Ogrzewanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KolinWawa
    Rider
    • 2009
    • 278
    • Octavia I (1U2)
    • APK 2.0 MPI 115 KM
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ogrzewanie

Za mało. Idealem jest ustawienie na niebieskiej linii. Czyli dla tej temperatury cos kolo 50.
  • bitels
    Classic
    • 2007
    • 22
    • Superb II (3T4)

Ogrzewanie

witam serdecznie

mam pytanie odnośnie ogrzewania tzn. ciepłego nawiewu - po włączeniu/przekręceniu pokrętła na jakąś (nie koniecznie maksymalną) wartość oprócz ciepłego powietrza czuć dziwny zapach, tak jakby jakiś płyn się "przypalił" ale chce zwrócić uwagę że nie mam żadnego wycieku płynów. Na co mógłbym zwrócić uwagę alby pozbyć się tego zapachu. Filtr kabinowy wymieniony 3 miesiące temu. Ten zapach nie jest szczególnie upierdliwy ale jednak troszkę przeszkadza.

Za każdą sugestię dziękuję...

Komentarz

• czarny_wwa
      Rider
      • 2008
      • 411
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

mam to samo niestety

na samym początku jak zakupiliśmy nowy samochodzik (a to było parę ładnych lat temu) łudziliśmy się że jest nowy i że coś tam musi się wypalić itd. itp. i będzie wszystko ok ale naście lat minęło i nic.

witam w klubie

Komentarz

• bitels
        Classic
        • 2007
        • 22
        • Superb II (3T4)

no musi być na to jakiś sposób...
        niestety naprawa/rozkręcanie samochodu nie ma sensu na parkingu pod blokiem wiec będe musiał poczekać jak pojadę do domu i w tedy będę coś szukał/naprawiał....

ale jeśli jeszcze ktoś ma jakieś sugestie gdzie ewentualnie szukać to śmiało proszę pisać
        dzięki za wszystkie odpowiedzi

Komentarz

• Viniu
          Rider
          • 2008
          • 517

Pozwolę sobie na odgrzanie kotleta i dopisanie się do klubu cierpiących z powodu zapachu spalenizny po przekręceniu "kurka" ogrzewania na więcej niż minimum. Co więcej, zaobserwowałem, że nie ma to związku z praca silnika. Niezależnie od tego czy silnik pracuje, czy nie, po włączeniu ogrzewania zaczyna się wydobywać ten nieprzyjemny zapach. Przyznam, że staje się to mocno irytujące.

Co radzicie mądre głowy ??

Pozdrawiam
          Pozdrawiam

Komentarz

• czarny_wwa
            Rider
            • 2008
            • 411
            • Octavia III combi (5E5)
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Viniu, jeżeli odgrzewasz temat to powiem ci jedno, jak zaczęły się zimniejsze dni to tak jakby ręką odjął, wszystko jest w porządku, żadnych dziwnych zapachów. Nie wiem o co chodzi, czekam do lata i zobaczę, jak będzie w cieplejsze dni. Teraz to już nawet zaczynam się zastanawiać nad tym, że może w lato osadza się gdzieś kusz, mimo to że klima i nawiewy zawsze włączone, i to powoduje ten zapach spalenizny. Nie wiem. Poczekam do lata to będę mądrzejszy

Komentarz

• Viniu
              Rider
              • 2008
              • 517

czarny_wwa, widzisz, u mnie za to latem tego problemu nie było, dopiero od jakiegoś miesiąca Prewencyjnie zamówiłem dzisiaj filtr kabinowy w włóknem węglowym. Zobaczymy co będzie dalej. Jeśli nie pomoże, to trzeba będzie szukać przyczyny głębiej. Pewien "fachowiec" powiedział, że być może płyn chłodniczy z chwilą włączenia ogrzewania może delikantnie mieć wyciek i kapać na nagrzewnicę. Dziś jednak zauważyłem, że również przy nawiewie ustawiony na min. (na zimno) również czuć ten zapach spalenizny Więc ta teoria chyba została obalona. Sam nie wiem... Acha i nie mam klimy, więc to nie od zagrzybionego układu
              Pozdrawiam

Komentarz

• BOODZISZ
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2007
                • 235

U mnie podobny problem ,. ja mam lekko rozlany olej na silniku, z nieszczelnej odmy( mechanik wyciek uszczelnił ale oleju nie starł) ,było to ponad rok temu ale od jakiegos miesiaca problem sie nasilił.
                tez planuje zmienic filtr kabinowy na węglowy. W aso wsadzili pewnie co mieli.
                Viniu daj znac czy problem zniknął po zalozeniu nowego filtra

Komentarz

• Viniu
                  Rider
                  • 2008
                  • 517

Zamieszczone przez BOODZISZ
                  ja mam lekko rozlany olej na silniku
                  Kurcze... ja miesiąc temu robiłem dolewkę oleju... może też gdzieś mi kapnęło ?? Chociaż zapach czuć również na zimnym i wyłączonym silniku W każdym razie dam znać jak będzie z tym filtrem...
                  Pozdrawiam

Komentarz

• star200
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 177

Niestety z tego co słyszałem trzeba było wymienić nagrzewnicę. Wprawdzie nie było to w skodzie, ale podobne objawy i podobny sposób rozwiązania ogrzewania.

Komentarz

• BOODZISZ
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 235

Nie dam sobie urwać ... ze problemem jest ten rozlany olej. Teraz luty , Marzec przy zmianie oleju poproze o zmycie plamy i zaloze filtr kabinowy weglowy, ale cos mi sie kojarzy ze problem sie pojawił , a przynajmniej nasilił jak zaczelo ubywac plynu chlodniczego.
                      Wszystko okaze sie za niedlugi czas u mechaniora.

Komentarz

• star200
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 177

Tak to z olejem nie ma nic wspólnego. Jakiś syf zrobił się na nagrzewnicy i wyczyścić było to niezwykle ciężko

Komentarz

Pracuję...