zmiana biegów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • luzur
    Classic
    • 2010
    • 2

zmiana biegów

Witam, obiecalem, ze napisze o nowym kapciach i ... to czynie.
    Goodyear Vector 4Seasons ; przejechalem ponad 1200km, z czego okolo 500 w niemczech, przeciagnalem czeszke pare razy do ponad 190 i nie odczulem zadnego przeszkadzajacego szumu poza ...wiatrem. Padalo i to zdrowo, po wodzie szla tam gdzie ja chcialem. Wywazyli mi dobrze i kierownica ani milimetr nie zadrzala. Sa ciche, nieporownywalnie cichsze od Dunlop sport...cos tam. Pisalem, ze tu w Belgii nie mamy za duzo sniegu, a tu .... od ladnym paru dni bialo i mrozno. Nawet po bardzo zasniezonej drodze gumki spisuja sie super, ani razu nie "pociagnelo" mnie tam gdzie nie chcialem, nawet przy zwawszej jezdzie. Co bedzie w lecie przy +30, pazyjom-uwidim......
    Jezeli chodzi o mnie to bardzo je polecam, z tym, ze znowu : wybor opon calorocznych powinien byc swiadomy i przemyslany; wiadomo, ze gosc, ktory mieszka w Zakopanem nie powinien takowych kupowac...itd itd ...ale o tym juz pisalismy.
    Dziekuje wszystkim za opinie, zamykamy temat. Pozdrawiam.
  • bartek1
    Classic
    • 2009
    • 14

zmiana biegów

mam problem z piatym biegiem po dczas jazdy wyskakuje co moze byc przyczyna ja mysle ze nie wysprzegla mi sprzegło dobrze i dlatego

Komentarz

• zurcio
      RS
      • 2008
      • 2046

Może to koledze pomoże:

Użyj szukajki bo temat wyskakujących biegów był już poruszany.
      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• lesiu
        Ambiente
        • 2007
        • 149

Kolego bartek1 przy ty co opisujesz to stawiałbym na uszkodzony synchronizator piatego biegu w skrzyni
        lesiu

Komentarz

• Cierpiarz
          Classic
          • 2009
          • 7

bartek1 te modele tak mają

Nie daję głowy, ale w silniczkach 1.6 nie ma cięgien tylko jest mechanizm drążkowy (dla zwykłego śmiertelnika praktycznie niemożliwy do wyregulowania). Proponuje odwiedzić ASO na regulacje. Tak jak w temacie przypomnianym przez zurcio http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=7834 był wymieniany również olej w skrzyni, co myślę, że też może coś dać - jednak zacząłbym od regulacji - bo nawet z tostownicy kromki nie wyciągniesz jak będzie źle wyregulowana
          James

Komentarz

• rekin
            Rider
            • 2008
            • 398

na 100% uszkodzony synchronizator.
            W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• Cierpiarz
              Classic
              • 2009
              • 7

100% bym nie dał rekin...
              James

Komentarz

• korpal
                Ambiente
                • 2008
                • 168

u mnie tez ostatnio pojawil sie problem wchodzeniem biegow szczegolnie 1, 2 no i wsteczny lubi sobie czesto zgrzytnac :|

Komentarz

• bartek1
                  Classic
                  • 2009
                  • 14

dzieki za odpowiedzi ale teraz mam dalsze problemy podzczas jazdy niemoge dosc czesto zredukowac biegu a jak wyskoczy z biegu to i wejsc niechce czuje ze skrzynia biegow do wymiany
                  pozdrawiam wszystkich

Komentarz

• lesiu
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 149

coś kolego dzieje ci się z skrzynią i podejrzewam że bez rozebrania i naprawy albo wymiany na inną to niestety ale się nie obejdzie
                    lesiu

Komentarz

• salvado
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 314

bartek1, poczytaj w archiwum na temat skrzy w AKL'ach. Kiepskie raczej wiadomości.
                      Z doświadczenia mego kuzyna, który "zęby zjadł" w tym temacie wynika, że nie warto wchodzić w regenerowane skrzynie bez co najmniej półrocznej gwarancji. Cena nowej powala, niestety, na kolana, ale to jedyny rozsądny wybór, jeśli nie zamierzasz auta sprzedawać na razie.
                      Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• bartek1
                        Classic
                        • 2009
                        • 14

Witam opisywałem problem ze skrzynia biegów ze zmiana biegów itd. skrzynia poszła do wymiany przy okazji tarcza docisk itd. koszt 3000 zł

Komentarz

• salvado
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 314

bartek1, no to witamy w klubie szczęśliwców AKL'a :diabelski_usmiech
                          Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• mawis
                            Classic
                            • 2008
                            • 28

Zamieszczone przez salvado
                            bartek1, no to witamy w klubie szczęśliwców AKL'a :diabelski_usmiech
                            i po co tak mnie dołujesz od rana? (jeszcze działa OK) :roll:

Komentarz

• rkb
                              RS
                              • 2008
                              • 2152
                              • Rapid Spaceback (NH1)
                              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Nie chce smiecic i dawac nowego posta. czy jesli delikatnie przy dynamicznej jezdzie (ruszanie i hamowanie) czuc ze skrzynia rusza sie do tylu lub przodu to robić cos z tym czy dac sobie spokoj?
                              Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

Pracuję...