Witam ,objaw ten występuje losowo bo nie zawsze ale jak już jest to zawsze po dłuższej jeździe rano po nocy nigdy nie wystąpił ,a teraz opis: najlepiej słychać jak jadę powoli i w momencie skręcania w prawo słychać jedno stuknięcie tak jak by młoteczkiem w spód samochodu ,testowałem to gwałtownie skręcając raz w lewo raz w prawo i zawsze przy skręcaniu [ale nie ma maxa ]jest ten jeden stuk wydaje mi się że głównie w prawo ale nie koniecznie ,dodam że na postoju można kręcić kierownica i nic cisza to jest tylko jak samochód się toczy :shock: ,pomóżcie miesiąc temu byłem na przeglądzie i wszystko było ok a zaczęło stukać kilka dni temu .Może ktoś z was się z tym spotkał i wie czego to przyczyna .
Moze to byc przegub równobiezny zwany inaczej homokinetycznym. Właśnie przy ruszaniu na skręconych kołach występuje taki efekt stukania, świadczacy o zuzyciu jednego z przegubów
dzięki za szybka odpowiedz ale to raczej nie przegub ,bo to nie jest stukanie w czasie ruszania tylko jak już jadę nie podczas przyspieszania ,przegub to raczej takie terkotanie na skręconych podczas ruszania,to raczej coś innego .
Byłem dziś na stacji diagnostyczne z tym że dziś objawu stukania nie było ,gość wszedł pod auto pooglądał poruszał i powiedział wszystko jest ok.ja tu nic nie widzę :? , a co to jest ta pozycja 17 ,co to trzyma? to jest jakaś guma nie?
[ Dodano: Pon 02 Lut, 09 21:12 ]
skrec kołami do oporu jerzeli widać jak odstaje od drązka tojest wytarta .Ja wymieniałem ze 2 razy jak jest wyrobiona słychać pukanie ale niezawsze
PANOWIE JA MIAŁEM TO SAMO I NA 99% SĄ TO WŁAŚNIE GUMY STABILIZATORA
DOŚĆ CZĘSTO SIĘ TO ZDARZA
MOŻNA TO WYMIENIĆ NA WŁASNĄ RĘKĘ JEŻELI MA SIĘ TROCHĘ CZASU I CIERPLIWOŚCI BO JEST ZŁE DOJŚCIE
POZDRAWIAM I POWODZENIA
[ Dodano: Wto 03 Lut, 09 12:23 ]
DODAM JESZCZE ŻE TO STUKANIE WYSTĘPUJE PRZY SKRĘCIE I NAWET NA NIEWIELKICH NIERUWNOŚCIACH
[ Dodano: Wto 03 Lut, 09 12:26 ]
I JAK KTOŚ CHCE SAM TO ZROBIĆ TO NALEŻY ZDJĄC STARE GUMY I POKAZAĆ JE W SKLEPIE BO JAK DOBRZSE PAMIETAM SĄ DWA RODZAJE TYCH GUM
Nie jest czasem pekniety łącznik stabilizatora ?? Jak peknie lącznik plastikowy to tez wystepuja takie objawy jak opisujesz. Cos takiego tylko moze byc plastikowe
sam nie wiem co to stukało ,byłem w kilku stacjach wszyscy twierdza ze jest wszystko ok , na razie nie stuka nic przestało :shock: dziwne ,to stuka tylko wtedy jak bardzo długo jeżdżę autem w ciągu dnia.
jlupino co do tych gum to średnica jest taka sama
różnią się one tylko tym że jedne mają taki jagby prążek przez środek a te drugie nie
najlepiej to kupić w sklepie dwa rodzaje na paragon
wymienić te co trzeba a pozostałe zwrócić
myśle że większości sklepów niema z tym problemu
Komentarz