[O1] 3 x pi podczas uruchamiania silnika ( pii pii pii)
Zamieszczone przez w.marek
zaznaczone jest w książce 15kkm lub rok a auto ma w kodzie QG1. Czyżby chcieli naciągnąć na dodatkowy przegląd. Bo z tego co się orientuje to powinien być według wskazań komputera lub nie pózniej niż 2 lata.
serwis nie chce źle, wprawdzie nie powinni Tobie zaznaczyć wymiany oleju po 15kkm ale powinni to zasugerować...mi też tak zakreślili pierwszym razem...więc zwróciłem im uwagę , że mam QG1...tylko jedno ale jest..... możesz wymienić olej wg wskazań licznika...ale tak naprawdę sugeruje wymianę oleju co 15kkm...większość ludzi z forum tak czyni....jeśli dbasz o silnik to wymiana co 15kkm napewno wyjdzie mu na zdrowie oczywiscie olej mozesz mieć swój i filtr oleju też....nie mogą Tobie tego zabronić :!: ale trzeba by było na wstępie ich uprzedzić...i zwrócić uwagę, żeby nie dopisali Tobie np filtru do faktury...mi się rozpędzili i potem poprawiali... :P
[O1] 3 x pi podczas uruchamiania silnika ( pii pii pii)
Na samym początku bardzo Was proszę, abyście na mnie nie krzyczeli. Temat sam kiedyś poruszałem, ale nie został rozwiązany. Dzisiaj zauważyłem kilka wskazówek, które może pomogą w rozwiązaniu problemu. Piszę nowy temat, ponieważ edycja tematu nie pozwala go wrzucić na początek forum. To może do rzeczy.
Czasami, jak zapalam silnik, słychać długie 3 x pii ( piii piii piii). Prawie za każdym razem, jak nie zawsze, towarzyszy tym sygnałom podnoszenie się wskazówki prędkościomierza do około 120 km/h ( !!!) . Przy tych sygnałach na chwilę zapala się kontrolka hamulca ręcznego. I teraz ciekawostka. Jak mam nawiew na 0 (zero) lub 1, to nic sie nie dzieje - odpala bez sygnałów i bez podnoszenia wskazówki prędkościomierza. Natomiast jak wezmę nawiew na 2,3,4 to wówczas wskazówka podnosi sie w górę. Gdy miałem nawiew na 4-tym położeniu, to wskazówka prędkościomierza wskoczyła prawie na 150km/h. Poradźcie coś. Aku mam wymieniony.
bary, Dobrze,że nawiew ma podziałkę tylko do 4.Dopiero by było jakby miał do 8.
MSPANC.
A tak naprawdę,to trzy pipnięcia sygnalizują niski poziom płynu h-cowego.Sam to miałem,gdy po odpowietrzaniu h-ców fachowcy nie założyli :shock: zakrętki na zbiorniczek płynu.
Pójdź może tym tropem.Sprawdź poziom płynu,wyjmij i włóż kilka razy wtyczkę w przykrywce zbiornika i psiknij styki kontaktem.Może tu jest błąd,ale pozycja regulatora nadmuchu to zbieg okoliczności.
Fakt, że jak wyjmę pokrywkę ze zbiorniczka płynu hamulcowego, to jest ten sam sygnał 3 x piii. Płynu dolewałem i dalej tak samo robi, ale postaram sie te styki prysnąć kontaktem.
Witam !
niestety trzykrotne piszczenie nie tylko oznacza problemy z płynem hamulcowym, odłącz przewód od czujnika oleju - i też bedzie piszczeć. Prawdopodobnie zawsze piszczy gdy sa problemy z układami sterującymi.
Osobiście mam ten sam problem w autku jak autor tego tematu ale nie wiem co jest tego przyczyną ...
a to pipczenie nie jest związane z niskim poziomem płynu chłodzącego ??
Ale związku z biegiem nawiewu i prędkością nie rozumiem!!
Może pokazuje jak szybko można jechać zimą na poszczególnych biegach :lol: :?: :?:
NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/ Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
171 KM ; 402 Nm obr/min Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...
A może zwiazane to jest z obciążeniem. Czujnik pozimu płynu działa na zasadzie pomiaru rezystancji. Może druciki wchodzące do cieczy są już zaśniedziałe lub mają jakąś inną wadę (ewentualnie cos się dzieje z płynem - za duża zawartość wody?) i mierzona rezystancja jest już na granicy normy i w momencie, gdy włączasz nawiew (duże obciążenie dla aku - które także może być już słabe lub niedoładowane) powstaje pod wpływaem spadku napięcia błąd pomiaru, który powoduje wzbudzenie czujnika?
Teroria z rodzaju spiskowych, ale w sumie chyba logiki jej nie brakuje?
Aby ją potwierdzić lub wykluczyć musiałbyś wymienić płyn, przeczyścić/wymienić czujnik i sprawdzić/doładować/wymienić aku. Chce Ci się z tym walczyć?
Na 100% masz problem ze spadkiem napięcia zasilania. Widać jak przygasają kontrolki.
Miernik uniwersalny w łapki i do roboty. Czy w momencie rozruchu napięcie nie spada poniżej 10V
Napięcie na akumulatorze, klemy, masy, bezpieczniki.....
Sprawdź błędy z ABSu.
Witam serdecznie. Jak na mój gust to wskaźniki nie mają masy. Może wystarczy potraktować kontaktem kostkę od nich. Myślę, że na wyłączonej dmuchawie bierze masę przez nią. Pozdrawiam.
Panowie aby nie zakładać nowego tematu piszę tutaj:
przy włączaniu też są takie 3 pipnięcia, ale oprócz tego cały czas mryga kontrolka hamulca ręcznego i w czasie jazdy tez się te pipnięcia odezwały...wie ktoś co z tym zrobić? można tak narazie jeździć? ale wkurza mnie bardzo jak mi coś na desce mryga :|
[ Dodano: Sro 18 Lut, 09 07:34 ]
Informacyjnie powiem, że zostawiłem dziś auto na ręcznym... i wydaje mi się że to przez to.. :|
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
U mnie jest dokładnie tak samo, ale do dnia dzisiejszego nie udało mi się rozwiązać problemu. U mnie są tylko 3 pipnięcia i wskazówka na 120, bez zapalania się kontrolki, no i oczywiście tylko przy włączonej dmuchawie na min. 2. Szukałem również opisu tych pipnięć (zapewne jest to gdzieś opisane), ale również bez rezultatu :cry:
ja dziś sprawdzę ile mam tego płynu, ale niedawno jak sprawdzałem było wszystko ok. A jeśli jest trochę za mało płynu to wymieniać cały czy dolać jakiegoś?
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
bary, wydaje mi się, że rację ma Krzych, gdy pisze o stabilizacji napięcia. Być może jest to początek usterki, która na forum znana jest jako "martwe zegary", a która właśnie jest powodowana przez problemy z zasilaniem.
Jeśli nie boisz się miernika i lutownicy, a poza tm potrafisz wyjąć szafę, to posprawdzaj napięcia, a przede wszystkim zerknij na tę jej część, która odpowiada za śmierć zegarów.
Zerknij na topic:
Maicroft napisał/a:
U Ciebie piszczy o wode, a wiec trzeba sprawdzic czujnik, bo jak widac podaje ze silnik jest goracy nawet jak jest zimny :idea:
Nic z tego nie rozumiem :? A jaki to może mieć związek z włączoną dmuchawą na 2 :?:
Ja juz rozne dziwne rzeczy widzialem. Ogrzewanie bylo na 1 biegu dmuchawy a na kazdym nastepnym wialo zimnym, bo wody bylo za malo np, albo nawiew dzialal tylko na 4 biegu, bo filtr nie byl zmieniany od nowosci :twisted:
Komentarz