witam wszystkich.
mam octavie 1.6 75 KM. 99 rocznik
problem mojego autka polega na tym ze przy przebiebu 111000 zrobilem czyszczenie instalacji gazowej (czyszczenie bylo srednio co 10-15 tys)
po czyszczeniu samochod pali 15-15,5 litra gazu na 100 km w cyklu mieszanym (trasa miasto) a obroty silnika sa ustawione na 2000
po mojej kolejnej wizycie obroty zostaly przestawione na 1500
przed czyszczeniem samochod palil 8 max 9,5 litra
zna moze ktos jakiegos gazownika z Warszawy Mińska Siedlec lub Garwolina?
lub wie jak mozna usunac taka usterke
obecny gazownik twierdzi ze spalanie sie zmiejszy ale obrotow nie da rady z powodu przebiegu i wieku auta co jest dla mnie smiszna wymowka
dodam ze skoda miala zalozona instalacje po przebiegu 30 tys. i jest to prosta instalacja (nie sekwencja)
Masz rację zupełnie głupia wymówka gazownika. Mam ten sam silnik, ten sam rocznik tyle że gaz sekwencja. Obecny przebieg niecałe 87 kkm i wszystko śmiga. Spalanie tak jak pisałeś 8 litrów. Może kwestia sondy lambda?
Moim zdaniem w grę wchodzi przepustnica - albo czyszczenie albo wymiana. Co do spalania to nie powinno ono przekraczać 10 l/100km.Za tak duże może odpowiadać uszkodzona sonda lambda...
sonda lambda byla wymieniana przy przebiegu 86000 i 95500 kilometrow
a czy to jest normalne ze sonda lambda byla wymieniona dwa razy?
przed czyszczenie instalacji lpg wszystko chodzilo ok.
[ Dodano: Czw 25 Wrz, 08 18:22 ]
dzis jeszcze na dodatek wyswietlil mi sie Service Insp przy przebiegu 111600 km.
to jest zwiazane z jakas usterka silnika? czy czyms w rodzaju wymiany oleju?
jak wygląda sprawa z jazdą na benzynie takie same reakcje?jak mi sie przepustnica domaga czyszczenia to faluja obroty,jak spalanie na pb i lpg wzrosło może być lambda.jak sam wzrost spalania gazu to wiadome że z instalacją problem.
[ Dodano: Czw 25 Wrz, 08 18:51 ]
service insp. wpisz w wyszukiwarce i mnóstwo odpowiedzi znajdziesz
co to znaczy : czyszczona instalacja ? filterek gazu, czy ingerencja we wnętrze reduktora, miksera?
czy objaw był od razu po "czyszczeniu " - jeszcze na placu gazownika, czy pojawił sie po chwili już po wyjeździe od niego?
jaki reduktor jest zamontowany w samochodzie?- podaj nazwę to powiem czym ewentualnie pokręcić, żeby sprawdzić reakcję na ewentalne regulacje.
wiek i przebieg nie maja znaczenia dla ilości obrotów na LPG.
zmień gazownika - osioł jakiś i zdun, a nie mechanik. idąc jego tokiem myślenia, należałoby stwierdzić, iż wszystkie struclowate polonezy i inne dziadostwa nie maja prawa mieć normalnych wolnych obrotów.
Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz