Mam O2 Mint z 2007 roku i pewnien problem z elektryczną szybą od strony kierowcy.
Naciśnięcie/pociągnięcie lekko przycisku sterowania góra/dól powoduje, że szyba odpowiednio otwiera się lub zamyka tylko w czasie trzymania przycisku. Jeżeli przycisk przy opuszczaniu nacisnę mocniej - szyba otwiera się automatycznie.
Problem w tym, że nie działa mi to w górę... - nie mogę uzyskać automatycznego zamykania szyby - czy to normalne ? - moze jakieś zabezpieczenie ?
Żeby otworzyć szybę automatycznie musisz wcisnąć mocniej i dynamicznie przycisk do otwierania szyby (tylko od strony kierowcy). Jeżeli chcesz żeby się w ten sam sposób zamknęła trzeba troszeczkę mocniej i dynamiczniej pociągnąć za ten przycisk.
ja tam nie mam nic, że "dynamiczniej", te dzwigienki mają po prostu 2 położenia, nawet czuć moment "przeskoku" i szyba otwiera sie/zamyka automatycznie.
i nie tylko od strony kierowcy :idea:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
ja tam nie mam nic, że "dynamiczniej", te dzwigienki mają po prostu 2 położenia, nawet czuć moment "przeskoku" i szyba otwiera sie/zamyka automatycznie.
i nie tylko od strony kierowcy :idea:
elektor, czasami bywa, że się coś chrzani ze szybami i wtedy trzeba wsunąć kluczyk w drzwi od kierowcy i przytrzymać go długo jakbyś otwierał zamek - szyby się opuszczą. Następnie trzeba przekręcić kluczyk jak do zamykania i w takiej pozycji trzymać aż wszystkie szyby się zamkną. Po takiej operacji często wszystko wraca do normy.
Ja mialem uszkodzony przelacznik od strony pasazera, automatycznie otwieranie sie po wcisnieciu mocniejszym dzialalo raz na 10 razy (od strony kierowcy do wszystkich szyb ofc super dziala), w ASO uznali na gwarancji bez problemu i wymienili w 5 min.
Problem w tym, że nie działa mi to w górę... - nie mogę uzyskać automatycznego zamykania szyby ?
Nie odpinałeś przypadkiem akumulatora przy otwartych szybach?
"Szyby trzeba nauczyć" krańcowych pozycji. (wiadomo że sterowniki szyb przy silniczkach ;-))
Zamknąć/otworzyć i przytrzymać kilka sekund przycisk tak jakby się chciało żeby szyba się dalej zamykała/otwierała (pozycje max krańcowe włącznika).
Sprawdź po takim zabiegu.
Ja mialem uszkodzony przelacznik od strony pasazera, automatycznie otwieranie sie po wcisnieciu mocniejszym dzialalo raz na 10 razy (od strony kierowcy do wszystkich szyb ofc super dziala), w ASO uznali na gwarancji bez problemu i wymienili w 5 min.
Coś czuję że to będzie też uszkodzenie... tylko od strony kierowcy. Nawet "nauczenie" siłowników szyb nic nie pomogło...
Dzięki wszystkim za podpowiedzi... :szeroki_usmiech
Kiedyś miałem dokładnie taki sam problem w Fabii. Pomogło rozebranie wyłącznika i przemycie w benzynie ekstrakcyjnej płytki drukowanej. Po tym zabiegu wszystko działało poprawnie.
elektor, czasami bywa, że się coś chrzani ze szybami i wtedy trzeba wsunąć kluczyk w drzwi od kierowcy i przytrzymać go długo jakbyś otwierał zamek - szyby się opuszczą. Następnie trzeba przekręcić kluczyk jak do zamykania i w takiej pozycji trzymać aż wszystkie szyby się zamkną. Po takiej operacji często wszystko wraca do normy.
Komentarz