Pozwoliłem sobie otworzyć nowy wątek, bo interesującej mnie porady nie znalazłem nigdzie. Chyba, że ktoś podrzuci link to z góry dziękuję.
Mam kombiaka z 1998r.
Z tyłu pękła szyba a właściwie tylko odłupał się jej kawałczek.
Mechanik od szyb powiedział, że to dziwne, bo szyba jest hartowana i powinna się rozsypać w drobny mak a tu tymczasem odłupał się mały trójkącik pod mocowaniem wycieraczki.
Jeżdżę tak w sumie już prawie 3 lata ale coś mi się wydaje, że tamtędy może lać się woda do środka klapy.
Chcę więc szybę wymienić.
I tu pytanie zasadnicze.
Nowa szyba to bagatela 400-500zł. ale np. na Allegro można kupić z używki za 100-200zł.
Czy taka szyba z innego auta da się zamontować do mojego?
Zupełnie się na tym nie znam ale może nowa ma coś czego nie ma szyba "odklejona"?
To znaczy czy przy zakupie trzeba o coś specjalnie pytać?
tak pytaj o ogrzewanie bo przy wycinaniu najczesciej kabelek ulego uszkodzeniu a potem go cięzko przylutowac wiec moze nie działac ogrzewanine tylnej szyby
ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I
ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO
Witam,
Skoro chcesz kupować na alledrogo to zastanów się nad kupieniem całej klapy pod kolor nadwozia, cena zakupu jest podobna a nie będziesz się bujał z wymiana szyby. Klapę można wymienić samemu (przy pomocy drugiej osoby)
1. malowac trzeba
2. jesli ten sam kolor co nasz to może sie okazac że jednak nie ten sam - odcień itp zawsze moze byc mala roznica
3. malowanie klapy tez kosztuje
----------
jesli szyba jest z tego samego modelu i mniej więcej rocznika - to moim zdaniem da rade - ino stan tej szyby moze byc różny - rysy itp
wiec czy warto to nie wiem
-----------------
poszukaj dobrze - za czolową szybe (z tego co sie dowiadywaleem roznie sobe licza w roznych punktach monterskch) od 350-do nawet 780 zl wiec spora rozbiezność
tylnia szyba winna byc tańsza
Jak to kombi i wymienia sie szybe to i tak bedzie trzeba pomalowac szybe, po jej wycieciu wyjdzie na to, ze lakier jest odciety w dolnej czesci szyby i odpadnie jak sie go tylko dotknie.
90% OI kombi tak ma, z uzywana klapa podobnie. Tu trzeba sie bardzo dobrze zastanowic.
Co to znaczy z używaną klapą podobnie?
Rozumiem, że jak wyjmę starą szybę to na krawędziach karoserii trzeba będzie domalować.
Czy o to chodzi?
A jak wymiana całej klapy to malowanie całości.
Chyba normalne.
Pytanie tylko czy malowanie całości kosztuje tyle samo (cały element) co krawędzi wokół szyby?
Za używaną klape do kombi na słomczynie
do kombi kompletną z plastikami chca 300 zł.
Oglądałem dla siebie srebrną , była w super stanie zero rdzy , porysowań po prostu założyć. Ale miała jedno ALE. Była już sprzedana.Były jeszcze oliwkowa i stalowo niebieska
octavia, Chodzi o to, ze krawedz dolna szyby przynajmniej u mnie i kilku innych osob wyrabia taka cienka linie, ktora odcina lakier. Czasem to widac przed zdjeciem czasem nie.
Wiec przemysl kupno calej dobrej klapy i dobrze przygladnij sie czy lakier w kazdym miejscu nie zaczyna odchodzic od srodka. Jak sie go ruszy to odpada taki ladny kawalek
Komentarz