"Turbo dziura"

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ben_sage
    Classic
    • 2010
    • 7

"Turbo dziura"

suchy, Co nie znaczy, że swieżynka :wink:
    Oczywiście nikogo tym stwierdzeniem nie chciałem obrazić :bow
  • julo
    Classic
    • 2008
    • 13

"Turbo dziura"

Witam. Od niedawna jeżdzę OII 1,9 TDI BXE 77kW. Ma przejechane 55 kkm. W czasie jazdy przy przyspieszaniu (standardowym) w okolicy 2000 obr/min silnik ma jakby przerwę w pracy i auto robi kangura. Było juz sprawdzane pod tym kątem w ASO ale nic nie wykryto. Jeszcze jedno nie ma pełnej powtarzalności tej usterki. Pozatym jak na moje dośwadczenie auto ma malo ognia w sobie. Poprzednio jeżdzilem 1,9 TDI Ambiente z 2003r. i tamto auto jechało lepiej mimo 300 kkm przebiegu. To auto reaguje na pedał gazu w okolicy 3000 obr/min. Czy to normalne?

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez julo
      To auto reaguje na pedał gazu w okolicy 3000 obr/min. Czy to normalne?
      nie, max moment masz w granicach 2000 rpm i od tego momentu powinno zacząć "żwawo" przyspiesza.
      Zamieszczone przez julo
      Pozatym jak na moje dośwadczenie auto ma malo ognia w sobie.
      bo jest potrzeby program, silniczek zdławiony bo musi spełnić normy EURO 4 (czy jakoś tak).
      Moja rada umów się do kolego http://forum.octaviaclub.pl/profile....profile&u=1922 na diagnozę a i może na program .
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Coś mi świta, że jakiś czas temu w BXE ASO podmieniało program sterujący w ECU ( jakaś akcja serwisowa chyba była) ze względu właśnie na jakieś tam zachwiania w okolicach 2000 rpm ( podobno efekt jakby na chwilę brakło paliwa )...
        julo, SZUKAJ-ka na forum coś powinna wypluć, ale jakoś nie mogę teraz trafić właściwego słowa kluczowego ops:

U mnie ten efekt też czasem występuje i co ważne tylko na 1 biegu i tylko przy średnio-delikatnym przyspieszaniu. A jako, że rzadko przyspieszam "delikatnie" to jakoś mi to nie przeszkadza :twisted: ...
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• julo
          Classic
          • 2008
          • 13

Dzieki.
          Moze tak być bede teraz na innym ASO podam problem moze coś wymyślą.

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...