[O2] Klimatyzacja-dziwne zachowanie po zimie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Remek Szczecin
    Drive
    • 2008
    • 54

Jarku witaj.
    Remek ze Szczecina
  • Tabel
    Rider
    • 2007
    • 312
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

To teraz jeszcze o klimatyzacji, bo moja skoda cos sie rozkreca poza ta kierownica :P Sprawa wygląda tak: po kupnie (auto z salonu-lipiec 2007) bylo wszystko OK. Okolo jesieni przestalem ja wlaczac. Raz w zimie ja chcialem wlaczyc ale wskazowka obrotomierza sie wogole nie poruszyla a zawsze jak wlaczalem to podnosila sie troche. Potem zapomnialem o tym i tak jezdzilem. Kilka dni temu bylo goraco i wlaczylem ponownie. Teraz juz wskazowka na obrotce sie podniosla ale czuje ze wydajnosc klimy nie jest taka jaka byla przed zima. Nie wiem moze mi sie wydaje albo rzeczywiscie cos jest nie tak. Powinienem pojechac na czyszczenie klimy czy to cos innego raczej?
    ŚKODA 120 L z 1977 roku.
    ŚKODA OCTAVIA II z 2007 roku.

Komentarz

• slawko007
      Drive
      S_OCP Member
      • 2008
      • 65

Tabel Ważne jest aby od czasu do czasu właczać klimatyzację aby ja "przedmuchało". Ponadto organ nie używany zaczyna..się psuć. Spróbuj pojezdzić trochę na klimie bo auto za młode na poważną usterkę. Jeśli np po tygodniu nic się nie zmieni nie pozostaje nic jak wizyta w ASO, przy czym pamiętaj że możesz serwisować auto w całej grupie VAG nie tylko w skodzie a mówię to pod kątem ceny i ewentualnych promocji. Więc popytaj :szeroki_usmiech
      slawko007

Komentarz

• loru
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4286
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tabel,
        Tak na przyszłość włącz sobie "auto" nawet w okresie zimy oczywiście jak masz climatronic-a.
        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Tabel
          Rider
          • 2007
          • 312
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez loru
          Tabel,
          Tak na przyszłość włącz sobie "auto" nawet w okresie zimy oczywiście jak masz climatronic-a.
          Tak własnie chciałem zrobić. Akurat były spore mrozy i wlaczyłem klime ale wskazówka obrotomierza ani drgnela i uznałem ze jak jest mroz to sie po prostu nie włacza tak jak np ogrzewanie lusterek przy +19 stopniach. Nie mam climatronic-a tylko zwykła klime. Kiedy powinienem udac sie na odgrzybianie? Nieraz cos smierdzi mi z tej klimy ale to tak od nowosci jest i nie jest to dokuczliwe, wystepuje sporadycznie raczej.
          Jest jeszcze jedna sprawa. Przed zima jeszcze wystepowało takie cos ze z pod samochodu leciala woda jak sie uzywalo klimatyzacji. Teraz tego nie ma. To dobrze czy zle? Dzieki za rady. Pojezdze troche z wlaczona klima i zobacze co sie wydarzy
          ŚKODA 120 L z 1977 roku.

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8030
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Tabel
            Jest jeszcze jedna sprawa. Przed zima jeszcze wystepowało takie cos ze z pod samochodu leciala woda jak sie uzywalo klimatyzacji.
            Tak ma być. Szron się rozpuszcza na skraplaczu podczas wyłączonej klimy.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Tabel
              Rider
              • 2007
              • 312
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

hmmm czyli wychodzi na to ze musze na dluzej wlaczyc klimatyzacje to bedzie znowu leciec. Dziekuje za informacje
              ŚKODA 120 L z 1977 roku.

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8030
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Tabel
                hmmm czyli wychodzi na to ze musze na dluzej wlaczyc klimatyzacje to bedzie znowu leciec. Dziekuje za informacje
                Klimatyzacja jak pracuje to na powierzchni skraplacza powstaje szron. Który po wyłączeniu klimy roztapia się i stąd te kałuże wody pod samochodem.
                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• olejek
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 121

Ja po najechaniu na blokadę na drodze ustawioną przez złodziei miałem uszkodzenia od spodu - osłona, chłodnica itp. i po zimie wyszło, że wtyczka, która jest na sprężarce jest ułamana. Jak spojrzysz od przodu z góry zaraz przy chłodnicy to zobaczysz tą wtyczkę - może nie styka lub jest nadłamana - wg mnie jest to element podatny na uszkodzenia. Niestety w tym wypadku wymiana sprężarki, jest to nienaprawialne. Ja miałem szczęście, że to poszło z AC.
                  http://keeprockin.art.pl/‎

Komentarz

• Tabel
                    Rider
                    • 2007
                    • 312
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

OK, sprawdze ta wtyczke, ale z tego co pamietam raczej na nic nie najezdzalem. Jak jest odpowiednio cieplo to wlaczam klime zeby pracowała. Troche juz sie poprawiło jedynie woda nie leci z pod samochodu. Moze jak ja wlacze na dluzej to znowu bedzie, bo teraz pewnie na zbyt krotko ja wlaczam. Jak bede w serwisie an przegladzie to chyba wymienie filt i oczyszcze uklad bo slyszalem ze powinno sie to robic co roku.
                    ŚKODA 120 L z 1977 roku.

Komentarz

Pracuję...