Zamieszczone przez PAOLO ESCO
Kontrolka airbag
Zwiń
X
-
Kontrolka airbag
Tagi: Brak
-
-
Kontrolka airbag
Cześć,
Ostatnio niestety kopnął mnie ten zaszczyt, że w mojej O1 z 2003 r. walnęła maglownica (choć na liczniku tylko 130 000 km). Oczywiście nie bawiłem się z nią sam i oddałem ją do znajomego mechanika, który zajął się tematem. I niestety jak odbierałem auto, to się okazało, że pali się kontrolka airbag, taka jak ta:
Mechanik twierdzi, że kierownicą nie kręcił bardzo - max 0.5 obrotu. Ponadto mówi, że podpinał się kompem do auta i wyszło, że układ airbag jest ok, tylko coś nie styka w taśmie w poduszce kierowcy. I tu jest moje pytanie - co spierniczył, jak to sprawdzić i jak naprawić? I najważniejsze - czy można z tym jeździć?Skoda Octavia I Run '03 1.6 Pb+LPG
-
-
Strzelic nie strzeli, bo jak jest blad, to system odlacza wszystkie poduszki i napicze.
Wymienic mozna, pod warunkiem, ze sciagnie sie kierownice, odkreci sama tasme i zalozy nowa (tu trzeba jednak miec wyczucie, zeby utrafic przy zakladaniu na srodek tasmy, aby przy skrecie w obie strony tasmie nic sie nie stalo.
Sa tacy co rozkladaja te tasmy i je lutuja, nie praktykowalem.
Komentarz
-
-
AlfaQ, taśma ma zakres pracy jak kierownica chyba 4 pełne obroty jak wyciągali maglownice to nie odpinali kierowniczy ale przy zakładaniu mogła być w skrajnym położeniu i po prostu wyrównali kierownice co poskutkowało urwaniem taśmyFoty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33
Komentarz
-
-
Czyli, że wystarczy wyjąć starą i włożyć nową, np. taką: http://allegro.pl/skoda-octavia-i-00...384233671.html? Czy używka się nadaje, czy lepiej zainwestować w funkiel nówkę?
Czy poza samą podmianą taśmy, trzeba też coś jeszcze zrobić? Jakaś kalibracja kompa, czy tylko kasowanie błędu wchodzi w grę?Skoda Octavia I Run '03 1.6 Pb+LPG
Komentarz
-
-
Blad trzeba skasowac, a przy zakladaniu, tak jak wyzej pisale, trzeba uwazac, zeby nie zrobic sobie znow kuku, bo ktos mogl miec tasme w jakims skrajnym polozeniu, a Ty kola na wprost. Ale jak na sucho pokrecisz tasma to zobaczysz jak ona dziala i kiedy ma lekki opor.
Tasma dowolna, jak nie masz kierownicy multi oraz ESP, bo wtedy sa inne tasmy.
Komentarz
-
Komentarz