Zamieszczone przez Spendra
[O1] Tylna klapa (hatchback)
Zwiń
X
-
[O1] Tylna klapa (hatchback)
1. Czy to normalne, że klapa bagażnika strasznie mocno uderza podczas jej zamykania? Chodzi mi o to, że po pierwsze jest dość ciężka i musze sporo siły włożyć, żeby ją otworzyć (mniej więcej od połowy wysokości otwarcia już nie opada). Z drugiej zaś strony podczas zamykania nie mogę jej luźno puścić, bo wali bardzo mocno w nadwozie. Czy takie objawy świadczą o zużyciu teleskopów, czy może tak to już w Octavch HB jest?
2. Czy w słupki boczne klapy bagażnika powinny być zamaskowane jakimiś platikami, czy powinny być gołe?_________________
Octavia II: BSE 1.6 MPI 102 KM
Octavia III: CHPA 1.4 TSI 140 KM
2. Osłona plastikowa zaczyna się dopiero od dolnej krawędzi szyby. Boczne elementy klapy są tylko polakierowane (bez osłon plastikowych).Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Weź pod uwagę, że tylna klapa to dość pokaźny element nadwozia i ma prawo swoją wagę mieć. Poza tym jest jeszcze szyba której 1 m2 waży 10kg, co zusammen daje dość dużą siłę, szczególnie przy zamykaniu.
Ja przytrzymuje klapę i puszczam ją dopiero jak jest nisko. Wtedy nie tłucze z całą siłą o zamek a i hałas jest mniejszy.
Komentarz
-
-
też tak robię, ale czasem bagażnik otwiera ktoś inny (podwoże kogoś, kto ma torbę w bagażniku...) jak mi się wysiadać nie chce, to delikwent puszcza klapę... pozostając w środku mam wrażenie, że pół samochodu mi zaraz odpadanie... nic to trzeba będzie wysiadać._________________
wymiana silownikow - nic wiecej ... bardzo sporadycznie wystepuje potrzeba regulacji skobla - czy jak to sie tam nazywa poprawnie.pablo_doctor
Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl
Komentarz
-
-
cherman, gdybyś się jednak zdecydował na wymianę: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=11807
Wcześniej sprawdź w jakim stanie są Twoje, wydaje mi się, że nawet nowe ori siłowniki nie zlikwidują mocniejszego uderzenia przy zamykaniu klapy.
Po prostu trzeba ją przytrzymać.Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
ale jak zbyt lekko ją puścisz to się nie zamknie całkowicie (jest wtedy jakby domknięta ale nie zamknięta)
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
To kwestia zużytych siłowników tylnej klapy oraz temperatury na zewnątrz - u mnie od jakiegoś czasu mam to samo, i też mnie to bardzo irytuje :evil:
Podobnie miałem w poprzednim aucie- corolli liftback- duża klapa z wielką szybą , zużyte siłowniki zwłaszcza przy niższych, zimowych temperaturach nie dawały rady.
Chyba zdecyduję się na wymianę, bo mnie plomby bolą jak słyszę ten łoskot (zwłaszcza jak siedzę w środku :? )Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
-
Przeszuakłem troszkę forum - wielu z nas ma podobny problem, ale nikt jeszcze nie opisał, czy przypadkiem nie zastosował mocniejszych siłowników?
Czy któryś z kolegów na takowe natrafił i przetestował? Wołałbym chyba, żeby klapa mi do góry lekko leciała niż zagrażała dekapitacją._________________
ja wymienialem silowniki na nowe zeszlej wiosny i nadal klapa trzaska. jak kupowalem to nie bylo opcji mocniejszych ale nie wiem czy to bezpieczne. na nowych silownikach podczas otwierania klapy gdy jest juz przy gorze to niebezpiecznie mocno odbija na zawiasach, az cale auto sie zabuja. przyzwyczilem sie trzymac klape zarowno przy otwieraniu jak i zamykaniu bagaznika...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez chermanteż tak robię, ale czasem bagażnik otwiera ktoś inny (podwoże kogoś, kto ma torbę w bagażniku...) jak mi się wysiadać nie chce, to delikwent puszcza klapę... pozostając w środku mam wrażenie, że pół samochodu mi zaraz odpadanie... nic to trzeba będzie wysiadać.
Komentarz
-
-
ja ostatnio wymieniałem siłowniki tylnej klapy, co prawca mam OII hb, ale chodzi o sam fakt. Zakupiłem siłowniki niemieckie po 59 zł. za szt.
na co należy zwracac uwagę, to na siłę podnoszenia poprzednio miałem 390N, teraz zakupiłem troszkę mocniejsze 405N.
Waże, że klapa nie leci moco do góry tak że chce ja wyrwac, napewno nie można jej puszczać trzeba ja trochę przytrzymywac. Tak to juz jest.
Komentarz
-
Komentarz