[O1] stukanie slyszane z przodu OI Combi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adamw1
    Classic
    • 2010
    • 37

piotrek_gdy, Skoda montowała dogrzewanie elektryczne, nie zasilane paliwem. Jeżeli już masz w Skodzie dogrzewanie paliwem to raczej Websto czy Eberspacher w pełnej wersji ogrzewania postojowego. Pewności 100% nie mam - może wersje na Szwecję czy Norwegię mają dodatkowo dogrzewacz paliwowy.

Czyli reasumując - powinieneś mieć przez Maxidota możliwość sterowania zegarem ogrzewania. Jeżeli masz, to pozostaje tylko ewentualnie kwestia dołożenia pilota (który w nowszych wersjach jest standardowy)
  • Dijkstra
    RS
    • 2008
    • 1589

Witajcie,
    Sparwa wyglada tak: zmienilem kola z letnich na alusach na zimowki na stalowych. Zara po zamianie zaczelo mi cos stukac. myslalem , ze to wina opon i felg, bo kupilem komplet uzywany (roczne kleberki), ale po 2 wizytach u specow od opon wyszlo ze to nie to. Najpierw przelozylem przod na tyl ale stukanie nie ustalo. pozniej zalozylem letni ena alusach i co sie okazalo: nadal stuka ale ciszej. I teraz nie wiem czy tego nie zauwazylem wczesniej czy sie cos wysypalo. Bylem na diagnostyce i niby wszystko ok, gosc stwierdzil ze lozyska tez bo inaczej wskazuja zuzycie (powinny huczec a nie stukac). 2 innych mechanikow to samo powiedzialo. Niestety nie wiedza co to jest. A objawia sie to tym, ze podczas jazdy slychac stukanie jakby parowoz jechal - takie basowe gluche uderzenia. Nie ma znaczenia predkosc obrotowa silnika wiec to na pewno cos od kol. Najbardzie slyszalne jest miedzy 60-70 km/h. Podczas jazdy i ruchow kierownicy nie ustaja, podobnie tez podczas hamowania wiec mniemam, ze to nie tarcze i nie przeguby. Ostatni mechanik u ktorego wczoraj bylem (kobitka) twierdzi, ze to na 100% lozyko... zawsze wydawalo mi sie ze lozyka nie stukaja...
    Co Wy na to?
    koszt wymiany to jakies 120 robota + lozysko: jakies badziewie za 110 lub jakies dobre za 180... troche duzo. Jesli to faktyczni elozysko to jakie polecacie a jakie nie??
    Moje foty
    Moja stronka
    Moje 4 kolka

Komentarz

• gregorianin
      Ambiente
      • 2008
      • 215
      • Octavia II (1Z3)
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: stukanie slyszane z przodu OI Combi

Przepraszam za głupie pytanie ale czy przypadkiem nie ocierają Ci ciężarki naklejane o zacisk?
      www.DURASOFT.pl

-Hamownia podwoziowa
      -Modyfikacje programowe (Chip-Tuning)
      -Diagnostyka
      -Filtry FAP/DPF

Komentarz

• Dijkstra
        RS
        • 2008
        • 1589

chyba nie, bo wczesniej tego nie bylo, a nie zmienalem ciazarkow. poza tym mam tak i na zimowkach i na letnich i na kazdej kombinacji...
        Moje foty
        Moja stronka
        Moje 4 kolka

Komentarz

• gregorianin
          Ambiente
          • 2008
          • 215
          • Octavia II (1Z3)
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A jesteś pewien że to stuka z przodu? Sprawdź jesli masz z tyłu bębny a nie tarcze czy śruby nie siadły zbyt głęboko, wtedy potrafią ocierać o trzewia hamulców.
          www.DURASOFT.pl

-Hamownia podwoziowa
          -Modyfikacje programowe (Chip-Tuning)
          -Diagnostyka
          -Filtry FAP/DPF

Komentarz

• Dijkstra
            RS
            • 2008
            • 1589

mam z tylu i z przodu tarcze
            Moje foty
            Moja stronka
            Moje 4 kolka

Komentarz

• Bobek88
              Drive
              • 2008
              • 65

A morze wyrobiła ci się guma na drążku stabilizatora.
              Niedawno wymieniałem to bo mi tez stukało w prawym przednim kole, właśnie przy niewielkich prędkościach czyli 50/60 km/h.
              A chodzi mi o to:

Te są nowe przed wymianą. A różnią się od starych tym że mają garba i do tych gum trzeba kupić od razu te oprawki metalowe.

Acha i gdy będziesz wymieniał to to pamiętaj żeby odkręcić łącznik stabilizatora, ale podeprzyj cały wahacz bo będzie go ciągnęło na dół. POZDRo mam nadzieje ze to to.
              http://bobek88.mybrute.com

Komentarz

• Dijkstra
                RS
                • 2008
                • 1589

bylem na diagnostyce i powiedzieli ze z tymi rzeczami wszystko ok bylem dzisiaj u kolejnego mechaniaka i lozyko szuki, to pewne, ale troche sie zdziwilem, ze jak lewe kolo bylo w powietrzu i chcialem poobracac nim na wl silniku to sie nie dalo. roznicowka cos sie zacinala. moze byc cos ze skrzynia biegow :/ mial ktos taki problem??

[ Dodano: Sro 10 Gru, 08 23:02 ]
                I po klopocie.
                Okazalo sie, ze padniete mam 2 lozyska: lewe przednie i prawe tylne. Do tego wyrobil sie jakis pozdezspol w przednim zawieszeniu - drazek, cy cus
                Moje foty
                Moja stronka
                Moje 4 kolka

Komentarz

Pracuję...