Jak poczytałem o tv samsungach to odpadły jako pierwsze, podobno tragedia to co teraz wypuścili i to te z "wyższej półki"
Czarna skrzynka - co to jest?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Czarna skrzynka - co to jest?
Witam
Pacjent to Octavia I 2000 r.
Elektryczne szyby przednie, centralny zamek, bez klimy.
Chcąc "odświeżyć" trochę instalację i namierzyć moduł sterowania (którego nie namierzyłem
pod plastykową płytą nad pedałami ukazała mi się czarna skrzynka z przewodami (jakby sterownik jakiś?) zabezpieczona irchową gąbką
Wygląda na jakieś dorzucone gówienko a nie fabryczny element, zwłaszcza ta gąbka
Dodatkowo z pęku przewodów zwisał jeden kabel (widoczny na zdjęci)
1. Czy ktoś wie co to za "czarna skrzynka"?
2. Od czego może być zwisający przewód i gdzie powinien lub nie powinien być podłączony?
3. Gdzie szukać modułu sterującego (w drzwiach kierowcy nie ma go przy silniku od szyb)?
Sprawa dość pilna, obecnie auto wybebeszam na działce.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
[ Dodano: Sob 27 Cze, 15 12:57 ]
Dobra, odpowiem sobie sam na pierwsze pytanie
Jest to puszka od autoalarmu
Pozostaje kwestia modułu sterowania, gdzie te ustrojstwo się znajduję.
-
-
Spotkałem się z dwoma informacjami na ten temat. Jedni pisali, że pod fotelem kierowcy pod wykładziną, a inni, że gdzieś za licznikami. Wychodzi na to, że w różnych modelach było różnie, ale zawsze w jednym z tych dwóch miejsc. Nie wiem gdzie jest u ciebie. W swojej byłej OI też nie miałem nigdy powodu, żeby go szukać. Raz mi tylko padł sterownik w drzwiach (często występująca usterka - gnijące piny). Na forum są na pewno ludzie , którzy ci powiedzą gdzie jest dokładnie w twoim modelu. A jak poszukasz, to też znajdziesz, bo o tym już było na pewno. Informacje, które ci podałem wcześniej znalazłem właśnie na forum.
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Gasior56, Moduł sterowania masz zespolony z silniczkiem opuszczania szyb kierowcy.Spróbuj sprawdzić czy go nie masz pod panelem sterowania szybami bo i z takim przypadkiem się spotkałem na forum.Widziałem na zdjęciu.Nad pedałami masz dziurkowaną osłone.Nad nią bardziej wciśniety do przodu powinien być moduł komfortu albo pod wykładziną pod fotelem kierowcy.http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
No to tak
Problemy zażegnane
Jeśli chodzi o moduł sterowania przy silniku elektrycznych szyb to w moim przypadku tam go nie ma ale okazało się, że nie tam trza było szukać przyczyny.
Problem polegał na tym iż przy zamykaniu auta, centralny zamek nie ryglował tylnych lewych drzwi. Winowajcą okazały się przerwane przewody we wiązce elektrycznej między "słupkiem" a drzwiami. Polutowane przewody załatwiły sprawę więc gdyby nie te forum to pierwsze co leciał bym wymieniać cały tylny zamek ale zdiagnozowanie wiązki załatwiło sprawę!
Wszystko elegancko działa i ma się dobrze!
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
Komentarz
-
Komentarz