smer, i Ty nic wcześniej nie powiedziałeś, kurde na nogach bym do Ciebie na flaszeczkę przyszedł :diabelski_usmiech
Immobilizer blokuje odpalanie O1
Zwiń
X
-
Immobilizer blokuje odpalanie O1
Witam.
Posiadam Octavię 1998 1600 74 kW 101 KM silnik AKL.
Mój problem to mrugająca ikona żółta IMMOBILIZERA na desce, czasem odpala a czasem męczę się z 30 minut. Teraz to już nie mogę odpalić.( mam tylko 1 kluczyk)
1- W jaki sposób mogę wyłączyć na stałe IMMOBILIZER elektronicznie by odpalać?
2- W jaki sposób mogę obejść IMMOBILIZER mechanicznie by odpalać nawet bez kluczyka do czasu pełnej naprawy?
3- Ewentualnie jaki kabel VAG i program do tego kupić by samemu wyłączyć IMMO i jak odczytać kod do kluczyka, bo tak słyszałem, że można by wpisać do wyłączenia IMMO.
4- Czy podmiana stacyjki z kluczykiem na inną pomoże?
5- Czy taki kabel może być http://allegro.pl/interfejs-diagnost...275923360.html
6-Czy lepiej to http://allegro.pl/tester-diagnostycz...892558442.html
Każda ewentualność mnie interesuje
Proszę o pomoc.Na Wydechu, wrrr...
-
-
kamkorder, sprawdź czy nie masz uszkodzonego transpondera w kluczyku. Prościej był by ewentualnie kupić nowy transponder, podjechać do kogoś, kto ma sprzęt, żeby Ci zaprogramował nowy transponder do kluczyka i będziesz miał po problemie.
AD 5 wystarczy. Ale trochę wiedzy dodatkowo potrzebne Ci będzie lub szczegółowe studiowanie tego forum
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez miodowykamkorder, sprawdź czy nie masz uszkodzonego transpondera w kluczyku. Prościej był by ewentualnie kupić nowy transponder, podjechać do kogoś, kto ma sprzęt, żeby Ci zaprogramował nowy transponder do kluczyka i będziesz miał po problemie.
AD 5 wystarczy. Ale trochę wiedzy dodatkowo potrzebne Ci będzie lub szczegółowe studiowanie tego forum
Tu zdjęcie mojego kluczykaNa Wydechu, wrrr...
Komentarz
-
-
Miodowy.
Wygląda na cały.
Ale nawet jak uszkodzenie jest nie widoczne to do jakiego speca się udać by to zrobił?
Znalazłem coś takiego tzw prekodowany http://allegro.pl/transponder-can-id...126716410.html
co to znaczy, że sam się koduje, czy jest pod dany model auta?Na Wydechu, wrrr...
Komentarz
-
-
raczej masz ID 13. Pierwszy link z allegro wkleiłem zły, bo przeglądałem obie aukcje.
Link w poście wyżej poprawiłem.
Ja u siebie mam kolegę mechanika, który po prostu bez problemu programuje takie coś za dobre iwko
Samemu mając VAG-a z AD5 też byś dał radę, ale trzeba już trochę mieć wiedzy i poczytać co nie co o programowaniu.
Najważniejsze do zaprogramowania u Ciebie jest potrzebny czterocyfrowy kod do immobilizera. Jeśli go nie masz to musisz pojechać do kogoś, kto ma lepszy sprzęt, aby ci go odczytał.
Taki kod fabrycznie jest dodawany do kompletu kluczyków w momencie kupowania auta. Prawdopodobnie go nie masz, więc jedź do jakiegokolwiek mechanika. Jak sam tego nie zrobi to powinien Ci wskazać kogoś, kto Ci w tym pomoże.
Ja sam chciałem u siebie pobawić się w wyciąganie kodu, ale doszedłem do wniosku, że dla tej jednej operacji nie ma sensu kupować sprzętu.
prekodowany - nie mam pojęcia serio o co w tym chodzi.
Komentarz
-
-
Ok zonacze pod nowy link. Ale nie dawało mi to spokoju i poszedłem do auta pokombinować i ku mojemu zdziwieniu odpala ale muszę kluczyk do stacyjki głeboko i mocno wcisnać i cały czas tak trzymają i przekręcając i odpala. Wiem że to na dłuższą metę może nie działać ale to na coś naprowadzA na immo pod kierownicą może?Na Wydechu, wrrr...
Komentarz
-
-
To "czarne, okrągłe, z plastyku" na stacyjce, tam gdzie wkłada sie kluczyk, to cewka współpracująca z immobiliserem zawartym w kluczyku. Prawdopodobnie jest nieco przesunięta, lub gniazdo/wtyczka w niej dobrze nie łączy, stąd dociskanie pomaga.
Ta cewka daje się łatwo zdemontować, można wtedy obejżeć, sprawdzić/dogiąć styki, sprawdzić przewody do niej dochodzące, zmierzyć omomierzem czy ma przejście.
Komentarz
-
-
Witam. Ponownie.
Kluczyk dałem do sprawdzenia w serwisie dorabiającym. Jest sprawny.
Przy statyjce wszystko wporządku.
Okazały uwalone a raczej brak zimnych lutów. Trzeba było licznik wyciągnąć i porobić zimne luty.
Teraz wszystko gra jak trzeba. Za każdym razem zaskakuje ładnie :-)Na Wydechu, wrrr...
Komentarz
-
Komentarz