Stuki w okolicy słupka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Adam204
    Rider
    • 2008
    • 454

Stuki w okolicy słupka

jeżeli Was to pocieszy, to Octavia TDI przez 90kkm tylko sporadycznie poskrzypywała szybką zestawu wskaźników i to tylko dlatego, że przy nich grzebałem a w Maździe trzeszczy podszybie / deska ( :?: ) od nowości :? U znajomego w innej 3 MPS jest dokładnie to samo :x
  • mariano_z
    Classic
    S_OCP Member
    • 2007
    • 35

Stuki w okolicy słupka

Czy ktoś mnie może poratować,
    potrzebuję porady, a mianowicie od kilku dni w mojej octavi coś stuka, strzela, trzeszczy a dokładniej są to odgłosy jakby strzelania w dolnej części prawego słupka (od strony) pasażera. Odgłosy te występują głównie na drogach o złej jakości nawierzchni, ale także zaobserwowałem że podczas nagłego przyspiecszania i hamowania. (jak by naprężenia materiału).
    Czy ktoś ma podobny objaw? co to może być?
    Druga sprawa to pukanie tylnej kanapy, próbowałem już różnych sposobów tj: regulacja tymi czarnymi gumowymi bolcami, oklejanie taśmą zaczepu który trzyma kanapę z resztą nadowzia i nic nie pomaga. W ASO posmarowali mit jakimś badziewiem ale dalej lipa. Ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na to???

Komentarz

• tom.tom
      Rider
      • 2009
      • 296

Stuki stukanie słupek stuka trzaski trzask

Odgrzewam temat. U mnie też były takie stuki w słupku od strony pasażera. Po około 2 miesiącach szukania (i irytowania się podczas jazdy - stukało mi aż w środku głowy), zlokalizowałem te stuki. Rozebrałem plastiki ze słupka, odkręciłem pasy. Źródłem stuków było łączenie blach karoserii wewnątrz słupka !!! Mistrzostwo świata. Miejsce powstawania stuków to górna wewnętrzna strona słupka. Po włożeniu palców w otwory słupka pod dachem, można wyczuć łączenie blach. Psiknąłem w to miejsce WD40 i przestało stukać. Znalezienie tego było możliwe tylko podczas jazdy - kumpel jedzie po dziurach, ja z uchem przy słupku. Stukało także po mocnym naciśnięciu na prawy górny róg tylnych drzwi (ten róg przylegający do słupka).

Wcześniej wydawało się, że stuki dochodzą od dolnej strony słupka lub z okolic tylnych drzwi. Okazało się jednak że źródło leży właśnie w łączeniu tych blach.
      Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

Pracuję...