Od pewnego czasu zauważyłem że trzeszczą drzwi w aucie.Wystarczy że przejadę przez małą nierówność.Zauważyłem też że drzwi skaczą na nierównościach i to najprawdopodobniej jest powód skrzypienia.Samochód ma przejechane 8 tyś/km i jest bezwypadkowy.Mam pytanie czy u kogoś występuje ten problem i jak go usunąć?
uszczelki drzwi posmarować/spryskać silikonem do uszczelek.
u mnie nic nie pomogło, ale to chyba Ty AdamB, podpowiedziałeś mi o dociśnięciu drzwi podczas jazdy przez drugą osobę i to chyba będzie to k, trzeba je poporostu podregulować i może być po sprawie
[ Dodano: Czw 13 Lis, 08 22:41 ]
w sumie to już od paru miesięcy słychać i cały czas się nasila, podejżewam że to będzie to w 99% bo po przytrzymaniu od środka prawie ucichło ...
Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Najpierw spróbuj uszczelki drzwi posmarować/spryskać silikonem do uszczelek.
uszczelki smarowałem ale nie pomogło na długo.Przerażają mnie luzy na drzwiach szwagier ma 2.0TDI z podobnym przebiegiem ale u niego nie występują luzy na drzwiach
ja mam ten sam problem z trzeszczeniem drzwi, jak je przyczymam od środka to nie trzeszczy a tak to trzeszczą aż robi się to denerwujące :x ale spróbuje posmarować uszczelki sylikonem to może coś to pomoże tak jak radzi szkoda
właśnie nie, u mnie tylko statoil pomaga, naprawdę i to na dłuuuuuuugo, po od razu po posmarowaniu to nie szztuka, kiedy po tygodniu masz to samo...
naprawde polecam.
[ Dodano: Pią 14 Lis, 08 00:35 ]
chociaz Ty masz O1 i tu problem z uszczelkami to troche inna bajka, więc może i silikon cos da
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
[ Dodano: Pią 14 Lis, 08 16:32 ] szkoda mam jeszcze jedno pytanie gdzie można kupić ten staoil bo pytałem się na stcji benzynowej to nawet nie wiedzieli co to jest :?
dzięki bardzo za podpowiedzi w poniedziałek jestem umówiony do serwisu więc zobaczymy jak sobie poradzą jechałem dzisiaj taxi z przebiegiem 158 tyś i byłem zdziwiony tym że nie było słychać trzeszczenia i drzwi w ogóle nie drgają Pozdrawiam
dzięki bardzo za podpowiedzi w poniedziałek jestem umówiony do serwisu więc zobaczymy jak sobie poradzą jechałem dzisiaj taxi z przebiegiem 158 tyś i byłem zdziwiony tym że nie było słychać trzeszczenia i drzwi w ogóle nie drgają Pozdrawiam
Każde drzwi drgają, nie ma idealnie sztywnych. U mnie pomogało zawsze olej silikonowy do uszczelek na ok. miesiąc. A na dłużej to pomogła reklamacja samochodu i wymiana wszystkich czterech uszczelek. Od 2008 mają nieco inny kształt i nie skrzypią.
szkoda, tena statoil, o którym piszesz to nie do uszczelek przypadkiem - olej silikonowy?
odgrzeję trochę kotleta, ale ciekawe spostrzeżenie ...
również "miałem" problem z drzwiami (trzeszczenie, stukanie)
jakiś czas temu ASO rozebrało drzwi i okazało się że jakiś kabelek był luźny - OK, przestało,
ale po jakimś czasie wylazło ponownie i nie było to takie same stukanie :evil:
no więc szukam ... i nic, czytam i czytam i doczytuje: silikon - OK, kupuje i NIC :twisted: :twisted:
no nic, poczekam może samo przejdzie ale dupa
dzisiaj miałem się zabrać do regulacji drzwi, ale przypadkiem w sklepie trafiam na PROMOCJĘ i kupuję (nie wiem po co :idea: ) ale kupuję: Silikon Spray CarPlan
pryskam wszystkie uszczelki w drzwiach i ...... o dziwo, stukanie znika
nie wiem na jak długo, zobaczymy :roll:
tylko dlaczego wczesniejsze smarowanie nic nie pomogło :?:
podejżewam, że po prostu za pierwszym razem kupiłem jedno wielkie badziewie ( a było chyba droższe), nie sprawiło się a tu proszę niespodzianka,
więc warto przetestować 2 razy niż zabierać się za grubszą robotę
Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Mam ten sam problem. Mniej wiecej co miesiac musze smarowac uszczelki zeby bylo cicho.
Widocznie material jest tandetny.
Swoja droga .....taka pogardzana przez wszystkich firma jak Fiat... kupilismy zonie Bravo sport. Zero stukow , zadnych niepokojacych odglosow z nadwozia. Nic nie smaruje. Wszystko spasowane precyzyjnie i nie trzeszczy. Chyba czas zmienic obiegowe opinie
hej koledzy usterka usunięta nie wiem na jak długo ale na razie jest cicho najpierw serwis wyczyścił uszczelki spirytusem (twierdzili że to pozostałości z fabrycznej konserwacji lakieru)
ale trzeszczenie pozostało później spryskali uszczelki silikonem ale także bez rezultatu w końcu przesmarowali ZAMKI DRZWI stuki i trzeszczenie ustało tak że może jest to jakieś rozwiązanie POZDRAWIAM MARIO :lol:
mario_tg, proponuję żebyś już sobie zakupił jakiś dobry smar w sprayu , tylko nie wd raczej , poszukaj jakiś markowych , może shella. w O2 nie mam tego , tu tylko uszczelki ale w O1 tylne zamki smarowałem obficie dość często, sądzę że raz na dwa miesiące. pamiętaj tylko o usunięciu nadmiaru smaru żeby nie pobrudzić ciuchów.
inna ewentualność to owinąć skoble czy jak to się anzywa taśmą izolacyjną , podobno taka srebrna z materiałem w środku najdłużej wytrzymuje :twisted: , patent z golfaV , bezwypadkowego salonowego :diabelski_usmiech
Ja mam OII FL z 2009 i też jest problem z tymi uszczelkami... Ostatnio posmarowałem jakimś silikonem zapożyczonym od ojca i miałem spokój na jakieś dobre 4-5 miesięcy. Wyszło ponownie po ostatnich mrozach. Dziś posmarowałem jakimś gównem z tesco i nic nie dało trzeba kombinować do skutku...
Komentarz