[O1] zablokowany tylny pas trzypunktowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mazzutu
    Classic
    • 2007
    • 7

hmmm... niewiem czy do tego nie trzeba rozebrać całego spodu dechy... Bo jak zdejmiesz ten czarny plastyk to i tak tego modułu z pokrętłami nie ruszysz. Bo przodem go nie wyciągniesz poniewaz raz ze z tyłu będa go trzymały linki od sterowania otwarciem etc... to od przodu będzie blokowany przez uszka mocujące.
    pzdr
    Octavia II 1.9 TDi Ambiente , krajowa ; )
  • iksik2
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2006
    • 844

Jak w temacie: dzisiaj przyszła do mnie tylna kanapa i zablokowany jest pas trzypunktowy. Tzn w taki sposób że wyciągnąć/rozwinąć pasa się nie da, chować sam też się nie chowa, natomiast można go ewentualnie jeszcze zwinąć (schować) w tą stronę zapadka przeskakuje. Niestety odwinąć się już nie da. Jest tam może jakaś zapadka, blokada którą trzeba przestawić/odblokować żeby pas działał? Czy po prostu coś jest nie tak z całym pasem?
    o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

Komentarz

• b-bar01
      Elegance
      • 2007
      • 985
      • Octavia I (1U2)
      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

iksik2,
      u mnie jest podobnie, środkowy pas blokuje się jak oparcie jest położone, ale wystarczy oparcie podnieść do pionu i zablokować a pas działa normalnie.
      pzdr.
      *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• ryhO
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1302

b-bar01, hyhy normalnie jak windows zupełnie nie wiadomo jak i dla czego

Komentarz

• huwe
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2005
          • 976

iksik2, :szeroki_usmiech
          mnie mało szlag nie trafił, jak po kupnie chcialem na sucho w domciu sprawdzić czy pasy działają.
          jest zapadeczka - pomacaj paluszkiem tam, gdzie jest zatrzask kanapy i tam trafisz na takie "cóś" - i nagle się okaże, że będzie wsio działać. :twisted:

...... a wystarczyło zadzwonić i zapytać.... :haha: :haha:
          Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• iksik2
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2006
            • 844

huwe, nie mądruj się bo jak ja mogę dzwonić to Ty nie możesz odbierać i na odwrót :P Zresztą sam wiesz jak to jest :P Sprawdziłem, jest zapadka i faktycznie powinno działać, jutro montaż kanapy bo dzisiaj już trzeba wypocząć po ciężkim tygodniu
            PS. Napisz mi sms'a kiedy mam Ci tweetera przywieźć

Komentarz

• JanuszSz
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 2835
              • Superb II combi (3T5)

huwe, Ta zapadka jest we wnęce,gdzie wchodzi metalowy pałąk mocujący oparcie kanapy w pionie?Ja mam środek od Leona i także pas środkowy jest nie do ruszenia.
              Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• iksik2
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2006
                • 844

JanuszSz, z tego co mi się udało "wymacać" to tak. Dokładnie gdzie wchodzi ten zaczep od karoserii mocujący kanapę w pionie.

Komentarz

• huwe
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 976

iksik2, kurna ostatnio nawet przy maszynce komore mam przy dupie, bo mnie zapędzili już na serio do brygadowania..... więc nawet jak nie odbieram, to po chwili oddzwaniam...., nie nerwujsja
                  jak możesz to podrzuć mi go jutro po południu - do 15-tej mateczka huta
                  postaram sie zrobić najdalej na poniedziałek
                  Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• CRAZYOLO
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 110

[O1]

odkopuje temat...
                    mam zablokowany środkowy pas trójpunktowy i szczerze mówiąc nie znalazłem żadnej zapadki tam gdzie wchodzi pałąk gdzieś też przeczytałem że od tyłu się oparcie da otworzyć ale z tego co zauważyłem jak już to od przodu wszystko wybebeszać... czy ktoś ma jakieś inne sugestie i jaka jest przyczyna skoro ten pas w ogóle nie był używany...może mam za grube paluchy i nie czuje tej zapadki...
                    POMOCY bo mnie wku... jak nie działa coś co powinno

Komentarz

• iksik2
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 844

CRAZYOLO, jak chłopaki pisali - złóż oparcie (w sensie zablokuj w pionie) to pas będzie działał. Tak normalnie "paluchami" to ciężko wymacać

Komentarz

• CRAZYOLO
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 110

złożone i ni chu.... ale fakt coś w tym może jest (odnośnie zapadki) u kumpla rozłożona nie działa nawet lekko a jak tylko złapie zatrzask to działa pomęczę się ale może mi się jakoś uda rozwiązać problem dam znać....

[ Dodano: Wto 03 Sty, 12 19:21 ]
                        znalazłem tą zapadkę ale nic nie daje ani w pionie ani ręczne jej wciskanie coż wyciągam oparcie z auta i na stół będzie operacja.... :cry:

[ Dodano: Wto 03 Sty, 12 23:38 ]
                        problem chyba rozwiązany :lol: wspomniane niemal na początku "coś" dalej nazwane zapadką okazało się wyrobione pojawiło się wgłębienie rozebrałem tapicerkę oparcia wyjąłem pas prawie cały rozebrałem i nic sprawdzam na "sucho"... działa (oczywiście w określonym położeniu inaczej kulka mechanizmu bezwładnościowego blokowała) na końcu wziąłem taśmę izolacyjną i owinąłem nią zaczep wchodzący w oparcie tak by mocniej dociskał zapadkę i nie jest idealnie bo przeskakuje jakby nie było do końca odblokowane ale działa
                        cóż najprostsze rozwiązania czasem śmieszne okazują się najlepsze... ale przynajmniej wiem jak działa i jak wygląda ten pas od środka

PS jak co... służę radą pisać na PW!

Komentarz

• clitcmd
                          Classic
                          • 2014
                          • 1

Zamieszczone przez JanuszSz
                          huwe, Ta zapadka jest we wnęce,gdzie wchodzi metalowy pałąk mocujący oparcie kanapy w pionie?Ja mam środek od Leona i także pas środkowy jest nie do ruszenia.
                          Witam,

Może ktoś podać jakiś dokładniejszy opis tej zapadki? nie mogę jej wymacać....

****Sprawa rozwiązana. U mnie był taki problem, że po wyjęciu oparcia tylnego nie mogłem go już postawić do pionu bo pas się zwinął i był za krótki. Nie mogłem znaleźć tej zapadki ale wstąpiłem dzisiaj po drodze do ASO się zapytać jak to technicznie wygląda wszystko w tym oparciu. Dowiedziałem się, że nie ma tam żadnej zapadki tylko w mechaniźmie jest jakaś kulka która blokuje rozwijanie jak nie jest w pionie. Odkręciłem pas do karoserii kluczem 17", postawiłem do pionu oparciu i wszystko gra.

pozdrawiam

Komentarz

• MikeWRC
                            Elegance
                            • 2009
                            • 995

Odkopuje temat informuje, że sposób nadal działa .

Dzieki i ku chwale OCP.

Moja Octavia:
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=mikewrc

Było: 116,3KM / 279,5Nm
                            Jest: 143KM / 325,9NM

Komentarz

• Marian 2
                              L&K
                              • 2007
                              • 1086
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Cały, dość długi wątek dowodzi że nie wszyscy znają zasadę działania pasów bezwładnościowych. Każdy taki pas ma w mechanizmie rodzaj wahadła z cięzarkiem na końcu. Wystarczy nawet lekko zahamować, a pas się zablokuje. To samo z jakim kolwiek nawet nie wielkim przechyleniem od pionu (mechanizmu, nie siedzena). I to jest najważniejsza zaleta takich pasów, a nie szybkość wyciągania taśmy. Szybkość wyciągania jest tyko jak gdyby pomocniczą zaletą.
                              Dzięki temu pasy trzymają np. gdy samochod się przewróci.

Komentarz

Pracuję...