Gwarantem jest producent (Czyli Skoda Auto) którego przedstawicielem w Polsce jest Skoda Auto Polska. Którko mówiąc wciskaja ci ciemnotę, bo gdby gwarantem był salon w którym kupiłeś auto a nie producent (lub jego pzredstawiciel na dany kraj) to po pierwsze nie mółbyć serwisowac auta nigdzie indziej niz tylko w salonie w którym auto było zakupione. Po drugie zaś warunki gwarancji byłyby rózne u rónych dealerów.
Czyli SAP sama nie wiem kim jest i jakie są jej obowiązki względem klienta 8) Przykre
Witam,
Od pewnego czasu zauważyłem, że podczas zapalania zimnego silnika zapalają się na chwilę lampki ABS i ASR.
W przypadku zapalania ciepłego silnika to zjawisko nie występuje.
Chciałbym dodać, że we wcześniejszej eksploatacji tego nie było.
Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyn tego stanu rzeczy.
witam mam podobny problem czyli podczas uruchamiania od 3 dni nie zapalają mi się kontrolki abs i esp( wcześniej zapalały się na 2sekundy domyślam się ze system się testował) i co gorsze raz jest a raz nie ma abs kontroli cały czas martwe mimo że brak działania czuć że auto jest w poślizgu brak pulsowania pod pedałem. bezpieczniki ok chyba że jeszcze w innym miejscu. sprawdzałem tylko w desce przy drzwiach.
kolego sprawdz pod maska na akumulatorze tam masz trzy bezpieczniki. mi sie zapalala kontrolka od abs jak przekroczylem 20km/h i tam besziecznik zmieniłem bo był zasniedziały i było dobrze
sprawdzałem te bezpieczniki i wyglądają ładnie, dziwi mnie że podczas uruchamiania nie zapalają się nawet na chwile, akumulator ma 12,45 czyli nie jest żle myślę, jakies inne pomysły ?
zostaje jeszcze sprawdzić połączenie czujników w kołach z przewodami, często tam zachodzi brudem i nie ma połączenia lub na skutek wilgoci robi się zwarcie, a czujnik ABS odpowiada tak samo za ASR
i u mnie to samo to widać jakieś dziwny okres na te czujnik, wiec będzie trzeba wszystko przejrzeć a akumulator mam od nowości czyli 2002 czeka go wymiana bo przy kupnie pytałem Niemca czy wymieniał aku, powiedział że od nowości, bo tak to ba resztę rzeczy które wymieniał dał mi faktury
Spot Graniczny Małopolska - Podkarpacie, piątek 23.11.2012r. godz. 18.00, Pogórska Wola, Zajazd u Kazika, 521 km DK4 Tarnów - Dębica
Maicroft, gdybym mógł to też dałbym Ci "Pomógł" bo mam ten sam objaw ale po jakimś czasie go zbagatelizowałem. Teraz wiem, że trzeba powoli szykować się na zakup aku. Te kontrolki mam już 2 rok ops:
Za malo pradu w instalacji w czasie krecenia. Akumulator zdycha
- chyba niekoniecznie musi to oznaczac agonie akumulatora. Pytanie tylko, czy te kontrolki zapalaja sie po dluzszym postoju np 2-3 dni czy przy regularnym uzytkowaniu samochodu. Ja mam nowy akumulator i jesli jezdze codziennie, kontrolki sie nie zaswiecaja, a jesli auto postoi 3 dni przy ujemnych temp jakie mamy teraz, to przy kreceniu kontrolki swieca. (przed tym jak padl stary, kontrolki swiecily sie przy zapalaniu nawet tuz po przejechaniu dluzszej trasy).
Tak samo akumulator zdycha na rozne sposoby. Nowy naladowany przy normalnej jezdzie po miescie, nawet po kilku dniach w zasadzie nie powinien miec spadku napiecia przy rozruchu na tyle duzego zeby te lampki sie zapalaly, a czesto ma - nie ma reguly. Ja tym przestalem sie martwic jak dowiedzialem sie czemu te lampki sie zapalaja i auto palilo nawet przy -30 :twisted:
Komentarz