Witajcie , mam nadzieje ze ktos bedzie potrafil mi pomoc...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jano630
    Classic
    • 2010
    • 7

Nie wiem czy ktoś się dopatrzył, ale prezesa można było zobaczyć dziś w kurierze w dodatku studniówki :wink:

pzdr.
    kierunek jest najwazniejszy
  • DawidJakubow
    Classic
    • 2008
    • 6

Problem jest w tym, że cieknie olej i to bardzo obficie, nie wiem co to może być. Przyprowadziłem samochód z Niemiec jest to skoda Oktawia 1.6 SRi rok 2001(przyjechał na lawecie, ale nie był uderzony). Początkowo gdy
    testowałem samochód była mowa o szumiącej skrzyni (4 i 5 bieg- dziwny szum), gdy wymieniłem olej okazało sie ze było tam ok. 0.5l, kiedy zalałem u mechanika pojechałem do domu (szum wtedy zniknął) i nagle zauważyłem, że cieknie olej (zalałem około 2.0l) i nie jest to zwykłe kapanie tylko kropla za kroplą. Miejsce kapania jak mniemam to : między łączeniem silnika, a skrzynią biegów. Co to może być ?? proszę o pomóc...

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

A nie za duzo tego oleju tam jest??
      Spritmonitor.de

Komentarz

• DawidJakubow
        Classic
        • 2008
        • 6

wątpię... a ile wchodzi oleju ??

Komentarz

• szpal
          Drive
          • 2005
          • 88

Miałem coś podobnego ale w 1,9tdi
          Obfity wyciek między skrzynią a silnikiem.
          Winnym okazała się prowadnica łożyska wyciskowego. Ma kształt rurki z kołnierzem. Jest ona założona na wałek sprzęgłowy i przykręcona 3 śrubami do obudowy skrzyni.
          Są tam jeśli sobie dobrze pamiętam dwa usczelniacze- jeden to simering uszczelniający wałek sprzęgłowy, a drugie uszczelnienie jest na styku kołnierza z obudową skrzyni- naniesiony cieniutki wałek gumy o wysokości ok.2mm.

W konkretnym przypadku łożysko wyciskowe się rozleciało, prowadnica łożyska wyciskowego została minimalnie wygięta co spowodowało odkształcenie kołnierza tejże prowadnicy.
          Minimalne odkształcenie kołnierza spowodowało wyciek oleju ze skrzyni.
          Koszty naprawy:
          nowa prowadnica łożyska wyciskowego- serwis ok.60zł i trzeba czekać 1 dzień, w innym sklepie ok.30zł i dostępny od ręki.
          Niestety ale trzeba się trochę pobrudzić aby samemu wyjąć skrzynię biegów.
          Octavia 00' 1,9 TDI SLX

Komentarz

• DawidJakubow
            Classic
            • 2008
            • 6

ooo super sprawa i nie wymaga dużego wkładu finansowego tylko bawienie sie z wyciąganiem, ale chyba trochę roboty będzie to wymagało...

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Do skrzyni wchodzi 1,7l.

Za duzo oleju to tez nie dobrze
              Spritmonitor.de

Komentarz

• dariuspolo
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1168

DawidJakubow, jeden z kolegow z silnikiem 1,6 mial podobny problem, nie mogl zlokalizowac gdzie ma wyciek na skrzyni, a oleju regularnie ubywalo okazalo sie ze uszkodzony nit( lub jego resztki) wewnatrz skrzyni wyfrezowal w dzwonie dziure.
                T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                Zuzycie paliwa

Komentarz

• DawidJakubow
                  Classic
                  • 2008
                  • 6

i wtedy cala skrzynia do wymiany ??

Komentarz

Pracuję...