[O1] Octavia 1.9 TDI 110km - klimatyzacja+turbina

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • opaskaslimakowa
    Classic
    • 2010
    • 2

"...Pozdrowienia dla sredrnej octavki chyba WK na Kruczej ok.15.30"

Tajes!
    Z pewnością WK

śmignąłeś tak szybko, że ledwie co ujrzałem znikające litery OCP, ale odtrąbić zdążyłem ;P

również pozdrawiam!
    opaskaslimakowa
  • whyla
    Classic
    • 2008
    • 5

Witam.

Mam problem z Octravia z 98r. Mianowicie, ostatnim czasem jechalem w 2 dluzsze trasy, tak sie stalo ze byl upal wiec wlaczylem klimatyzacje (manualna). Po jakims czasie zauwazylem ze w okolicach 4 i 5 biegu (co jakis czas), od predkosci ok. 80km/h slysze ze wlacza sie swist turbiny (chyba ze sie myle?) i nawet lekkie docisniecie gazu powoduje swist (dla mnie niezbyt naturalny). W tym momencie nie chce dociskac i musze zwalniac do ok. 80km/h, bo nie chce zeby cos sie stalo. Normalnie (bez wlaczonej klimatyzacji) turbina tez sie wlacza ale to w momencie kiedy chce szybko wyprzedzic i mocno przycisne pedal gazu.
    Druga sprawa to mam pytanie jak pozbyc sie dziwnego zapachu co jakis czas z klimatyzacji, jakiego srodka uzyc lub gdzie sie z tym wybrac.

Z gory dziekuje za informacje.

Pozdrawiam

Waldek

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

whyla, wypadałoby odgrzybić klimę w warsztacie ,który zajmuje się klimatyzacjami lub kupić na stacji środek do odgrzybiania i zrobić to we własnym zakresie . Najlepiej wymienić za jednym zamachem filtr w podszybiu.
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• damianlach
        Ambiente
        • 2007
        • 107

ja mam O1 i przy jakimkolwiek nawet małym przyciśnięciu na gaz słyszę świst. Generalnie jak już zdążyłem się apoznać na forum z tym tematem O1 nie jest za dobrze wygłuszona a do tego turbina jest dość mocno słyszalna w kabinie nawet przy delikatnym przyciśnięciu gazu. Turbina poprostu sobie chodzi, pamiętać tylko trzeba o tym aby po jeżdzie nie wyłączać silnika odrazu tylko odczekać chwile czasu (w zależności w jaki sposób się jechało - deptając czy spokojniej)

Co do Klimy i jej odgrzybienia mam to samo już od hohoho....
        Próbowałem środkiem ze sklepu typu "klima doktor" powiedzmy, że było dobrze. Próbowałem tez odgrzybić klime - a juz bardziej wyjałowić powietrze w kabinie - w serwisie klimy mi polecili jakimś przyżadem do czyszczenia, efekt był na może 1 dzień. podobno grzybków juz nie ma "podobno" bo ja w to nie wierze. takze z mojej strony nie bardzo był to polecał. następnym razem wybiore bardziej drastyczną metodę czyszczenia układu klimatyzacji. Pozostało mi jedynie jeszcze raz wymienić filtr przeciwpyłkowy i jednocześnie jeszcze raz wyczyścić jakimś środkiem ze sklepu. może taki mix bardziej pomoże.

Pozdrawiam
        Damian

Komentarz

• marekzu
          L&K
          • 2007
          • 1412
          • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez whyla
          . 80km/h slysze ze wlacza sie swist turbiny
          a moze to duzy wentylator na 2 bieg wchodzi - turbina pracuje caly czas wiec dziwny taki nagly wrost swiszczenie

Komentarz

Pracuję...