[O1] Sporadyczne ale mocne wibracje na wolnych obrotach
Witam
od kilku tygodni jestem posiadaczem Octavii Tour 1.6 z LPG i od poczatku mam
problem z dziwnymi nieregularnymi wibracjami na wolnych obrotach.
Osporadyczne wibracje - odczuwalne jako szarpanie/podskakiwanie, calej budy
najczesciej i najwyrazniej odczuwalne sa gdy klima jest wylaczona (przy wlaczonej
obroty sa nieco wyzsze i wibracje zadziej wystepuja i sa lzejsze - ale zdazaja sie)
Co wg Was, jest przyczyna tych dziwnych wibracji :?:
Podczas ostatniej wizyty w ASO udalo mi sie zademonstrowac owe zjawisko ale
goscie niemieli pojecia co to jest i jedyne co mo poradzili to pojezdzic jeszcze troche
i pozniej sie zglosic.
Prosze o pomoc bo potrzebuje argumentow do rozmowy z serwisantami Skody.
Zaznaczam ze samochod jest nowy (2900km przebiegu) a sceptykom LPG mowie
ze wibra wystepuje tez na benzynie.
Witam
Ja mam Octavie dopiero tydzien Przejechane mam 250km i też zauważyłem lekkie nierówności w pracy na biegu jałowym i takie lekkie wstrząśniecia autkiem ale powiem szczerze że bardziej mnie niepokoi dziwne terkotanie które dochodzi z silnika lub z pod auta. Czy u was też tak terkocze na wolnych obrotach?? LPG mam narazie zablokowane do 1500 km więc to nie wina LPG.
Skoda Octavia 1.6 MORE TWIN POWER
Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
No nie wiem czy zablokowane czy nie włączone w każdym razie mam jeździć na benzynie do 1500 km. Potem mam przyjechać na odblokowanie LPG do serwisu. Tak wyraził się koleś u którego kupowałem. Przełącznik gaz benzyna na razie się nie świeci w ogóle.
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
Z tymi wtryskiwaczami LPG to bym się nie zgodził...mam O1 z silnikiem 1.6 MPI (BFQ) od 2 tygodni i też słychać takie dziwne "cykanie" spod maski od strony pasażera(to masz na myśli??) ale ja NIE MAM gazu zamontowanego...gdzieś na forum był temat na tą okoliczność i zapewniam Cię że to nic złego, jakiś zaworek magnetyczny czy cóś... W każdym bądź razie jest wszystko oki i silnikiem nic złego się nie dzieje...Co do "wibracji" i "trzęscia budą" na biegu jałowym mam to samo i koleś który kupił O1 z tym samym motorem miesiąc przedemną (on ma kombi) też ma to samo....więc nie martw się, ciesz się Octavką...po prostu jak spiewa Rynkowski : Ten typ tak ma... :lol:
No to się wszystko wyjaśniło Zaczynam powoli się cieszyć moim autkiem Jedynie co mnie zawiodło to to że nawet nie wyprowadzili kabli na tylne głośniki a na samych przednich to jakoś tak kiepsko
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
do kowala 2002 - z ta puszka się zgadzam - przy uruchomieniu silnika cyka jak cholera, ale moja octavka z LPG silnik 1,6 też czasami na jałowym biegu a najbardziej odczuwasz jak stoisz w korku dostaje drgawek że az tyłek podskakuje - czy to normalne?
To cykanie to zaworek na zbiorniku z węglem aktywnym ( taka czarna plastikowa puszka z wężykami ). Ma cykać i tyle...
Byłem w piątek w serwisie i powiedzieli mi, że może to czasami cykać. Ale u mnie jak się silnik rozgrzeje to jest to cały czas. I wydaje mi się, że kiedyś tego nie było.
Uzupełniając stary wątek stwierdzam że drgania na wolnych obrotach - 1.6 BFQ - występują i nie jest to usterka. Mam tak od nowości. Podobne zjawisko potwierdza sporo osób.
Wątek do zamknięcia.
Aha cykanie instalacji LPG to też normalka .
"coś być musi, do cholery, za zakrętem"
O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
O2 Tour BSE+LPG LR - MED
Uzupełniając stary wątek stwierdzam że drgania na wolnych obrotach - 1.6 BFQ - występują i nie jest to usterka. Mam tak od nowości. Podobne zjawisko potwierdza sporo osób.
Wątek do zamknięcia.
Aha cykanie instalacji LPG to też normalka .
Ja pozwolę sobie z Tobą nie zgodzić. U mnie drgawka pojawiła się po jakimś czasie po zakupie. Efekt drgania na biegu jałowym trzęsie budą. Powodem tego są za niskie obroty biegu jałowego i w wyniku tego wpada jeden cylinder i dlatego taka drgawka.
Na forum seata był wątek na ten temat silnika BFQ rozwiązaniem tego była wizyta w serwisie i podniesienie obrotów.
Ja jeszcze w tym miesiącu umówię się z mechanikiem, który zna sprawę. Jak się poprawi to powiem dokładnie co trzeba zrobić.
Komentarz