Zamieszczone przez Marx
[O1] MAP sensor ALH ?????????
Zwiń
X
-
[O1] MAP sensor ALH ?????????
Może ktoś wie czy była jakaś różnica w map sensorach w silniku ALH z 2003 r albo ja mam typ od innego auta.
Wczoraj na spocie , dzięki uprzejmości Dobrygrześwawa udało się namierzyć przyczynę notlaufu. błąd w silniku : "mapsensor zwarcie do +" wskazuje winowajcę. Dostałem od Dobrygrześwawa jego własny czujnik od ALH na podmianę żeby sprawdzić czy rzeczywiście o to chodzi. Niestety po wyjęciu mojego, z obudowy IC okazało się że są to dwa różne modele.
nr. mojego to 038 906 051
nr. DGwawa to 038 906 051 B
różnica jest , jak widać tylko w ostatniej literce i na zdjęciach poniżej:
[ Dodano: Sro 01 Paź, 08 17:52 ]
jeszcze takie zdjęcie :?:
-
-
...ten twoj od ALH dziala do 1,5bar (ten sam znajdziesz we wszystkich VP tdi 90&110ps), taki jak dostales od Grzesia (to chyba jego aktualny) znajdziesz w ASZ, ARL, BPX, dziala do 2,0bar, aby go zastosowac u ciebie nalezy przeprogamowac ECU
(w przeciwnym razie moze ci sie turbina przekrecic- inna podzialka napiecie wyjsciowe/cisnienie doladowania), pomimo iz sama wtyczka pasuje.
[ Dodano: Sro 01 Paź, 08 20:17 ]
...poprawka wedlug ETOSa MAP z ASZ ma koncowke 051C (ale wyglada identycznie jak na twoim zdieciu), sensory z AHF/ALH/ASV/ATD maja koncowke 051 lub 051B.
Komentarz
-
-
Gdzieś już taki widziałem ale na pewno nie było to w octavii :?
Zamieszczone przez ZiomalNie wiem dlaczego , ale jakoś chodzi mi po głowie że Grześ zmieniał map sensor przy którymś stage może dlatego są inne
b-bar01, czy Ty czasem nie mówiłeś że auto było sprowadzone :?: Wydaje mi się że to może być od ALH ale np. od VW starszej produkcji
[ Dodano: Sro 01 Paź, 08 21:46 ]
właśnie sprawdziłem w etce i wychodzi na to że miałem racje. Twój mapsensor zakładany był do np. Golfa z 99r. ALH
niestety nie posiadam takiegoa dodatkowo jest dosyć drogi ok.200zł)
NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
dobrygrzeswawa,
Zgadza się, auto było sprowadzone. Data prod. na moim czujniku to 36/02.
Ciekaw jestem czy oba czujniki mają te same właściwości, tzn. czy można je stosować wymiennie do tego samego silnika. Jeśli tak to mozna by się pokusić o dorobienie tulejki redukcyjnej lub w ostateczności wymienić IC z innym gniazdem. jak myślicie ??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b-bar01dariuspolo,
z tego wynika że można dać oba czujniki do jednego silnika p&p.
poszło pw.
[ Dodano: Czw 02 Paź, 08 10:55 ]
...tego od Grzesia szukalem w katalogu ale moze mam za stara wersje (2004r), bo umnie nigdzie w zadnym aucie (1,2tdi 1,4tdi 1,9tdi 2,0tdi) nie znalazlem MAPa z koncowka A.
Komentarz
-
Komentarz