przepływomierz

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ryyder
    Classic
    • 2020
    • 32
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

przepływomierz

Tony065, ja mam u siebie identycznie zamontowane siłowniki jak gmpl. Tylko ze ja mam siłowniki niemieckiej firmy tuningowej JOM. Miałem je na początku w passacie b4 taki sam montaż. Przed sprzedażą je wyjąłem i założyłem do skody tylko mi znajomy tokarz dorobił mocowanie przy masce bo nie było takiej śruby w zestawie. U mnie w sumie te siłowniki już prawie 3 lata działają
  • Ryyder
    Classic
    • 2015
    • 10

przepływomierz

Witam wszystkich,
    Mam pytanko czy w 1.6 sr AVU po odłączeniu przepływomierza powinna być jakaś różnica w pracy silnika?

Komentarz

• sebu
      L&K
      • 2008
      • 1304
      • Octavia II (1Z3)
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Ryyder, NA przykładzie diesla powiem ,że powinna być ( na gorsze ) jeśli przepływka jest dobra,ale jeśli jest padnięta to powinno (lepiej ).
      Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
      jak pomogłem to daj punkcik
      sprzęgło od G 60

Komentarz

• wesol
        Rider
        • 2008
        • 689

zalezy co znaczy padnieta. Moze lekko ciąc wartosci a moze mega zanizac i bedzie calkiem odwrotnie. Odpiecie przeplywki to przejscie na wartosc zastepczą i tu zalezy jaki motor i w jakim stanie jest ta podejrzana przplywka. nie ma tak ze odpowiedz jest niednoznaczna gdy przeplywka nie jest sprawna. Zapodaj logi to bedzie wiadomo choc ja sie osobiscie nie orietuje w benzynowcach.
        G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP

Komentarz

• sebu
          L&K
          • 2008
          • 1304
          • Octavia II (1Z3)
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

wesol, Pisałem na własnym przykładzie miałem takie właśnie objawy,a później potwierdziły się również u kolegi z pracy mowa o dieslach.
          wesol, Czy przepływka jest sprawna,czy też nie to różnica będzie
          sprzęgło od G 60

Komentarz

• wesol
            Rider
            • 2008
            • 689

nie kazdy motor ma tak ze odpiecie to odrazu przejscie na niska wartosc zastepcza. W tdi jest to 500 czy 550 jednostek. A jak wiemy przy pelnym bucie komp oczekuje wskazan na poziomie minimum 850. Ostatnimi czasy mialem kilka pryzpadkow gdzie przpelywka ciela odrobine ale od wysokich wartosci obrotowych jak 3000 a nawet 3500 obr. Zanizala mimo t i tak nieznacznie bo wskazania byly na poziomie 830 i tak do prawie odcinki bylo torszke ponad 810. To powoduje ze do tych 3000 obrotow auto jechalo poprawnie a juz powyzej brakowalo pare koników zaledwie co ciezko wykryc ot tak.
            Poza tym w jednym przypadu okazalo sie bardzo male pękniecie na wezu dolotowycm od filtra powietrza do muszli turbo. Własnie peknieci ebylo pryz samej muszli i tak nieduze ze wlasnie nikt sie nie kapnął.
            A znam tez silniki dieslowskie w ktorych odpiecie przelywki nie powduje obciniania dawki paliwa i auto jedzie jak ze sprawna przeplywką. To tez sie raczje wydaje byc normalne bo padanie przeplywki to zanizanie wartosci wiec dlateog tez sporo osob daje albo diode w kabelki albo wierci dziurkę w przeplywce.

Komentarz

• sebu
              L&K
              • 2008
              • 1304
              • Octavia II (1Z3)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez wesol
              daje albo diode w kabelki
              Dokładnie tęż tak robiłem.
              Nie sprzeczam się,bo doświadczenie mam tylko na własnych przykładach.Opisałem tak jak widziałem to W/W przypadkach.
              sprzęgło od G 60

Komentarz

• wesol
                Rider
                • 2008
                • 689

ja z doswiadczenia mog epowiedziec ze przeplywomierze nie padaja tak czesto jak ludzie mysla. Wiekszosc diagnoz z tymi przeplywomierzami jest bledna. TO element ograniczajacy dawkowanie paliwa a nie np pompowanie powietrza przez turbine.

Komentarz

• Wolga85
                  Rider
                  • 2014
                  • 288
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Jeszcze daje sygnał czy przez EGR leci tyle spalin co powinno.

Komentarz

• wesol
                    Rider
                    • 2008
                    • 689

To nie tak. Mozna wywnioskowac jedynie ze sa jakies problemy z EGr na podstawie ilosci przeplywanego powietrza przez MAF. To nie sygnal a wypadkowa analizy sygnalów z tego co turbo pompuje i flow przez MAF.
                    Oczewiscie ECM moze wywalic blad na tej podstawie.

Komentarz

Pracuję...