defekt opony (wybrzuszenie)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • korek
    Classic
    • 2008
    • 7

witaj
  • uwe
    Ambiente
    • 2007
    • 120

Witam, tak jak w temacie, zauważyłem dziś nieładne wybrzuszenie opony (buła z boku) i to w dodatku przedniej. Jak się przyglądałem, to z zewnątrz nie ma żadnych śladów mechanicznego uszkodzenia (np. o krawężnik czy na dziurach), zresztą felga w tym miejscu też jest bez śladów. Autko mam jeszcze na gwarancji, stąd pytanie, czy ktoś miał juz taką sytuację i zwracał się z taką sprawą do ASO?? Dodam, że chodzi o oponki 'Bridgestone Turanza'. Pytam, bo jak kiedyś kupowałem poza ASO Micheliny, to chyba miałem dożywotnią gwarancję na takie rzeczy, ale nie ździwię się, jak w SKODZIE będą mnie przekonywać, ze to moja wina bo jeżdżę po krawężnikach i wertepach i mam se sam kupić nową.
    OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

uwe, ja zgłaszałem reklamację, bo mi pękła opona, ale zimowa (po 2tygodniach użytkowania). ASO jedyne co chciało to mi sprzedać nową oponę. Wysłałem ich na drzewo. Oni twierdzili, że to uszkodzenie mechaniczne. Wysłali ostatecznie do Dębicy i dostałem po 2 tygodniach nową oponę.
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Arti23
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2005
        • 892
        • Superb II combi (3T5)
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

uwe, nie chcę cię straszyć ale serwisy oponiarskie w 99 % odrzucają takie reklamacje
        Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

Podobny temat:
          TDI 205PS

Komentarz

• Doba
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 357
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Serwisy oponiarskie nie rozpatrują reklamacji, wysyłają oponę do producenta, bądź rzeczoznawca z danej firmy przyjeżdża i przeprowadza ekspertyzę.
            Może istnieć wgłębienie w środek opony i jest to normalne zjawisko nakładania się łączeń.
            W 90% wybrzuszenie na zewnątrz boku opony powstało wskutek mechanicznego uszkodzenia. Nie musi tam być żadnych śladów uszkodzenia, itp. Wystarczyło wjechać na krawężnik. ważne jest też odpowiednie ciśnienie w kołach.
            MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #

Zapraszamy : http://ww.facebook.com/navigator.auto

# # # # # # # # # # #

Moja O2
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51159

Komentarz

• robert143
              Classic
              • 2008
              • 14

mniałem podobny problem z oponą ,reklamacji mi nieuznali.Powiedzieli że zastan dróg nie odpowiadają .
              robert z biłgoraja

Komentarz

• samtech84
                Elegance
                • 2008
                • 988
                • Octavia I (1U2)
                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Jak kupowałem opony to pytałem o co chodzi z gwarancją i łepek powiedział ze jeśli wada nie wyszła zaraz po założeniu opony np. podczas wywarzania koła to na 99% procent producent nie uzna gwarancji.

Komentarz

• LuKaS łomża
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 117

jako iż pracuje w oponach to nabaku guza żaden producent ci nie uzna gwarancji a opona nadaje sie do wymiany i to jak najszybciej
                  AUTO JEST BOGIEM, PRĘDKOŚĆ NAŁOGIEM, WYŚCIGI ZABAWA A DRIFT TO PODSTAWA

Komentarz

• uwe
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 120

jak na razie to byłem w ASO, porobili fotki i kazali czekać na odpowiedź - ale z tego co powyżej napisane raczej nie liczę na uznanie reklamacji
                    OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

Pracuję...