skrzypienie w kolach. O1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Joo
    Drive
    • 2010
    • 76

skrzypienie w kolach. O1

paysker, dla malego to mam juz upatrzony caly zestaw Maxi Cosi Mura jeszcze nie wiem czy 3 czy 4...

logo juz pomalowane na zielono ostatecznie spayem Dupli color yellow green glossy + bezbarwna

niestety dzisiaj zostale trafiony w prawy bok przez Mitsu Outlandera i zobaczymy co bedzie dalej.

Z tego co tak na szybko wypatrzylem to nadkole prawe przod wgniecione, drzwi kierowca + pasażer + nadkole tyl porysowane

Cale szczęście ze tyle bo juz w oczach widzialem jak laduje na barierkach lewą strona...

Jutro na 9 wizyta w PZU
  • daber85
    Rider
    • 2009
    • 296

skrzypienie w kolach. O1

odkad kupilem skode mam dziwny problem. gdy jezdze po dziurach z kol wydobywa sie dziwny odglos jakby skrzypienie czy piszczenie ale gdy troszke pojezdze to odglos stopniowo zanika. dzieje sie tak tylko wtedy jak wpadne jednym kolem w dziure a nie jak np najade na prog zwalniajacy dwoma kolami naraz- wtedy cisza. co to moze byc???

Komentarz

• ufo
      L&K
      • 2008
      • 1475
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

daber85, proponuje jechać na kanał, pobujać autem na pewno gdzieś wyczaisz skąd dobiegają opisane przez ciebie "dźwięki" :wink:

Komentarz

• Misiekoctavia
        Elegance
        • 2005
        • 891

daber85, a niejest czasem tak, ze skrzypi jak jest sucho a w mokre i wilgotne dni jest cisza :?:
        Jrsli tak to sa gumy stabilizatora bodajze. Czesto dotyka to OI i bylo juz o tym na forum.

Komentarz

• Maru 123
          RS
          • 2008
          • 4660

daber85, miałem podobnie. winne były tak jak to zdiagnozował Misiekoctavia, gumy stabilizatora- po wymianie jak ręką odjął
          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Misiekoctavia
            Elegance
            • 2005
            • 891

Maru 123, u mnie po wymianie nic sie niezmienilo bo dalem se zalozyc zamiennik. A jak zamiennik to powinno byc posmarowane takim specjalnym smarem czego mecanicy niepoczynili :twisted:
            Niebede sie wglebial, przyzwyczailem sie i tyle :P

Komentarz

• Maru 123
              RS
              • 2008
              • 4660

Misiekoctavia, nie denerwuje cię to? mnie to cholernie irytowało :? wogóle mnie wszystkie niepotrzebne stuki i świerszcze w aucie irytują :twisted:
              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• r2r
                RS
                • 2008
                • 4721
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Moga tą być gumy stabilizatora, choć u mnie było to samo i okazało się że winą był...sworzen który skrzypiał jak stary drewniany fotel bujany. Jeżeli chcesz się pozbyć tych dźwięków doraźnie to spsikaj te elemnty WD 40, ale to bardzo spartańska i krótkotrwała metoda, więc bardziej zalecałbym dokładną lokalizację i wymianę.
                Artur

Komentarz

• Misiekoctavia
                  Elegance
                  • 2005
                  • 891

Maru 123, cala zime byl spokoj ale dzis znow zaczelo skrzypiec :twisted: Moze cos z tym zrobie.
                  Mnie juz wiele rzeczy w tym aucie denerwuje i poskrzypuje, ze poprostu sie przyzwyczailem. Tuleje wahaczy mam wytluczone wiec zawieszenie dosc mocno juz tlucze i przez to plastiki sobie poskrzypuja. Skonczy sie zima, zalataja dziury to zrobie cale zawieszenie i bedzie git
                  Sposobem na uciszenie skrzypienia i wszelkich trzaskow jest podkrecenie radia i zwiekszenie predkosci zeby przelatywac przez dziury, ktorych k*#^!a jest w mojej okolicy po stopnieniu sniegow cala masa :evil:

Komentarz

• r2r
                    RS
                    • 2008
                    • 4721
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Liczyc na drogowców i ich refleks w łataniu dziur to jak liczyc na drugie zstąpienie Chrystusa:-)
                    Artur

Komentarz

• daber85
                      Rider
                      • 2009
                      • 296

dowiedzialem sie dzisiaj od poprzedniego wlasciciela ze jedna z poduszek silnika jest do wymiany czy to moze byc przyczyna bo lokalizacja halasu nie jest dokladna wiem tylko tyle ze z przodu

Komentarz

• Karoluss
                        Classic
                        • 2008
                        • 11

gdy miałem poduszki pod silnikiem zmęczone to przy odpaleniu i gaszeniu silnika rzucało wręcz nim. Wcześniej jak miałem golfa IV miałem podobne objawy tzn. "skrzypienie" w zawieszeniu ale szczególnie podczas hamowania, to jak koledzy piszą wyżej-do wymiany gumy stabilizatora.W sumie golf IV i O1 z tego co się orientuję to mają te same praktycznie zawieszenie

Komentarz

• r2r
                          RS
                          • 2008
                          • 4721
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

No szzzz kurka wodna!!!
                          Chyba wywołałem wilka z lasu. Dziś pierwszy bardziej suchy dzień od kilku tygodni i to skrzypienie odezwało się po dwóch latach ciszy.
                          Artur

Komentarz

• Misiekoctavia
                            Elegance
                            • 2005
                            • 891

r2r, jak robisz duzo kilometrow to pewnie to by tak juz byl ten czas na wymiane. Psiknij jakiegos smaru w sprayu to na chwile powinno pomoc

Komentarz

• r2r
                              RS
                              • 2008
                              • 4721
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Chwilowo "zapanowalem" nad tym skrzypieniem :wink:

...ale nie ma co uprawiać sacrum profanum, w poniedziałek umówiona wymiana gum łączników stabilizatora, sworzni i końcówek drążka (wyszło na trząsawkach, że też już dokonały żywota)
                              Artur

Komentarz

• daber85
                                Rider
                                • 2009
                                • 296

a czy tulejka wahacza moze byc przzyczyna owego skrzypienia?? sprzedawca w sklepie mi to powiedzial

Komentarz

• r2r
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 4721
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

daber85, niestety też może być...
                                  ...zlokalizuj dokładnie, nie działaj po omacku bo w ten sposób nic nie zdziałasz...
                                  Artur

Komentarz

• daber85
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 296

za pare dni mam przeglad mysle ze na tzesiawkach wyjdzie

Komentarz

Pracuję...