Problem z zamkiem drzwi kierowcy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LutteQ
    • 2025

Jak gorąco to gorąco a za chwilę burze takie że o matko

[ Dodano: Nie 21 Sie, 16 20:31 ]
    Prezes52, ustalasz spota już na wrzesień

[ Dodano: Nie 21 Sie, 16 20:32 ]
    Aśka już pytała kiedy we wrześniu
  • LutteQ
    Classic
    • 2015
    • 3

Witam proszę o pomoc w temacie centralnego zamka . Posiadam octavie I . Parę dni temu przestał działać Mi centralny zamek z pilota w drzwiach kierowcy nie reaguje na otwieranie ani zamykanie , na kluczyk reaguje normalnie ( otwiera auto oraz szyby ) . Dla pewności podmienilem zamki żeby wyeliminować uszkodzenie zamka po zamianie jestem pewny ze zamek jest sprawny . Do silniczka w zamku nie dochodzi żadne napięcie po wymuszenia otworzenia jak i zamknięcia . Zdziwiło mnie jeszcze ze przestało działać sterowanie lusterkiem kierowcy. Chciałem sprawdzić ciągłość instalacji ale po przyłączenia w złączu silniczka szyby nie mogę go dalej zlokalizować . Zastanawia mnie czy elektronika w słowniku szyby może być przyczyną awarii zamka ?? Pozdrawiam

Komentarz

• marky2552
      Ambiente
      • 2015
      • 134

głównie w silniczku szyby masz moduł który steruje zamykaniem otwieraniem szyb ale nie tylko bo za otwieranie i otwieranie drzwi też jest odpowiedzialny moduł przy silniczku zależy jak masz skodę z roku 98 to moduł powinieneś mieć przy panelu sterowania tymotwierania szyb i zamykania się od środka jak masz skodę z innych roków to masz ten moduł przy silniczku sprawdź kable w tej gumie co jest między drzwiami a karoserią samochodu taka harmonijma gumowa sprawdź tam kable czy nie są naderwane

Komentarz

• aniol
        RS
        • 2012
        • 5228
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

LutteQ, Od strony kierowcy przy silniczku szyb jest moduł sterowania.Odpowiada on za:centralny zamek,elektryczne lusterka(regulacja i grzanie),elektryczne szyby,oświetlenie wnętrza,oświetlenie w drzwiach(ostrzegawcza lampka) i migającą diodę koło rygla safe informującą o zaryglowaniu drzwi.Ale nim zdemontujesz tapicerkę sprawdz na 100% kable w przelotce między budą a drzwiami,lubią tam pękać.Moduł sterowania ma tą wade że lubią w nim gnić piny i dlatego nie które funkcją nie działają potem.Przerabiałem to już.

[ Dodano: Sob 09 Maj, 15 00:40 ]
        Popraw w profilu kod silnika
        http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
        Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• pekool
          Rider
          • 2012
          • 321
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

LutteQ, mialem identyczny przypadek, niech ci elektryk sprawdzi piny we wtyczce ktora wchodzi w modul w drzwiach, u mnie jeden zgnil a jest ich tam duzo, szukanie przyczyny trwalo pare godzin, chwala elktrykowi za cierpliowosc. Po przelutowaniu wszystko dziala jak nowe
          pekool

Komentarz

• LutteQ
            Classic
            • 2015
            • 3

Sprawdziłem przewody i sa ok skoda jest z roku 2003 . Piny we wtyczce wyglądają ok nie sprawdzałem jak wyglądają od strony modułu i tu mam pytanie czy wyciągnę moduł bez wyciągania całego silniczka ? widać ze trzyma sie na metalowej spince i 6 zaciskach . I jeszcze jedno pytanko czy spotkał sie ktos ze schematem tego modułu ?

Komentarz

• pekool
              Rider
              • 2012
              • 321
              • Octavia I combi (1U5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Elektryk go wyjal bez silniczka, jak masz miernik pradu tylko dobry sprawdz napiecie miedzy kazdym przewodem a pinem, tak u mnie znalazl usterke. Poza tym pociagnij za kazdy przewod ktory wchodzi we wtyczke jak jest pin zgnity to wyjdzie bez wiekszego oporu
              pekool

Komentarz

• aniol
                RS
                • 2012
                • 5228
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

LutteQ, Metalową spinkę ściągasz,plastikowe ząbki lekko podważasz i moduł na dół.
                http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• LutteQ
                  Classic
                  • 2015
                  • 3

Dziekuje za informacje na dniach wyciagne moduł i go sprawdze mam dostęp do mierników i oscyloskopu wiec nie powinno byc problemu z lokalizacja awarii Pozdrawiam

Komentarz

• marky2552
                    Ambiente
                    • 2015
                    • 134

da sie wyciągnąć ten moduł sam go wyciągałem ale w drzwiach tylnych takim sposobem sprawdź czy jest tam woda bo ja swój moduł jak wyciągłem to wylałem ze 200 ml wody z niego

Komentarz

Pracuję...