Uszkodzona elektronika drzwi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jogurtzbananem
    Classic
    • 2020
    • 0
    • Octavia III (5E3)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
    • BZB 1.8 TSI 160 KM
    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

guma, napisz jaki interesuje Cię silnik, ile km robisz w ciągu roku, więcej miasto czy trasa, jakie wymagania co do wyposażenia itd.- jak doprecyzujesz swoje typy to będzie można coś więcej powiedzieć
  • jogurtzbananem
    Classic
    • 2015
    • 8

Witam

Ostatnio nabyłem Octavię I L&K z 1999 roku. W samochodzie jak na złość nie działają:
    - przednie zamki,
    - otwieranie i zamykanie z pilota (baterie sprawdzone),
    - wszystkie podnośniki oprócz kierowcy (reszta się odzywa po przyciśnięciu, ale reakcji brak),
    - elektryczne sterowanie lusterkami

Czy wszystkie te usterki da się jakoś ze sobą powiązać? Jakaś zgniła wiązka kabli? Za co się najlepiej zabrać, żeby nie rozkopywać całej tapicerki bez powodu? Na dniach przyjdzie mi VAG, mile widziane byłyby wskazówki.

Z góry dzięki

Komentarz

• pablokinah
      Rider
      • 2010
      • 574

Masz moduł w drzwiach kierowcy który tym wszystkim steruje i w nim mogły pognić piny , potem masz kable w przelotce miedzy drzwiami a słupkiem A mogły popękać trzeba sprawdzić i jest jeszcze moduł komfort który znajduje się pod plastikami mniejwięcej na wysokości lewego kolana ale jego to na samym końcu.
      zacznij od sprawdzenia kabli a jak poszukasz na forum to powinieneś znaleść tematy na twój problem.
      jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• pablo_doctor
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 791

tak to całkiem możliwe. Wiosna - wiosna bo się zazieleniło we wtyczce lub gnieździe wspomnianego modułu.
        pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• Mariano_Italian
          Drive
          • 2014
          • 60

jogurtzbananem, Mam dokładnie taki sam problem i bujam się z tym już od kilku miesięcy. Dzisiaj oddaje samochód do ASO, był już u kilku elektryków samochodowych i niby wszystko jest ok, a jednak nadal nie działają drzwi, elektryczne lusterka i otwieranie wlewu paliwa Mam nadzieję, że poradzisz sobie szybciej i taniej niż ja Ps. Jeśli ASO sobie poradzi z tematem to napiszę co było przyczyną awarii

Komentarz

• jogurtzbananem
            Classic
            • 2015
            • 8

Będę wdzięczny. U mnie działa otwieranie wlewu, podnośniki szyb z tyłu się odzywają, z przodu nic. Elektryka prawych drzwi jest martwa.

Komentarz

• norad
              Drive
              • 2010
              • 46

a ja proponuję od zacząć od sprawdzenia bezpieczników tylko nie na oko a np. miernikiem - u mnie właśnie był walnięty bezpiecznik.

Komentarz

• jogurtzbananem
                Classic
                • 2015
                • 8

Bezpieczniki sprawdzone, są ok. Właśnie ściągnąłem boczki i w sumie nie zbyt wiem co sprawdzać. Mógłby mi ktoś jak najbardziej szczegółowo opisać czego szukać? Jestem świeży jeżeli chodzi o elektrykę. Kosmos gdyby były zdjęcia. Z góry dzięki

[ Dodano: Pią 15 Maj, 15 22:15 ]
                Dodam jeszcze, że nie działają mi te małe głośniki w wszystkich drzwiach.

Komentarz

• Mariano_Italian
                  Drive
                  • 2014
                  • 60

Mam już wieści z ASO! Uporali się z tematem w dwie godziny. U mnie przyczyną tych wszystkich awarii były przerwane dwa kable. Nie były to jednak kable w drzwiach lecz kable w okolicach modułu komfortu i na dodatek były pęknięte pod owijkami więc na oko nie było nic widać... 150zł diagnoza + 150zł lutowanie. Po dwóch miesiącach mogę wreszcie normalnie otworzyć drzwi pasażera oraz tył Lusterka i wlew paliwa także zaczęły działać jogurtzbananem, Jeśli rozebrałeś boczki to sprawdź czy nie ma nigdzie pękniętych ani zerwanych kabli. Przede wszystkim sprawdź kable w przelotkach drzwi (ta gumowa tuba w której idą kable od drzwi do samochodu), tam bardzo często pękają kable. Jak widać u mnie przyczyna była błaha a jednak trudna do wykrycia.
                  Moja rada po dwumiesięcznych bojach z elektryką: Jeśli nie zdziałasz nic sam to podjedź do aso i dogadaj się, żeby w rozsądnej cenie tylko zdiagnozowali problem. Jeśli to moduł komfortu albo moduł w drzwiach to przynajmniej będziesz wiedział jakich części masz szukać, żeby nie wymieniać niepotrzebnie połowy samochodu (co ja niestety zrobiłem). Pozdrawiam i powodzenia

[ Dodano: Sob 16 Maj, 15 06:46 ]
                  Ps. Co do niedziałającego pilota, to być może się po prostu rozkodował? Gdzieś na forum jest podana procedura kodowania pilota zdalnego sterowania, spróbuj to wykonać i może załapie Pozdrawiam

Komentarz

• jogurtzbananem
                    Classic
                    • 2015
                    • 8

Dzięki wielkie! . Ostatecznie, jeśli nic nie dam rady zdziałać, to oddam samochód znajomemu mechanikowi i powiem mu, gdzie najlepiej zacząć szukać. Co do kodów VAGa, dziś na pierwszy ogień poszło radio.

Komentarz

• pablokinah
                      Rider
                      • 2010
                      • 574

najpierw wyciągnij tą wtyczkę białą ciągnąć to czarne zabezpieczenie do góry i tam do wtyczki zerknij czy nie ma niebieskiego nalotu i czy są urwane piny

[ Dodano: Sob 16 Maj, 15 12:56 ]
                      jak tam będzie wszystko ok to między zawiasami masz gumową harmonijkę i ją sciągnij posprawdzaj zdecydowanie czy któreś nie są przerwane będziesz musiał odwinąć otuline czarną bo inaczej nic nie zobaczysz.
                      Załączone pliki
                      jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• aniol
                        RS
                        • 2012
                        • 5228
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

jogurtzbananem, Na dole,od strony kierowcy,przy słupku,za wykładziną jest kostka od wiązki kabli co wychodzą z drzwi do budy.Tam też warto zajrzeć jak reszta będzie ok.
                        http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                        Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

Pracuję...