kontrolka akumulatora

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wiecho60
    Classic
    • 2010
    • 1

kontrolka akumulatora

turbina w AGR jest wytrzymalsza bo nie posiada zmiennej geometrii. Jeśli była odpowiednio traktowana to powinna pożyć jeszcze długo :wink:
  • pueblo
    Classic
    • 2008
    • 5

kontrolka akumulatora

Witam

Pisze tu w imieniu znajomego ponieważ to on posiada Octavie i ma problem. Gdy jechaliśmy zaczęła się palić kontrolka akumulatora. Zatrzymaliśmy się by sprawdzić czy pasek się nie urwał ale był cały i napięty. Po pewnym czasie zaczęła do nas mrygać kontrolka abs na prostej drodze. Kolega zgasił silnik i próbował zapalić. I na próbach się skończyło. Silnik nie chciał zapalić, co więcej wszystko się zresetowało tak jakby ktoś odłączył akumulator. Patrzymy tam pod maskę a tam wszystko ok. Klamra z akumulatora nie spadła, nie była też poluzowana. Patrzymy bezpieczniki, też całe. Kurde co jest? Spróbowaliśmy odpalić i zaskoczył, i kolega pojechał do domu. Potem następnego dnia powiedział mi że jeszcze zaczęła wariować kontrolka poduszek.

Czy ktoś może wie co się mogło stać? Coś z alternatorem? Proszę o pilną pomoc. Z góry dziękuje

Komentarz

• octikombi
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2007
      • 102

A sprawdzaliście te bezpieczniki na akumulatorze? Kiedyś brat miał podobną sytuację
      i okazało się, że poszły bezpieczniki na akumulatorze.

Komentarz

• pueblo
        Classic
        • 2008
        • 5

tzn o które bezpieczniki ci chodzi? Te co są koło drzwi? Z tamtymi było wszystko w porządku, choć były trochę ciepłe...

Komentarz

• Matis68
          Ambiente
          • 2006
          • 195

Najpierw niech kolega sprawdzi styk na klemach - dobrze przejechać po nich papierem ściernym. Może po prostu nie być masy...
          http://www.youtube.com/watch?v=qtDOe...eature=related

Komentarz

• octikombi
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2007
            • 102

pueblo, chodzi mi o bezpieczniki, które są na akumulatorze pod klapką

Komentarz

• pueblo
              Classic
              • 2008
              • 5

A te bezpieczniki... tych nie sprawdzaliśmy. Co do klem to powiedziałem koledze żeby by je sprawdził, bo historia z masą może być bardzo prawdopodobna. A powiedzcie mi czy da coś je troszkę przesmarować (tą klemę)? Słyszałem że to może coś pomóc.

Komentarz

• Witek1952
                Ambiente
                • 2007
                • 196

Witam serdecznie.Możesz smarnąć wazeliną techniczną dostępną w stacjach benzynowych.Problem najpewnie jednak leży w samym alternatorze.Jak pada akumulator to zapalają się kontrolki od systemów dla pracy których wymagane jest stabilne napiecie.Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze bezpieczniki pod klapką na akumulatorze.Od alternatora jest pierwszy od lewej.Często wystarczy odkręcić nakrętki od niego i wszystko wyczyscić.Pozdrawiam.
                Witek

Komentarz

• pueblo
                  Classic
                  • 2008
                  • 5

No i po problemie. Okazało się że regulator napięcia w alternatorze poszedł. Za wszelkie porady dziękuje na pewno przydadzą się innym.

Komentarz

Pracuję...