A ja się dziwiłem, że nie jedziesz za mną, tylko się zatrzymujesz pod galerią (tak mi sie bynajmniej wydaje, że jechałeś za mną). Sorry, że nie cofnąłem z pomocą w takim razie - ale że widziałem Cię ciągle we wstecznym lusterku, to nie wiedziałem, czy Ty OCP, czy po prostu ktoś kogoś wysadza :\
Szanowni właściciele octavii,
Mam problem z klimatyzacją w octavii 2 kombi 2,0 TDI. Może jednak wydaje mi się, że mam problem. W każdym razie przesiadłem się z toyoty corolli, gdzie manualna klima, czyszczona regularnie w serwisie, dmuchała jak zamrażarka. W octaviimam klimatronic, którego działanie dopiero poznaję. W każdym razie dmucha całkiem nieźle, więc raczej filtr kabinowy nie jest zapchany, ale daleko temu dmuchaniu do zimnego powietrza. Czy to kwestia uzupełnienia czynnika chłodzącego, czy coś innego? Umówiłem się w piątek na czyszczenie klimy w Inter-Auto w Krakowie. Przy okazji - czy ktoś z Państwa wie, ile to kosztuje? Dzięki za wszelkie rady
bjaca z krakowa
Klima manualna zawsze chłodzi na maksimum swoich możliwości ( bardzo zimne powietrze ). W Climatronicu to komp na podstawie wielu czujników ustala temperaturę i kierunek wylatującego z nawiewów powietrza ( więc nie zawsze jest ono na maksa zimne ). Skręć pokrętła temp. na min i ustaw nawiew na korpus ( centralne kratki ); wtedy ( o ile pamiętam ) klima chłodzi na maksa; jeśli przy takim ustawieniu temperatura wydmuchiwanego powietrza będzie miała ok. 5-6 st. to wszystko jest OK...
Jeżeli chodzi o koszt takiego zabiegu, to zależy jak jest realizowany. Przeważnie stosuje się czyszczenie pianą lub sprayem. Proces taki z wymianą filtra p/p, bo wymiana po czyszczeniu jes zalecana to wydatek ok. 150-170 zł
Piszesz 5-6 st.Jednak, jak tostwierdzić, skoro pokrętłem zjeżdzam do 15 stopni, a później mam już na wyświetlaczu tylko LO (low, jak sądzę), więc, jak moge stwierdzić, jaką naprawdę temperaturę ma wdmuchiwane powietrze? Daj znać, proszę
Piszesz 5-6 st.Jednak, jak tostwierdzić, skoro pokrętłem zjeżdzam do 15 stopni, a później mam już na wyświetlaczu tylko LO (low, jak sądzę), więc, jak moge stwierdzić, jaką naprawdę temperaturę ma wdmuchiwane powietrze? Daj znać, proszę
Termometrem przylozonym do kratki - tak samo robia to serwisy klimy.
Ustaw: LO, niech AUTO i ECON beda wylaczone - wtedy powinienes miec te 5-6 st.
Pokrętła na LO i mierzysz zwykłym termometrem ( najlepiej elektronicznym, ale ostatecznie może być taki zwykły zaokienny ze słupkiem spirytusowym ).
BTW. Temperatura jaką ustawiasz na pokrętłach nie jest równoważna temp. wydmuchiwanego powietrza. Jak w samochodzie jest gorąco ( np. 25 - 30 st ) i ustawisz pokrętło na np. 20 st. to wylatujące powietrze najpierw będzie bardzo zimne ( komp próbuje jak najszybciej schłodzić wnętrze) a potem gdy temp. w kabinie będzie zbliżać się do zadanej na pokrętle temperatury , temp. wydmuchiwanego powietrza zacznie powoli wzrastać do wartości która pozwoli na utrzymanie zadanej temperatury.
Tomkowi i kowalowi 2002 serdeczne dzięki. Nie ukrywam, że jestem atechniczny.Mam fajne 2,5-letnie autko i poznaję je dopiero. Kurynio, dowcipasy z ekstraklasy, wow, aż straciłem oddech
bjaca jeśli przez te 2,5 roku nikt nie serwisował klimy ( mam na myśli sprawdzenie ilości czynnika, oleju itd a nie czyszczenie czy dezynfekcję ) to tak czy siak warto przy okazji zajechać do jakiegoś serwisu na sprawdzenie nawet jak z pomiarów temperatury wyjdzie Ci te 6 stopni...
Jasne, auto było cały czas serwisowane u dilera (firmowe, więc wrzucali w koszty), ale nie mam informacji o czyszczeniu samej klimatyzacji, więc i tak jutro jadę do serwisu. Najważniejsze, że silnik pracuje bez zarzutu. Małe sprostowanie to 2,0 TDI 140 KM, a nie 170 BMN
Komentarz