[O1] Chwilowy spadek mocy silnika 1.9tdi ASV

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sanekj23
    Classic
    • 2010
    • 5

Witam

Mam taki dylemat i nie wiem co zrobić. Dzisiaj zmieniałem opony z letnich na zimówki które dostalem od poprzedniego własciciela samochodu (czerwiec tego roku). Okazało sie że jedna opona byla naprawiana tj chyba koło najechało na jakis bolec tak to wyglada ale to mnie tak bardzo nie przygnebiło bardziej mnie zmartwił slad tak jakby ktoś troche na kapciu jechał czyli takie zgiecie opony. Nie wiem co mam robic bo gosciu który mi zmieniał opony sam nie byl wstanie stwierdzic czy nie zostały jakies wew uszkodzone druty itp. Opony to Firestone winterhawk 2 z 2008 roku. Mam teraz do wyboru albo olac sprawe i przejezdzic sezon a potem kupic 2 inne lub dokupic jedna sztuke za ok 260 pln i przejezdzic jeszcze 2-3 sezony na tych. Moje maja na tyle ok 7 mm bieznika a przod 7,5 mm wiec od nowych za bardzo ta nówka sztuka sie nie bedzie chyba rozniła. Za bardzo nie mam kasy dlatego tak sie szczypie. Ma ktos jakies doswiadczenie w tym temacie? jak trwale sa takie naprawy?

Z góry dziekuje.
  • matteok
    Classic
    • 2008
    • 17

Witam. Mam mały problem. Gdy silnik jest zimny, podczas przyspieszania na drugim albo trzecim biegu przez krótką chwilkę słychać jakby ocierały się jakieś elementy silnika i równocześnie spadają obroty. Trwa to naprawdę moment i później wszystko jest OK na 5-6 dni. Czy ktoś może mi powiedzieć czy to objaw czegoś poważnego czy ten typ tak ma??
    Dodam że musi to być gwałtowne przyspieszanie, gdy powoli dodaję gazu wszystko jest OK.

[ Dodano: Czw 18 Gru, 08 18:34 ]
    Dzisiaj sprawdziłem samochód VCDS - em (statycznie i dynamicznie). Silnik czysty, żadnych błędów (cały samochód czysty). wszystkie parametry w normie. Czy może to być przytykający się filtr paliwa??

Komentarz

• Robert W.
      Classic
      • 2007
      • 2

Witam, Mam ten sam problem nie mam pojecia co to może być. Zauważyłem także, że gdy odpalam zimny silnik to przez kilka minut słychać jakby cmokanie kub obcieranie. Odgłos dochodzi z prawej strony silnika. Nie wiem czy te sprawy mają ze sobą coś wspólnego

[ Dodano: Czw 12 Lut, 09 07:40 ]
      Zastanawiam się czy problem nie ma czegoś wspólnego z opisanym tutaj

Opisane odgłosy słyszlne są czasami podczas zmiany biegów w czasie gdy jest wciśnięte sprzęgło wtedy zdarzają się spadki mocy. Jeśli odgłosy nie są słyszalne podczas zmiany biegów, spadki mocy nie występuja.

Komentarz

Pracuję...