[O1] 3 x pi podczas uruchamiania silnika ( pii pii pii)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gizm0
    Classic
    • 2010
    • 19

Zamieszczone przez w.marek
    zaznaczone jest w książce 15kkm lub rok a auto ma w kodzie QG1. Czyżby chcieli naciągnąć na dodatkowy przegląd. Bo z tego co się orientuje to powinien być według wskazań komputera lub nie pózniej niż 2 lata.
    serwis nie chce źle, wprawdzie nie powinni Tobie zaznaczyć wymiany oleju po 15kkm ale powinni to zasugerować...mi też tak zakreślili pierwszym razem...więc zwróciłem im uwagę , że mam QG1...tylko jedno ale jest..... możesz wymienić olej wg wskazań licznika...ale tak naprawdę sugeruje wymianę oleju co 15kkm...większość ludzi z forum tak czyni....jeśli dbasz o silnik to wymiana co 15kkm napewno wyjdzie mu na zdrowie oczywiscie olej mozesz mieć swój i filtr oleju też....nie mogą Tobie tego zabronić :!: ale trzeba by było na wstępie ich uprzedzić...i zwrócić uwagę, żeby nie dopisali Tobie np filtru do faktury...mi się rozpędzili i potem poprawiali... :P
  • bary
    Drive
    • 2008
    • 57

Na samym początku bardzo Was proszę, abyście na mnie nie krzyczeli. Temat sam kiedyś poruszałem, ale nie został rozwiązany. Dzisiaj zauważyłem kilka wskazówek, które może pomogą w rozwiązaniu problemu. Piszę nowy temat, ponieważ edycja tematu nie pozwala go wrzucić na początek forum. To może do rzeczy.
    Czasami, jak zapalam silnik, słychać długie 3 x pii ( piii piii piii). Prawie za każdym razem, jak nie zawsze, towarzyszy tym sygnałom podnoszenie się wskazówki prędkościomierza do około 120 km/h ( !!!) . Przy tych sygnałach na chwilę zapala się kontrolka hamulca ręcznego. I teraz ciekawostka. Jak mam nawiew na 0 (zero) lub 1, to nic sie nie dzieje - odpala bez sygnałów i bez podnoszenia wskazówki prędkościomierza. Natomiast jak wezmę nawiew na 2,3,4 to wówczas wskazówka podnosi sie w górę. Gdy miałem nawiew na 4-tym położeniu, to wskazówka prędkościomierza wskoczyła prawie na 150km/h. Poradźcie coś. Aku mam wymieniony.

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

bary, Dobrze,że nawiew ma podziałkę tylko do 4.Dopiero by było jakby miał do 8.
      MSPANC.

A tak naprawdę,to trzy pipnięcia sygnalizują niski poziom płynu h-cowego.Sam to miałem,gdy po odpowietrzaniu h-ców fachowcy nie założyli :shock: zakrętki na zbiorniczek płynu.
      Pójdź może tym tropem.Sprawdź poziom płynu,wyjmij i włóż kilka razy wtyczkę w przykrywce zbiornika i psiknij styki kontaktem.Może tu jest błąd,ale pozycja regulatora nadmuchu to zbieg okoliczności.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• bary
        Drive
        • 2008
        • 57

Fakt, że jak wyjmę pokrywkę ze zbiorniczka płynu hamulcowego, to jest ten sam sygnał 3 x piii. Płynu dolewałem i dalej tak samo robi, ale postaram sie te styki prysnąć kontaktem.

Komentarz

• boozee
          Rider
          • 2008
          • 347

a u mnie po przekreceniu kluczyka tez pipczy ale kontrolka niezapietych pasow
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#390558

Komentarz

• prus
            Classic
            • 2009
            • 30

Witam !
            niestety trzykrotne piszczenie nie tylko oznacza problemy z płynem hamulcowym, odłącz przewód od czujnika oleju - i też bedzie piszczeć. Prawdopodobnie zawsze piszczy gdy sa problemy z układami sterującymi.
            Osobiście mam ten sam problem w autku jak autor tego tematu ale nie wiem co jest tego przyczyną ...

Komentarz

• wojtisek1
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 429

a to pipczenie nie jest związane z niskim poziomem płynu chłodzącego ??
              Ale związku z biegiem nawiewu i prędkością nie rozumiem!!
              Może pokazuje jak szybko można jechać zimą na poszczególnych biegach :lol: :?: :?:
              NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
              Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
              Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
              171 KM ; 402 Nm obr/min
              Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...

Komentarz

• pantol
                Elegance
                • 2004
                • 754

A może zwiazane to jest z obciążeniem. Czujnik pozimu płynu działa na zasadzie pomiaru rezystancji. Może druciki wchodzące do cieczy są już zaśniedziałe lub mają jakąś inną wadę (ewentualnie cos się dzieje z płynem - za duża zawartość wody?) i mierzona rezystancja jest już na granicy normy i w momencie, gdy włączasz nawiew (duże obciążenie dla aku - które także może być już słabe lub niedoładowane) powstaje pod wpływaem spadku napięcia błąd pomiaru, który powoduje wzbudzenie czujnika?

Teroria z rodzaju spiskowych, ale w sumie chyba logiki jej nie brakuje?
                Aby ją potwierdzić lub wykluczyć musiałbyś wymienić płyn, przeczyścić/wymienić czujnik i sprawdzić/doładować/wymienić aku. Chce Ci się z tym walczyć?
                Jarek "Vinci"

Komentarz

• bary
                  Drive
                  • 2008
                  • 57

Koledzy, podaję link, jak to wygląda: http://pl.youtube.com/watch?v=WVL71hAjcLA

Komentarz

• Krzych
                    Rider
                    • 2005
                    • 671

Na 100% masz problem ze spadkiem napięcia zasilania. Widać jak przygasają kontrolki.
                    Miernik uniwersalny w łapki i do roboty. Czy w momencie rozruchu napięcie nie spada poniżej 10V
                    Napięcie na akumulatorze, klemy, masy, bezpieczniki.....
                    Sprawdź błędy z ABSu.
                    DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
                    www.chiptuning.katowice.pl
                    DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• fabia2
                      Rider
                      • 2008
                      • 260

Cos podobnego w golfie III bylo spowodowane zasniedzialymi masami. Oczywiscie bez piskow, ale przygasanie kontrolek itd itp...
                      Auto jest Bogiem, a prędkość nałogiem.

Komentarz

• Witek1952
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 196

Witam serdecznie. Jak na mój gust to wskaźniki nie mają masy. Może wystarczy potraktować kontaktem kostkę od nich. Myślę, że na wyłączonej dmuchawie bierze masę przez nią. Pozdrawiam.
                        Witek

Komentarz

• lukasz3112
                          RS
                          • 2008
                          • 3607

Panowie aby nie zakładać nowego tematu piszę tutaj:
                          przy włączaniu też są takie 3 pipnięcia, ale oprócz tego cały czas mryga kontrolka hamulca ręcznego i w czasie jazdy tez się te pipnięcia odezwały...wie ktoś co z tym zrobić? można tak narazie jeździć? ale wkurza mnie bardzo jak mi coś na desce mryga :|

[ Dodano: Sro 18 Lut, 09 07:34 ]
                          Informacyjnie powiem, że zostawiłem dziś auto na ręcznym... i wydaje mi się że to przez to.. :|
                          Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• gregor6
                            Rider
                            • 2008
                            • 488
                            • Volkswagen

U mnie jest dokładnie tak samo, ale do dnia dzisiejszego nie udało mi się rozwiązać problemu. U mnie są tylko 3 pipnięcia i wskazówka na 120, bez zapalania się kontrolki, no i oczywiście tylko przy włączonej dmuchawie na min. 2. Szukałem również opisu tych pipnięć (zapewne jest to gdzieś opisane), ale również bez rezultatu :cry:

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

A plyn hamulcowy jest??
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• gregor6
                                Rider
                                • 2008
                                • 488
                                • Volkswagen

U mnie jest tyle ile trzeba. Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem płyn.

Komentarz

• lukasz3112
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 3607

ja dziś sprawdzę ile mam tego płynu, ale niedawno jak sprawdzałem było wszystko ok. A jeśli jest trochę za mało płynu to wymieniać cały czy dolać jakiegoś?
                                  Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• fabia2
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 260

Dolej, chyba ze nie wymieniałeś od 2 lat , bo nalezy to robic co 2 lata,

Komentarz

• gregor6
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 488
                                      • Volkswagen

Jak masz za mało, to dolej, tylko nie "jakiegoś" :!: . Takiego jak masz już zalany układ.

Komentarz

• fabia2
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 260

Zamieszczone przez gregor6
                                        Takiego jak masz już zalany układ.
                                        Najpewniej DOT4, no ale sprawdź ;-)

Komentarz

• salvado
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 314

bary, wydaje mi się, że rację ma Krzych, gdy pisze o stabilizacji napięcia. Być może jest to początek usterki, która na forum znana jest jako "martwe zegary", a która właśnie jest powodowana przez problemy z zasilaniem.
                                          Jeśli nie boisz się miernika i lutownicy, a poza tm potrafisz wyjąć szafę, to posprawdzaj napięcia, a przede wszystkim zerknij na tę jej część, która odpowiada za śmierć zegarów.
                                          Zerknij na topic:

gdzie kolega schico odkrył całą prawdę o tej usterce.
                                          Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

gregor6, U Ciebie piszczy o wode, a wiec trzeba sprawdzic czujnik, bo jak widac podaje ze silnik jest goracy nawet jak jest zimny :idea:
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• lukasz3112
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 3607

gregor6, a skąd ja mam wiedzieć jaki tam jest zalany :?: :?:

Komentarz

• gregor6
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 488
                                                • Volkswagen

Zamieszczone przez Maicroft
                                                U Ciebie piszczy o wode, a wiec trzeba sprawdzic czujnik, bo jak widac podaje ze silnik jest goracy nawet jak jest zimny :idea:
                                                Nic z tego nie rozumiem :? A jaki to może mieć związek z włączoną dmuchawą na 2 :?:

Zamieszczone przez lukasz3112
                                                a skąd ja mam wiedzieć jaki tam jest zalany :?: :?:
                                                Jak sam nie zalewałeś, to nie będziesz wiedział, ale wydaje mi się, że chyba nikt nie zalewał by układu w takim aucie płynem innym niż DOT4

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Zamieszczone przez gregor6
                                                  Maicroft napisał/a:
                                                  U Ciebie piszczy o wode, a wiec trzeba sprawdzic czujnik, bo jak widac podaje ze silnik jest goracy nawet jak jest zimny :idea:

Nic z tego nie rozumiem :? A jaki to może mieć związek z włączoną dmuchawą na 2 :?:
                                                  Ja juz rozne dziwne rzeczy widzialem. Ogrzewanie bylo na 1 biegu dmuchawy a na kazdym nastepnym wialo zimnym, bo wody bylo za malo np, albo nawiew dzialal tylko na 4 biegu, bo filtr nie byl zmieniany od nowosci :twisted:
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...