goraceusta, Gratuluję
Wkładki do zamków w drzwiach Skoda Octawia 2000r
Zwiń
X
-
Wkładki do zamków w drzwiach Skoda Octawia 2000r
Witam
Jestem od ponad roku szczęśliwym posiadaczem Skody Octavii LX 1,6 z 2000 roku. Niestety mój błogostan został zburzyny gdy wyłamano mi zamek w drzwiach kierowcy. Tym bardziej jestem tym zbulwersowany, że przebywam zdala od kraju i takie doświadczenia na obczyźnie jest sporym wyzwaniem. Udało mi się z Polski sprowadzić wkładki do drzwi ale ich wymiana nie wygląda na zbyt prostą czynność. Nie bardzo wiem jak wygląda procedura wymiany wkaładki. Czy by wymienić wkładkę trzeba zdemontowć cały zamek czy tecz istnieje możliwość zdemontowania samej wkładki i zastąpienia jej nową. Za wszelakie rady i sugestie będę ogromnie wdzięczny.
Wracając do zachwytów nad Octavią jedno mogę stwierdzić z całą pewnościa jest naprawdę wygodne autko i w wersji hatchbeck dysponuje bardzo przestronnym bagażnikiem. Przeprowdzłem się parokrotnie i w tych chwilach pakowność tego autka mnie poprostu zachwyciła. Mimo, że samochodzik ma już przejechane 122000 mil prócz wymiany oleju, filtrów i oczywiście paska rozrządu nie domagał się inych napraw a sam prajechałem nim 19000 mil. Zarówno silnik jak i zawieszenie nadal nie sprawiają zawodu. Muszę jednak przyznać , że nie wiem jak wiele zainwestowali w niego jego poprzedni właściciele. Skodzianka Koleżanka okazała się bardzo dobrym przyjacielem na drodze mimo dość intensywnej eksploatacji. Podobnych wrażeń z ekspoloatacji Skody Octavii życzę wszystkim uczestnikom tego forum.Stan
-
-
Witam jeśli chodzi o wkładkę do zamka to jeśli dobrze rozumiem to ten tak zwany bębenek wymiana jest bajecznie prosta i szybka wystarczy odkręcić jedną śrubę thorx a znajduje się ona pod gumową zaślepką w tylnej części drzwi(od strony słupka) tej której nie widać gdy drzwi są zamknięte wystarczy wykręcić ją kilka obrotów i wkładka lekko się wysunie można ją lekko podważyć wkrętakiem i po zabiegu, tu masz link co i jak po kolei co prawda to golf ale to prawie brat bliźniak
PozdroFuel Consumption 5Ltr (bez kieliszka :-))
Komentarz
-
-
Gorąco Ci dziękuję M@jkee za informacje i link gdzie była omówiona cała kwestia wymiany a nawet naprawy wkładki. Dzięki zawartym tam informacjom uniknąłem prawdopodobnie sporej roboty gdybmy przesadził przy wykręcaniu śruby pierścienia zabezpieczjącego. Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam.Stan
Komentarz
-
Komentarz