Przebicie na wzmacniacz od anteny CB !

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jaroon
    Classic
    • 2012
    • 14

dozm, no coś ten komp chyba przekłamuje ..5,5 litra przy 125 średniej..
    a może skasowałeś komp na początku autostrad ? ale to tez by było niesamowicie mało..według mnie nierealne..

byłem teraz we włoszech, zebrałem wszystkie paragony i porobiłem zdjęcia komputera ..
    nie chce mi się ich wklejać ale jakby ktoś chciał to nie widzę problemu..

trasa do włoch -
    1441 km ,
    średnia prędkość 97km/h ,
    średnie spalanie 7,0 l
    trasa bez problemów , przez Znojmo , około 270km lokalnymi drogami
    na autostradach utrzymywałem około 150 -155km/h , oprócz ograniczeń w austri ma sie rozumieć.

dojazdy do stoków zrobiłem 360km

powrót do polski -
    1441 km
    średnia prędkość 107km/h
    średnie spalanie 7,3 l
    czas przejazdu 13,32h
    lokalnymi tyle samo co w tamtą stronę.
    autostrada włochy ok 15okm/h
    autostrada austria ok 150km/h , oprócz ograniczeń + 33minuty w totalnym korku ze względu na shengen/uchodźców
    autostrada czechy- polska ok 165-170km/h

suma kilometrów 3250 km
    średnie spalanie z dystrybutora 7,15l / dystrubutor ten sam co tankowałem przed wyjazdem / oczywiście pod korek.
    jazda dynamiczna cały czas.

jak wy te spalania po 5 litrów robicie..chyba umrę i się nie dowiem.. :twisted:

oczywiście nie pierwszy raz robiłem długą trasę..
    wyniki mniej więcej sie powtarzają , tylko nigdy nie byłem tak dokładny..
    pozdrawiam ..i chyba pojade do mechanika żeby mi posprawdzał wóz bo chyba zepsuty..coś dużo pali.. :?
  • patryk891
    Ambiente
    • 2010
    • 104
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Witam, mam problem z przebiciem i zakłuceniami w cb radiu przez wzmacniacz od car audio. Problem polega na tym ze kabel od anteny idzie do bagażnika i wisi obok przykręconego na oparciu siedzenia wzmacniacza i podczas mowiania przez cb wszystko idzie na subwoofer i jest pisk oraz cb strasznie szumi jak jest wlaczone zwykle radio. Jaki jest sposób żeby to odizolowac. Takze wedlug mnie kabel od anteny cb jest za blisko kabli idących od wzmaka do radia
    148 KM & 303 NM by MASTER'S TUNING

Komentarz

• paulob1
      Rider
      • 2008
      • 470
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

patryk891, napisz co to za CB radio i jaka antena.
      Niektóre CB radia w ogóle nie nadają się do samochodu, zwyczajnie nie posiadają filtrów wewnątrz na zasilaniu (dławików).
      Jaki masz poziom współczynnika SWR na skrajnych kanałach podstawy?

Na początek jeśli radioodtwarzacz ma regulację poziomu sygnału z przedwzmacniacza, to podkręć a zmniejsz czułość wzmacniacza od SUB-a.

Ogólnie zasada jest taka, by puszczać kable sygnałowe (sterujace) jedną stroną nadwozia, a prądowe W.Cz. drugąstroną.
      Najwięcej zakłóceń przy CB radiu występuje przy dużym SWR.
      Jeśli chcesz wykluczyć oddziaływanie samej anteny, to podłącz do CB radia zamiast niej rezystor 50 Omów 5W i włącz nadawanie. Jeśli zakłócenia będą nadal, tzn. że emituje je Cb radio przez przewody zasilające i tu trzeba by coś założyć w stylu filtra odkłócającego.
      Proponuję przede wszystkim oddzielne zasilanie Cb radia i radioodbiornika oraz wzmacniacza SUB-a(inny plus).

Komentarz

• patryk891
        Ambiente
        • 2010
        • 104
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

cb to uninden 520 xl a antena to sirio supercarbonium dł. 145 cm . radio ma zdjęty ogranicznik modulacji i ma więcej niż 4 W. Ale problem zanika jak oddale kabel antenowy od wmacniacza i niestety i wzmak i antena musi byc po lewej stronie bagażnika

Komentarz

• paulob1
          Rider
          • 2008
          • 470
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

patryk891, czy włączyłeś dolnoprzepustowy filtr pasmowy na wejściu wzmacniacza( o ile takowy posiada)?
          Powinien być przełącznik z napisem LOW Pass Filter 300 Hz. Jeśli nie, to spróbuj.
          Można też spróbować dołożyć filtry na wejściu sygnałowym wzmacniacza (typu dwukrotne PI) To też sporo da.
          Tu masz fajny skrypt. Zerknij na rozdział Filtry Dolnoprzepustowe.

Przemodulowanie CB radia i zbyt duży SWR też daje sporo interferencji.
          Jeśli interferencje są od kabla antenowego, wymień kabel na taki, który oprócz plecionki ma ekran aluminiowy. Ważne, żeby miał impedancję 50 Omów.
          Jeśli dasz 75kę, to najlepszy SWR osiagniesz w granicach 1,6 a z magnesówką od 1,8 w górę.

[ Dodano: Pią 28 Lis, 14 10:35 ]
          Co masz na myśl pisząc, że radio podkręciłeś na mocy?
          Zmieniłeś tranzystor mocy? Kręciłeś filtrami na bazach drivera i końcówki?
          Pytam, ponieważ filtrów na dopasowaniu stopni nie powinno się ruszać, jedynie zmienić sam tranzystor np jeśli masz na końcówce 2SC 2075 lub 2SC 2078 dać 2SC 1969 o ile dobrze pamiętam. Masz wtedy 10 Watów bez grzebania jak w starym dobrym Alanie 87.
          Innym wyjściem zrobienia lepszej mocy bez rozstrajania radia na stopniach mocy jest założenie dopałki 25-30 watowej i takie ustawienie samego radia(ja robiłem płynnie regulowany skrót mocy) , by na wyjściu dopałki było 15-17 Watów w stanie bezmodulacji w AM i jak dmuchniesz w mikrofon, masz na mierniku mocy te 23-25 Watów. Wtedy modulacja w AM jest mocna i bez zbędnego syfienia pasma i interferencji. W dodatku dalej Cię słychać.
          U mnie osiągi z Sunkerem Elite Cb115 i taką konfiguracją jak opisałem lecę na 25 kilometrów bez bóli.
          Tranzystor 2SC1969 ma Pmax=20W pracując w klasie C (czyli jako stopień mocy W.Cz) przy podobnej czułości jak te standardowo zakłądane do CB 2075, czy 2078 a obudowę ma identyczną.
          Musisz sięjedynie liczyć z poborem prądu przez Cb radio w okolicach 6,5 Ampera
          Ale sie rozpisałem...heh...

[ Dodano: Pią 28 Lis, 14 10:38 ]
          Zakładałem też do CB radyjek 2SC 2166 (12 Watów i pięknie chodziły bez grzebania w dopasowaniach.
          Dane z katalogu tranzystorów Towers International.

Komentarz

• pablo_doctor
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 791

ciepło ciepło...

Do sprawdzenia wystrojenie anteny - czyli wspomniany SWR oraz okablowanie samej anteny jak również jakość kabli sygnałowych radio-wzmacniacz.

cudów nie ma.

Zakładam ze CB nie było grzebane a antena na magnesie.

Jeśli to nie pomoże trzeba zmienić lokalizację anteny i złapać jej masę jak najbliżej podstawy.

Powodzenia
            pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• patryk891
              Ambiente
              • 2010
              • 104
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

no właśnie cb było grzebane jakis czas temu ale problem sie pojawił w momencie im bliżej został puszczony kabel anteny od wzmacniacza,jak sie odsunie to problem znika....paulob1, a funkcja lowpass jest włączona tylko że na moim, wzmacniaczu jest potencjometr od 100 Hz do 600 Hz

Komentarz

• 4tech
                RS
                • 2008
                • 4199
                • Octavia II combi (1Z5)
                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Proponuję również lepszej jakości kabel do anteny + dobre zestrojenie to podstawa.
                Resztę rozwiązań koledzy już napisali
                O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
                Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
                Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• pablo_doctor
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 791

Zamieszczone przez 4tech
                  Proponuję również lepszej jakości kabel do anteny + dobre zestrojenie to podstawa.
                  Resztę rozwiązań koledzy już napisali

te też

Co do filtrów pasmowych w wzmacniaczu to niet ędy droga nie wytną tego co indukuje się na wejściu no bo jak ??

Cymbała pożycz od kogoś podepnij i obczaj. Jak problem ustąpi to wiesz co jest przyczyną a jak nie to trzeba sprawdzić SWR antenę i kabel.
                  Jaka to antena jest ??
                  pablo_doctor

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

Komentarz

• patryk891
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 104
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

pablo_doctor, antena to sirio super carbonium

Komentarz

• pablo_doctor
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 791

czyli nie jakis najtanszy badziew
                      no to testuj testuj
                      pablo_doctor

Komentarz

• paulob1
                        Rider
                        • 2008
                        • 470
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

patryk891, wychodzi na to, że sam sobie nie chcesz dać pomóc. Pytałem, co było grzebane i cisza...heh....
                        Boisz się ,czy jak?
                        Proponuję założyć inne CB radio na podmianę i wyjdzie szydło z wora.
                        Prawdopodobnie ktoś tak nagrzebał, że dochodzi do samowzbudzenia któregoś ze stopni mocy.
                        Normalnie przy prawidłowym zestrojeniu jest to niemożliwe, gdyż stopnie te pracują w silnej klasie C.
                        W dodatku (taka ciekawostka) wzmacniacz m.cz. audio (ten co daje dźwięk do głośnika) w CB radiu służy również do modulowania AM podczas nadawania, sygnał ten idzie wtedy przed tzw. transformator modulacji.
                        Zastanów się, co rozgrzebałeś i spróbuj to naprawić. Zdalnie ciężko tak pomóc. Trzeba by pomierzyć, posprawdzać.

Komentarz

• pomylony28
                          Ambiente
                          • 2012
                          • 114
                          • Octavia I (1U2)
                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

A ja chcialem opowiedziec swoja historie. Tez mam Uniden 520xl ale z inna antena. I po kilku miesiacach uzytkowania pojawil sie bardzo glosny problem, gdy mowiłem przez cb slychac mnie było przez głosniki od radia i to na dodatek z trzaskami. Pojechalem na reklamacje do miesca zakupu. Sprzedawca sie zdziwil ale sprawe zbadal od razu w aucie. Okazalo sie ze wystarczylo dokrecic wtyczke od kabla antenowego cb. Nakretka od wtyczki sie poluzowala i mie bylo dobrego polaczenia .
                          Wiec na poczatku doradzam sprawdxic połaczenia.
                          :P

Komentarz

• paulob1
                            Rider
                            • 2008
                            • 470
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

pomylony28, zgadza się, dlatego ja montując Cb radio po dokręceniu wtyku ręcznie dociągam delikatnie nakrętkę kombinerkami. Podczas jazdy takie złącze zwyczajnie się luzuje od mikrowstrząsów, podobnie jak złącze mikrofonu, które też jest na drobnozwojowym gwincie.
                            Przy braku styku na masie oplot kabla staje się promiennikiem, stąd zakłócenia i możliwość uwalenia końcówki mocy ze względu na zbyt wysoki SWR (współczynnik fali stojącej).

[ Dodano: Pią 05 Gru, 14 18:18 ]
                            Dlatego właśnie pisałem, żeby sprawdzić SWR.... po nim by wyszło 8)

Komentarz

Pracuję...