Xenony

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paolom86
    Classic
    • 2010
    • 8

Xenony

Zamieszczone przez ufo
    i właśnie dlatego zwracam się do was szanowni koledzy o pomoc, jeśli będzie możliwa :wink:
    no chyba będziesz pionierem, aczkolwiek uzasadnię jest rozsądne.
  • Artur371
    Classic
    • 2008
    • 20

Xenony

Witam
    Czy aby zmienić zwykłe żarówki na xenony trzeba stosować jakieś przekaźniki czy można normalnie bez obaw wymienić? proszę o pomoc

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

Artur371, rozwiń temat co chcesz wsadzić zestawy hid czy xenony?
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Tak trzeba wymienic na kompletne reflektory homologowane w EU.

Inne opcje to polsrodki.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Artur371
          Classic
          • 2008
          • 20

Chcę włożyć Xenony. Słyszałem że jak się normalnie włoży w miejsce zwykłych H4 to xenony bardzo szybko się spalą. Czy to prawda?

Komentarz

• paf
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3140

Artur371, poczytaj trochę na forum tu i tam bo mylisz pojęcia

poszukaj w wyszukiwarce naszego forum na temat "HID" to ci coś powie

wiele osób uważa że HIDY czyli ksenonowopodobne żarniki wkładane np w miejsce H4 to ksenony - a to nieprawda to jest niebezpieczna kiszka!

poczytaj na forum bo wiele o tym jest napisane

po HIDach kolejnym rozwiązaniem jest wsadzenie w zwykły reflektor soczewki ksenonowej z obudową (np od innego auta - czasami są to biksenony od mercedesów ML, Audi A6 i innych)

ale wtedy jest problem z braku autopoziomowania no i oczywiście homologacji

najlepszym rozwiązaniem jest jak pisze Maicroft - wymiana reflektorów na przystosowane do ksenonowych soczewek (są takie oryginalne w Octavii)

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

To nie sa xenony tylko HID-y a czy sie spala, jednym sie spalily innym nie, ale akurat to wina wilgoci raczej
              Spritmonitor.de

Komentarz

• koja86
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 3178

Zamieszczone przez Artur371
                Chcę włożyć Xenony. Słyszałem że jak się normalnie włoży w miejsce zwykłych H4 to xenony bardzo szybko się spalą. Czy to prawda?
                nie nie prawda :lol:
                Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• misiek^wro
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8321

Artur371, wlozysz HIDy, przy zalozeniu ze instalacja bedzie wykonana poprawnie uklad sie nie spali, ale jak wyjedziesz na ulice i oslepisz mnie na niej w nocy ... cale auto Ci sie zjara :twisted: :twisted: :twisted:

Swoja droga, skad ta moda na polsrodki i montaz badziewia za 300 zl, kiedy za 1000 sa juz homologowane uzywki ?
                  Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                  Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                  ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• alfee
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 2583

Zamieszczone przez misiek^wro
                    Swoja droga, skad ta moda na polsrodki i montaz badziewia za 300 zl, kiedy za 1000 sa juz homologowane uzywki ?
                    Sam sobie już odpowiedziałeś. Różnica 300-1000zł.
                    Alfee
                    Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                    Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• misiek^wro
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8321

alfee, chcesz mi powiedziec ze 700 zl ma stanowic o czyims zyciu ? To ja podziekuje i do ramy przyspawam sobie kpl rur wzmacniajacych przy uderzeniu czolowym w takiego barana ...

Jak sie spytaja czemu wjechalem na czolowke, to powiem ze 700 zl roznicy mnie oslepilo. Zenada i tyle. Pytanie np czemu taki goguś nie kupuje opon WanLi czy jakos tak albo bieznikowanych, bo przeciez tez sa o 700 zl tansze ... bo o swoje k... bezpieczenstwo szczeniak juz dba, a innych ma w glebokim powazaniu.

Komentarz

• palioza
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 417

Zamieszczone przez misiek^wro
                        alfee, chcesz mi powiedziec ze 700 zl ma stanowic o czyims zyciu ? To ja podziekuje i do ramy przyspawam sobie kpl rur wzmacniajacych przy uderzeniu czolowym w takiego barana ...

Jak sie spytaja czemu wjechalem na czolowke, to powiem ze 700 zl roznicy mnie oslepilo. Zenada i tyle. Pytanie np czemu taki goguś nie kupuje opon WanLi czy jakos tak albo bieznikowanych, bo przeciez tez sa o 700 zl tansze ... bo o swoje k... bezpieczenstwo szczeniak juz dba, a innych ma w glebokim powazaniu.
                        Dokladnie mam taki sam tok myslenia jesli chodzi o takie sprawy. Do furii doprowadza mnie oslepianie mlotkow z HIDami oni NIE zdaja sobie sprawy jak to wali po oczach. Czasami mam ochote kupic sobie stara lade za 700 zl i wpierniczyc takiemu w mache, a pozniej powiedziec, ze zostalem oslepiony.

A co do glownego watka to JEDYNA dopuszczalna metoda to zakup oryginalnych reflektorow + zrobienie spryskiwania reflektorow (choc osobiscie uwazam, ze to nie jest niezbedne, bo czyszczenie strumieniem wody nie da tak dobrego oczyszczenia jak wycieraczka np stare volviaki mialy cos takiego) + autopoziomowanie (choc jak kierowca ma glowe tam gdzie trzeba to nie zapomni o opuszczeniu reflektorow jak cement w bagazniku wiezie).
                        Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• alfee
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 2583

misiek^wro, co się tak unosisz? Pytałeś skąd taka moda na półśrodki, to Ci odpowiedziałem. Cena Czyni Cuda :P niestety

[ Dodano: Pią 19 Wrz, 08 16:15 ]
                          palioza, Dokładnie jak piszesz. Ja też myslałem nad HID-ami, ale szybko z tej opcji zrezygnowałem (zresztą za poradami forumowiczów) i kupiłem ori xeny.
                          Alfee
                          Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                          Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• misiek^wro
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8321

Zamieszczone przez alfee
                            Cena Czyni Cuda :P niestety
                            Czemu takich cudow nie czyni, jak matoł jeden z drugim musza juz kupic klocki hamulcowe, tarcze, opony? Czemu wtedy nie kupia made in taiwan tarczy za 30 zl, tylko kupuja taka ATE albo inna? Czemu klocka nie kupia za 40 zl kpl, tylko wydaja conajmniej stowke? Czemu opon bieznikowanych po 100 zl za sztuke nie wezma, tylko wywalaja na opone 2-3 razy wiecej ?

Zamieszczone przez alfee
                            misiek^wro, co się tak unosisz?
                            Do uniesien to mi jeszcze daleko, ale po prostu za czesto jezdze po nocy i za czesto wpadam na jełopow z pseudo xenonami - im sie wydaje ze maja xeny, a maja po prostu szmelc, ktorym usuneli skutecznie homologacje ze swoich lamp.

Jak Boga nie kocham, bo w niego nie wierze, koncze studia i zapisuje sie do Policji. Moim obowiazkowym ekwpinkiem bedzie wszelaki sprzet pomiarowy do swiatel, szyb i innych takich. Bede najbardziej przypieprzajacym sie policajntem w calym miescie, moga mnie przyzywac itd, ale bede jezdzil i gnebil takich pseudo tunningowcow. Po prostu po malu dochodze do wniosku, ze taka misja zyciowa dla mnie, oprocz prowadzenia dwoch interesow ktore mam i ktore w zasadzie same siebie napedzaja itd, to reszte wolnego czasu bede chyba poswiecal, zeby cos w tym spoleczenstwie zmienic. I nie bede zycia uprzykrzal ludziom, ktorzy faktycznie sa biedni, ale takim, ktorzy wola za 1 zamachem zrobic lotke w aucie, jakies malowanie listw i wsadzenie HIDow niz zakup wszystkiego etapami.

Tyle, amen

Komentarz

Pracuję...