[O1] Tylna klapa (hatchback)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AndrzejSA
    Classic
    • 2010
    • 20

Zamieszczone przez Spendra
    U mnie jest ten sam problem, silnik ASV wskazania okolo 2,5/100 przy sredniej predkosci 100 km/h nie dziwia mnie juz ani troche

PS: Nie mam EcoChipa :szeroki_usmiech
    Mam to samo ten sam silnik i rok, może ten typ tak ma.
  • cherman
    Drive
    • 2008
    • 61
    • Octavia III (5E3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

1. Czy to normalne, że klapa bagażnika strasznie mocno uderza podczas jej zamykania? Chodzi mi o to, że po pierwsze jest dość ciężka i musze sporo siły włożyć, żeby ją otworzyć (mniej więcej od połowy wysokości otwarcia już nie opada). Z drugiej zaś strony podczas zamykania nie mogę jej luźno puścić, bo wali bardzo mocno w nadwozie. Czy takie objawy świadczą o zużyciu teleskopów, czy może tak to już w Octavch HB jest?

2. Czy w słupki boczne klapy bagażnika powinny być zamaskowane jakimiś platikami, czy powinny być gołe?

Octavia II: BSE 1.6 MPI 102 KM
    Octavia III: CHPA 1.4 TSI 140 KM

Komentarz

• zurcio
      RS
      • 2008
      • 2046

1. Z tego co sobie przypominam w hb jest to normalne zachowanie, w kombi wali jeszcze mocniej
      2. Osłona plastikowa zaczyna się dopiero od dolnej krawędzi szyby. Boczne elementy klapy są tylko polakierowane (bez osłon plastikowych).
      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• cherman
        Drive
        • 2008
        • 61
        • Octavia III (5E3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

merci... pomogłeś

Komentarz

• soobek
          Drive
          • 2009
          • 42

jam hb i też dość mocno uderza ale podnosi się dość lekko. moze siłowniki są już troche słabe dlatego ciżko ci w góre idzie

Komentarz

• piotras74
            Rider
            • 2008
            • 738

Weź pod uwagę, że tylna klapa to dość pokaźny element nadwozia i ma prawo swoją wagę mieć. Poza tym jest jeszcze szyba której 1 m2 waży 10kg, co zusammen daje dość dużą siłę, szczególnie przy zamykaniu.

Ja przytrzymuje klapę i puszczam ją dopiero jak jest nisko. Wtedy nie tłucze z całą siłą o zamek a i hałas jest mniejszy.

Komentarz

• zurcio
              RS
              • 2008
              • 2046

Zamieszczone przez piotras74
              Ja przytrzymuje klapę i puszczam ją dopiero jak jest nisko. Wtedy nie tłucze z całą siłą o zamek a i hałas jest mniejszy.
              Innego wyjścia nie widzę ...
              Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• cherman
                Drive
                • 2008
                • 61
                • Octavia III (5E3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

też tak robię, ale czasem bagażnik otwiera ktoś inny (podwoże kogoś, kto ma torbę w bagażniku...) jak mi się wysiadać nie chce, to delikwent puszcza klapę... pozostając w środku mam wrażenie, że pół samochodu mi zaraz odpadanie... nic to trzeba będzie wysiadać.

Komentarz

• pablo_doctor
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 791

wymiana silownikow - nic wiecej ... bardzo sporadycznie wystepuje potrzeba regulacji skobla - czy jak to sie tam nazywa poprawnie.
                  pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• zurcio
                    RS
                    • 2008
                    • 2046

cherman, gdybyś się jednak zdecydował na wymianę: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=11807

Wcześniej sprawdź w jakim stanie są Twoje, wydaje mi się, że nawet nowe ori siłowniki nie zlikwidują mocniejszego uderzenia przy zamykaniu klapy.
                    Po prostu trzeba ją przytrzymać.

Komentarz

• lukasz3112
                      RS
                      • 2008
                      • 3607

ale jak zbyt lekko ją puścisz to się nie zamknie całkowicie (jest wtedy jakby domknięta ale nie zamknięta)
                      Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Garret
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1196
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

To kwestia zużytych siłowników tylnej klapy oraz temperatury na zewnątrz - u mnie od jakiegoś czasu mam to samo, i też mnie to bardzo irytuje :evil:
                        Podobnie miałem w poprzednim aucie- corolli liftback- duża klapa z wielką szybą , zużyte siłowniki zwłaszcza przy niższych, zimowych temperaturach nie dawały rady.

Chyba zdecyduję się na wymianę, bo mnie plomby bolą jak słyszę ten łoskot (zwłaszcza jak siedzę w środku :? )
                        Garret

-----------
                        Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• cherman
                          Drive
                          • 2008
                          • 61
                          • Octavia III (5E3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Przeszuakłem troszkę forum - wielu z nas ma podobny problem, ale nikt jeszcze nie opisał, czy przypadkiem nie zastosował mocniejszych siłowników?

Czy któryś z kolegów na takowe natrafił i przetestował? Wołałbym chyba, żeby klapa mi do góry lekko leciała niż zagrażała dekapitacją.

Komentarz

• mad_mark
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 413

ja wymienialem silowniki na nowe zeszlej wiosny i nadal klapa trzaska. jak kupowalem to nie bylo opcji mocniejszych ale nie wiem czy to bezpieczne. na nowych silownikach podczas otwierania klapy gdy jest juz przy gorze to niebezpiecznie mocno odbija na zawiasach, az cale auto sie zabuja. przyzwyczilem sie trzymac klape zarowno przy otwieraniu jak i zamykaniu bagaznika...

Komentarz

• star200
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 177

Zamieszczone przez cherman
                              też tak robię, ale czasem bagażnik otwiera ktoś inny (podwoże kogoś, kto ma torbę w bagażniku...) jak mi się wysiadać nie chce, to delikwent puszcza klapę... pozostając w środku mam wrażenie, że pół samochodu mi zaraz odpadanie... nic to trzeba będzie wysiadać.
                              Na taryfie jeździsz :?: O to poszukaj mocniejszych siłowników.

Komentarz

• Viniu
                                Rider
                                • 2008
                                • 517

cherman, u mnie jest dokładnie to samo. Czasami jak małżonka zamyka bagażnik, to aż mnie serce boli

Ps. Witam na nowym forum kolegę Roverkowicza
                                Pozdrawiam

Komentarz

• pyton5
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 10

ja wstawiłem nowe ( niby takie same), przy pierwszym testowym otwarciu jak mi klapa wystrzeliła w góre to aż jeden siłownik został wyrwany z zaczepów :| Tak wiec czy stare czy nowe trzeba się nauczyć przytrzymywać i tyle
                                  Myć albo nie myć....

Komentarz

• czyzyk64
                                    Elegance
                                    • 2008
                                    • 866

ja ostatnio wymieniałem siłowniki tylnej klapy, co prawca mam OII hb, ale chodzi o sam fakt. Zakupiłem siłowniki niemieckie po 59 zł. za szt.
                                    na co należy zwracac uwagę, to na siłę podnoszenia poprzednio miałem 390N, teraz zakupiłem troszkę mocniejsze 405N.
                                    Waże, że klapa nie leci moco do góry tak że chce ja wyrwac, napewno nie można jej puszczać trzeba ja trochę przytrzymywac. Tak to juz jest.

Komentarz

Pracuję...