kłopot z alternatorem valeo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krzychu100
    Classic
    • 2009
    • 21

Ja też nie chce śniegu bo muszę auto wysprzatac służbowe a w garażu to trochę mało miejsca.
  • janusz35
    Ambiente
    • 2007
    • 143
    • Octavia II (1Z3)
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Cześć, w dzisiaj zapaliła mi się kontrolka od ładowania. Alternator się kręci ale napięcie 12V i ani drgnie. Dwa lata temu robiłem szczotki u elektryka ( przelutował same szczotki bo zamówiony regulator nie pasował -jakiś chińczyk ale szczotki były takie same). Zastanawiam się czy nie kupić alternatora boscha (używka) bo jakkos nie mam zaufania do valeo . Do poniedziałku muszę się zdecydować. Koszt używki to ok.180zł (120A)i mam to na miejscu. Numer tego altka z boscha to 021903025K (made in mexico) drugi numer z etykietki 038903018XQ czy będzie pasował ( 1,9 TDI AGR 2002r)

Komentarz

• szakal1990
      Drive
      • 2014
      • 71

Ja na Twoim miejscu bym naprawił tego co masz. Bo jak rozumiem nie został znaleziony powód usterki. Mówisz że masz chińskie szczotki, może to one zawiodły.
      Części Skoda Octavia I 1.6
      http://olx.pl/oferty/uzytkownik/VXib/

Komentarz

• janusz35
        Ambiente
        • 2007
        • 143
        • Octavia II (1Z3)
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tak mam zamiar zrobić, jutro podjadę do warsztatu gdzie wymontują mi ten alternator. Poprzednio bylo wymienione sprzegiełko alternatora i same szczotki to było latem 2013 od tego czasu przejechałem ok 40tyś. bez żadnych kłopotów elektrycznych. W pytaniu o tego boscha chodziło mi że w przypadku "grubszej" naprawy lepiej kupić tą używkę tylko czy podejdzie "plug and play".

Komentarz

• szakal1990
          Drive
          • 2014
          • 71

Co do pytania to podpowiedzą Ci bardziej doświadczeni koledzy. Ja chwilowo nie mam dostępu do "pewnych" katalogów a nie chce Cie wprowadzić w błąd, mi się zdaje, że będzie pasował. Wracając jednak do kwestii używki, ceny alternatorów to od 90 zł za niepewne, po 150 z gwarancją 3 msc, jednak jak chcesz kupić za 180 to nie lepiej kupić regenerowany za ok 300 zł ? Wtedy firmy dają na niego gwarancję, często również obniżają cenę, gdy oddasz im swój stary.
          Części Skoda Octavia I 1.6
          http://olx.pl/oferty/uzytkownik/VXib/

Komentarz

• janusz35
            Ambiente
            • 2007
            • 143
            • Octavia II (1Z3)
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Niestety to nie szczotki (regulator dało się wymontować bez wyciągania alternatora z samochodu)pierscienie komutatora trochę zjechane.Zostawiłem samochód u mechanika mają wyciagnać alternator i ma się nim zająć elektryk. Z tego co się zorientowałem części do valeo są drogie dlatego dalej zastanawiam się nad zakupem używanego zależy co powie elektryk.

Komentarz

• buldoggg
              Rider
              • 2014
              • 347
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Znam taki przypadek że zapaliła się kontrolka od ładowania(wymiana alternatora na nowy )i nic nie pomogło ponieważ aku był padnięty

Komentarz

• janusz35
                Ambiente
                • 2007
                • 143
                • Octavia II (1Z3)
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ładowanie sprawdzałem miernikiem, akumulator jest OK. Co się stało pewnie dowiem sie jutro.

[ Dodano: Wto 30 Gru, 14 19:41 ]
                Dzwonił mechanik podobno padł wirnik komutator. Jutro mam odebrać auto, z wyciąganiem ( i wkładaniem) alternatora jest ponoć kupa roboty. Sam w octavii nigdy tego nie robiłem,ale jak spisywałem z niego numery widziałem jak jest upchany jaki tam jest dostęp.

31.12.2014. 16.00
                Samochód odebrany, ale były pewne kłopoty ponieważ po zamontowaniu alternatora były problemy z uruchomieniem- zapalał i gasł, nie działała cała deska, nie świeciły się żadne kontrolki oprócz tej od ładowania. Po do kompa długo pokazywał "brak komunikacji". W końcu coś się "odblokowało" przeprowadzili testy które nie wykazały żadnych poważnych błędów, samochód dał się normalnie uruchomić. jedyna usterka która pozostała do "zap......jący z prędkością światła wyświetlacz zegarka ( pozostałe parametry wyświetlał dobrze). Po chili jazdy zegar się uspokoił. Mój samochód chyba nie lubi długiego odpięcia od akumulatora (dwa dni) krótkie nie robią na nim wrażenia.

Komentarz

Pracuję...