Witajcie , mam nadzieje ze ktos bedzie potrafil mi pomoc...
Problem jest w tym, że cieknie olej i to bardzo obficie, nie wiem co to może być. Przyprowadziłem samochód z Niemiec jest to skoda Oktawia 1.6 SRi rok 2001(przyjechał na lawecie, ale nie był uderzony). Początkowo gdy
testowałem samochód była mowa o szumiącej skrzyni (4 i 5 bieg- dziwny szum), gdy wymieniłem olej okazało sie ze było tam ok. 0.5l, kiedy zalałem u mechanika pojechałem do domu (szum wtedy zniknął) i nagle zauważyłem, że cieknie olej (zalałem około 2.0l) i nie jest to zwykłe kapanie tylko kropla za kroplą. Miejsce kapania jak mniemam to : między łączeniem silnika, a skrzynią biegów. Co to może być ?? proszę o pomóc...
Miałem coś podobnego ale w 1,9tdi
Obfity wyciek między skrzynią a silnikiem.
Winnym okazała się prowadnica łożyska wyciskowego. Ma kształt rurki z kołnierzem. Jest ona założona na wałek sprzęgłowy i przykręcona 3 śrubami do obudowy skrzyni.
Są tam jeśli sobie dobrze pamiętam dwa usczelniacze- jeden to simering uszczelniający wałek sprzęgłowy, a drugie uszczelnienie jest na styku kołnierza z obudową skrzyni- naniesiony cieniutki wałek gumy o wysokości ok.2mm.
W konkretnym przypadku łożysko wyciskowe się rozleciało, prowadnica łożyska wyciskowego została minimalnie wygięta co spowodowało odkształcenie kołnierza tejże prowadnicy.
Minimalne odkształcenie kołnierza spowodowało wyciek oleju ze skrzyni.
Koszty naprawy:
nowa prowadnica łożyska wyciskowego- serwis ok.60zł i trzeba czekać 1 dzień, w innym sklepie ok.30zł i dostępny od ręki.
Niestety ale trzeba się trochę pobrudzić aby samemu wyjąć skrzynię biegów.
DawidJakubow, jeden z kolegow z silnikiem 1,6 mial podobny problem, nie mogl zlokalizowac gdzie ma wyciek na skrzyni, a oleju regularnie ubywalo okazalo sie ze uszkodzony nit( lub jego resztki) wewnatrz skrzyni wyfrezowal w dzwonie dziure.
Komentarz