Zapalanie OCTAVI - lampki ABS+ASR

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leones
    Drive
    • 2008
    • 75

Zamieszczone przez __kater__
    "Na wstępie pragniemy Pana poinformować, iż ©koda Auto Polska SA nie była oraz nie jest Gwarantem zakupionego przez Pana samochodu, czy też jakichkolwiek usług wykonywanych w pojeździe.
    Gwarantem jest producent (Czyli Skoda Auto) którego przedstawicielem w Polsce jest Skoda Auto Polska. Którko mówiąc wciskaja ci ciemnotę, bo gdby gwarantem był salon w którym kupiłeś auto a nie producent (lub jego pzredstawiciel na dany kraj) to po pierwsze nie mółbyć serwisowac auta nigdzie indziej niz tylko w salonie w którym auto było zakupione. Po drugie zaś warunki gwarancji byłyby rózne u rónych dealerów.
    Czyli SAP sama nie wiem kim jest i jakie są jej obowiązki względem klienta 8) Przykre
    SUPERB 1.8T LPG (BRC)
    OCTAVIA 2FL 1.6 MPI LPG (LR)
  • Robin_Hood2
    Drive
    S_OCP Member
    • 2007
    • 40

Witam,
    Od pewnego czasu zauważyłem, że podczas zapalania zimnego silnika zapalają się na chwilę lampki ABS i ASR.
    W przypadku zapalania ciepłego silnika to zjawisko nie występuje.
    Chciałbym dodać, że we wcześniejszej eksploatacji tego nie było.

Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyn tego stanu rzeczy.

Pozdrawiam,
    Robert
    Pozdrawiam, Robert

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Za malo pradu w instalacji w czasie krecenia. Akumulator zdycha, ale nie martw sie jeszcze jedna zime spokojnie przezyje, przynajmniej moj przezyl
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Robin_Hood2
        Drive
        S_OCP Member
        • 2007
        • 40

Dziękuję za odpowiedź.
        Rzeczywiście, akumulator ma już swoje lata i na pewno w przyszłym roku czeka mnie w takim razie wymiana.
        Pozdrawiam,
        Robert
        Pozdrawiam, Robert

Komentarz

• sito
          Drive
          • 2009
          • 69

witam mam podobny problem czyli podczas uruchamiania od 3 dni nie zapalają mi się kontrolki abs i esp( wcześniej zapalały się na 2sekundy domyślam się ze system się testował) i co gorsze raz jest a raz nie ma abs kontroli cały czas martwe mimo że brak działania czuć że auto jest w poślizgu brak pulsowania pod pedałem. bezpieczniki ok chyba że jeszcze w innym miejscu. sprawdzałem tylko w desce przy drzwiach.

Komentarz

• Krzysiek 15611
            Classic
            • 2009
            • 4

kolego sprawdz pod maska na akumulatorze tam masz trzy bezpieczniki. mi sie zapalala kontrolka od abs jak przekroczylem 20km/h i tam besziecznik zmieniłem bo był zasniedziały i było dobrze
            Krzysiek29

Komentarz

• sito
              Drive
              • 2009
              • 69

sprawdzałem te bezpieczniki i wyglądają ładnie, dziwi mnie że podczas uruchamiania nie zapalają się nawet na chwile, akumulator ma 12,45 czyli nie jest żle myślę, jakies inne pomysły ?

Komentarz

• czesiu1929
                Ambiente
                • 2009
                • 142

zostaje jeszcze sprawdzić połączenie czujników w kołach z przewodami, często tam zachodzi brudem i nie ma połączenia lub na skutek wilgoci robi się zwarcie, a czujnik ABS odpowiada tak samo za ASR
                L&K

Komentarz

• juri
                  Rider
                  • 2010
                  • 349
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

i u mnie to samo to widać jakieś dziwny okres na te czujnik, wiec będzie trzeba wszystko przejrzeć a akumulator mam od nowości czyli 2002 czeka go wymiana bo przy kupnie pytałem Niemca czy wymieniał aku, powiedział że od nowości, bo tak to ba resztę rzeczy które wymieniał dał mi faktury
                  Spot Graniczny Małopolska - Podkarpacie, piątek 23.11.2012r. godz. 18.00, Pogórska Wola, Zajazd u Kazika, 521 km DK4 Tarnów - Dębica

Komentarz

• looker
                    RS
                    • 2008
                    • 1886
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Maicroft, gdybym mógł to też dałbym Ci "Pomógł" bo mam ten sam objaw ale po jakimś czasie go zbagatelizowałem. Teraz wiem, że trzeba powoli szykować się na zakup aku. Te kontrolki mam już 2 rok ops:
                    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• sito
                      Drive
                      • 2009
                      • 69

ok pies j.... te kontrolki ale abs nie ma tzn po odpaleniu 2-3 hamowania jest i nagle nie ma brak oczywiscie kontrolki martwe

Komentarz

• jefry
                        Rider
                        • 2009
                        • 411

możliwe że podobnie jak u mnie ale rzuć okiem na http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29081 a nóż widelec pomoże
                        Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• wojciech_
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 164

Zamieszczone przez Maicroft
                          Za malo pradu w instalacji w czasie krecenia. Akumulator zdycha
                          - chyba niekoniecznie musi to oznaczac agonie akumulatora. Pytanie tylko, czy te kontrolki zapalaja sie po dluzszym postoju np 2-3 dni czy przy regularnym uzytkowaniu samochodu. Ja mam nowy akumulator i jesli jezdze codziennie, kontrolki sie nie zaswiecaja, a jesli auto postoi 3 dni przy ujemnych temp jakie mamy teraz, to przy kreceniu kontrolki swieca. (przed tym jak padl stary, kontrolki swiecily sie przy zapalaniu nawet tuz po przejechaniu dluzszej trasy).

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Bo to jak z piwem jest piwo i piwo

Tak samo akumulator zdycha na rozne sposoby. Nowy naladowany przy normalnej jezdzie po miescie, nawet po kilku dniach w zasadzie nie powinien miec spadku napiecia przy rozruchu na tyle duzego zeby te lampki sie zapalaly, a czesto ma - nie ma reguly. Ja tym przestalem sie martwic jak dowiedzialem sie czemu te lampki sie zapalaja i auto palilo nawet przy -30 :twisted:
                            Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...