Faluja obroty

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Abrahamjan
    Classic
    • 2010
    • 4

Faluja obroty

Zamieszczone przez karpecik

Naprawdę ET jest nieistotne?
    To nie jest to, co napisał Maicroft
    małe ET - zwiększa się rozstaw kół, co może obniżyć żywotność łożysk
    duże ET - felga może przywitać się z zaciskiem [słyszałem o niespodziankach po wymianie klocków]

ale nie sądzę, żeby przy 16calowych kołach był aż taki rozstrzał ...
    Łukasz Lska Lasocki
  • ole$
    Classic
    • 2008
    • 13

Faluja obroty

Mam problemik mały. Bardzo rzadko ale zdarza się że zaczynają mi falować obroty i jest to połączone z delikatnie wciskającym się pedałem gazu samoistnie. obroty faluja tak w granicach od 900 do 1200 obrotów delikatnie i bez szarpania. Mam autko od piątku i właściciel o tym mi powiedział wydaje mi sie ze moze to świece i przewody ale nie jestem pewien HELP...
    Lepiej 5 minut później, niż 50 lat za wcześnie

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Brudna przepustnica... Wklep w SZUKAJ-kę "czyszczenie przepustnicy" i znajdziesz dokładną odpowiedź...

Na przykład TUTAJ ...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• ole$
        Classic
        • 2008
        • 13

Dzięki kolego serdecznie. mam jeszcze jedno pytanko nie związane z tematem, co ile trzeba wymieniać rozrząd??

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

Zamieszczone przez ole$
          Dzięki kolego serdecznie. mam jeszcze jedno pytanko nie związane z tematem, co ile trzeba wymieniać rozrząd??
          Jeśli nie masz 100% pewności ( np. kupno od znajomego, rodziny itd ), że zrobił to niedawno poprzedni właściciel to wypadało by wymienić rozrząd ( i najlepiej olej i filtr też ) od razu, bo jak strzeli pasek to naprawa zamknie się pewnie w 5 000 pln. Jak już będzie nowy komplecik na rozrządzie to wymiana chyba co 90 tyś, ale tu niech się wypowiedzą użytkownicy tego silnika...

Komentarz

• ole$
            Classic
            • 2008
            • 13

no olej filtry wszelkiego rodzaju juz wymienilem na rozrzad tez sie umowilem na czwartek;] ale gosciu powiedził mi ze z robocizna to koszt 800zl mysilalem ze w 600zl sie wyrobie

Komentarz

• Dawio6
              Classic
              • 2008
              • 2

Witam wszystkich mam problem w mojej skodzie octavi 1.6 75 km aee. silnik strasznie spada z obrotow i nierowno pracuje obroty potrafia spasc nawet 200 po chwili wszystko sie uspokaja wymienilem aparat zaplonowy wyczyscilem przepustnice na kompie wykazalo blad czujnika temp i nic wiecej po wymianie czujnika to samo zauwazylem rowniez ze komputer pokazuje duze spalanie prosze o pomoc

Komentarz

• Andrev3
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 6116

Dawio6, jak masz możliwość to podepnij Vag-a i zaadaptuj przepustnicę. Może pomóc a napewno nie zaszkodzi
                RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• pablo_doctor
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 791

a mnie sie zdaje ze tym razem patent z czyszczeniem nic nie pomoze...

bo :

[ Dodano: Sro 22 Paź, 08 10:18 ]
                  Zamieszczone przez ole$
                  ...zaczynają mi falować obroty i jest to połączone z delikatnie wciskającym się pedałem gazu samoistnie.
                  efekt opadania pedalu gazu pojawia sie rowniez podczas wlaczania i wylaczania klimatyzacji, moze by tu poszukac przyczyny /chyba ze ni ma klimy /
                  pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

Zamieszczone przez pablo_doctor
                    a mnie sie zdaje ze tym razem patent z czyszczeniem nic nie pomoze...
                    bo : .... efekt opadania pedalu gazu pojawia sie rowniez podczas wlaczania i wylaczania klimatyzacji, moze by tu poszukac przyczyny /chyba ze ni ma klimy /
                    W 1,6 AEE przepustnica jest sterowana linką co oznacza, że pracująca przepustnica jak najbardziej powoduje również samoistne opadanie pedału gazu ( pedał "kopie w stopę" ); szczególnie wtedy gdy jest problem z niestabilnymi obrotami i silnik sterujący klapką przepustnicy wykonuje bardzo gwałtowne ruchy...

Dawio6 trzeba zaadoptować przepustnicę tak jak napisali koledzy wyżej. Jak to nie pomoże to jeszcze raz wyczyścić i adaptacja. Próbować aż do skutku ( czytaj ile wytrzymasz :diabelski_usmiech ) a jak nie pomoże to podmianka na jakiś zamiennik, bo nowa w ASO to kupę kasy kosztuje...

Komentarz

• Dawio6
                      Classic
                      • 2008
                      • 2

Koledzy a czy ten Vag to chodzi o podlaczenie do komputera ???

Komentarz

• zurcio
                        RS
                        • 2008
                        • 2046

Dawio6, zgadza się
                        Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• piotrekpruszcz
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 122

Czasami adaptacja i czyszczenie nie pomaga, często też zdarza sie wytarcie ścieżki potencjometru (za tą czarna plastikową obudową) albo usterka silniczka elektrycznego sterującego klapka przepustnicy. Jest opcja podgięcia potencjometru aby poruszał się po nie wytartej ścieżce ale jeśli ktoś tego wcześniej tego nie robił proponuję sobie odpuścić ten zabieg. Jeśli silniczek jest uszkodzony to pozostaje tylko wymiana lub regeneracja. Zamienniki z allegro dają radę i zazwyczaj maja 2 lata gwarancji...

Komentarz

Pracuję...