

• Rico40
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 135
                        • Fabia (6Y2)

Mam fabie popytaj kolegów gdzie znajduje się filtr u mnie od strony pasażera pod schowkiem. Co do klima tez tak mam jak jest mniej jak 5 stopni to się wentylator nie załączy, ale jak jest powyżej to wszystko działa bez zarzutu. Także na wiosnę lub powyżej 5 stopni wiatrak będzie pracował.Filtr u siebie zmieniam dwa razy w roku i mam spokój ze smrodem i parowaniem szyb.

Komentarz

• keciu
                          Drive
                          • 2011
                          • 63
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Temat został wykryty - klima działa i wentylator przestanie sie kręcić , gdy temperatura spadnie do 4-6 stopni C. Jezeli chodzi o parowanie szyb to zastosowałem : Wymiana filtra kabinowego i zrobiłem własnoręczną rynienkę koło niego ,aby woda nie dostała sie na Filtr- coś takiego : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=74 . Po tych zabiegach wszystkie problemy zniknęły związane z parowaniem szyb .Tak, ze bardzo dziekuje wam za pomoc i życzę wszystkiego dobrego .

Komentarz

Pracuję...