Skrzynia biegów - dziwne odglosy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Robson
    Classic
    • 2006
    • 5

Tygrys01, Niewykluczone,że bezpiecznik. :idea:
    Robson
  • lister
    Classic
    • 2005
    • 5

Witam
    moje auto to Octa 1,6 AKL '1999 przebieg licznikowy 160tys.
    Jakis czas temu zauwazyłem dziwny odgłos jakby metalicznego stłumionego tarcia przy
    wbijaniu biegów - głównie 4 i 5.
    Odgłos tarcia pojawia sie tylko gdy auto się toczy, zarówno na włączonym jak i wyłaczonym sprzęgle.
    Na postoju nic nie słychać.
    W zasadzie to nie trzeba nawet wbijac biegu, wystarczy W CZASIE JAZDY przechylic drążek
    zmiany biegów maksymalnie w prawo lub w lewo i słychać tarcie.
    Dodam że kilka dni temu byłem u mechanika na Powstańców w Krakowie i sprawdzalismy poziom oleju w skrzyni. Okazalo się że było troszke za mało, ale po wymianie oleju problem nie zniknął. Zanim pojade jeszcze raz pomyslałem że zapytam....

Nie jestem jakos szczególnie przeczulony na odgłosy auta, ale troche mnie to martwi bo nie wygląda to na zdrowy objaw.
    Być może ma to zwiazek z tym że mam zuzyte sprzeglo - dość wysoko "bierze", ale podczas wczesniejszych ogledzin mechanik stwierdzil ze jeszcze mozna pojezdzic.
    Zaznacze ze nie ma problemow z wbijaniem biegow jako takim (wchodza lekko).

Pytanie co moze byc powodem - wybieram sie za tydzien w dłuzsza trase - nad morze i nie chciałbym zeby cos mnie zaskoczylo po drodze.

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

lister, skrzynie w tych modelach są na nitach i to ogromny feler tych skrzyń licz się z wymianą skrzyni pewnie jakiś nit popuścił. Zagadaj kolegę Andrev3 jemu ostatnio w tym modelu z tego samego rocznika to nawaliło
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Andrev3
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 6116

poszło pw
        RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• lister
          Classic
          • 2005
          • 5

Andrev3 i koja86- dzieki za zainteresowanie i szybka odpowiedź.
          Powiem ze mam mieszane uczucia bo symptomy sie nie pokrywają z tymi u Andrev3.
          Zaczynam sie zastanawiac czy nie sa rozregulowane ciegna.
          Czy to by tlumaczylo ten odglos tarcia po max wychyleniu drazka na boki ?
          Przejrzalem pare postow o nitach i skrzyniach i u mnie nic nie chrobocze nie szarpie...

[ Dodano: Pią 05 Wrz, 08 15:39 ]
          Tak aby posumowac posta...
          Problem usuniety - oddałem skrzynie do przegladu.
          Z tego co zeznał mechanik był problem z łozyskiem mechanizmu różnicowego.
          Przy okazji zostaly wymienione nity (na sruby) i sprzegło (wysoko brało).
          Po naprawie dziwne odgłosy zniknely.

Komentarz

Pracuję...