Zamieszczone przez nuvolari
zamknieta klapa bagaznika
Zwiń
X
-
zamknieta klapa bagaznika
mam porblem. zamknela sie klapa bagaznika i juz sie nie otwiera, ani z kluczyka, ani z pilota, ani z przyciskow kierowcy. jak wloze kluczyk w zamek od bagaznika to otwieraja mi sie wszystkie zamki, a w klapie cisza. klamka chodzi luzno, bez oporow. czy jest mozliwos otworzyc jakos tak zamkniety bagaznik? np od srodka? bo ciezko mi sobie wyobrazic jak to naprawic jak jest zamknieta. a moze zna ktos kogos kto by mi to mogl w warszawie lub okolicach naprawic? podejrzewam ze jak sie ktos na tym zna to nie bedzie wielkiego problemu.
-
-
wuszy, Wchodzisz do bagażnika od strony wnętrza auta,w miejscu gdzie jest zamek bagażnika od strony progu jest zaślepka.Podważasz ją nożykiem i zdejmujesz.Widzisz rygiel zamka i pomarańczową dźwigienkę,naciskasz ją i bagażnik jest otwarty.
Porem musisz zdjąć osłonę plastikową tylnej klapy i obadać dlaczego klamka nie otwiera.Pewnie cięgło spadło ze swojego miejsca.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
wuszy, jak dobrze pamiętam, to nawet w bagażniku, jak już wejdziesz do niego od wnętrza samochodu, to jest naklejka informująca dokładnie jak otworzyć awaryjnie klapę bagażnika i prawdopodobnie to jest ten sposób opisany przez JanuszSz, także jakbyś miał problem to szukaj trej naklejki (pomarańczowa/żółta)
Komentarz
-
-
czyzby przy produkcji juz wiedzieli ze sie bedzie psulo?niedlugo sprawdze.
juz sprawdzilem. naklejki zadnej u mnie ni ma - to mnie akurat nie dziwi. otworzyc sie udalo calkiem prosto - dokladnie tak jak pisaliscie, na oslonie pod klapa bagaznika jest zaslepka, a za nia prosty mechanizm otwierajacy, trzeba przesunac lekko czerwony dzyndzel i gotoweniestety najprawdopodobniej mam cos urwane w klamce bo ona caly czas luzno chodzi, ale to bede mial pewnie dopierow we wtorek czas badac.
[ Dodano: Sro 11 Mar, 09 18:04 ]
usterka juz usunieta, o to co siew dzialo.
po zdjeciu plastikow ukazal sie mechanizm w bialej - ciezko zchodzacej obudowie - udalo sie zdemontowac bez polamania, daalej zabralem sie za rozkminanie jak dziala mechanizm. wyszlo na to ze wszystkiemu winien silowniczek od zamka centralnego. zablokowal sie w pozycji "zamkniete" i blokowal otwieranie z kluczyka. po demontazu kluczyk zamykal i otwieral prawidlowa. otworzylem ten silowniczek i okazalo sie ze jego konstrukcja jest prosta jak budowa mlotka - silniczek, dwa kolka zebate i tyle, nie ma co sie zaepsuc. tak wiec w celach eksperymentalnych podlaczylem go do malego akumulatora i dzialal bez zarzutu. wniosek - nie dostawal zasilani. po glebszej analizie zdecydowalem sie sprawdzic ...
... bezpiecznik. byl spalony
tak wiec przy problemach z zamkami proponuje wszytstkim aby zaoszczedzic sobie roboty zaczynac od sprawdzenia bezpiecznikow
pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
Komentarz
-
-
Zamknieta klapa
Witam wszystkich użytkowników z zamkniętym bagażnikiem
Co powiecie na ten sam problem ale w samochodzie z kratką.... Żeby dostać się do bagażnika trzeba sforsować kratkę, a ta razem ze sporą blachą za siedzeniami montowana jest z bagażnika... Jutro sprawdze jeszcze bezpieczniki może to pomoże jak nie robie włamanie do własnego auta
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szymon_szeryfCo powiecie na ten sam problem ale w samochodzie z kratką.... Żeby dostać się do bagażnika trzeba sforsować kratkę, a ta razem ze sporą blachą za siedzeniami montowana jest z bagażnika... Jutro sprawdze jeszcze bezpieczniki może to pomoże jak nie robie włamanie do własnego auta
Komentarz
-
-
i mnie dorwało,nie otwiera się klapa.nie mogę znaleźć ks.z opisem bezpieczników.Czy ktoś by mógł zerknąć u siebie i napisać który to nr.
Zamieszczone przez SzymikCzy ten bezpiecznik ma nr 38 ?-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
Bezpiecznik 38 odpowiada za centralny zamek,ryglowanie wlewu paliwa i oświetlenie komory bagażnika..Tak,że jeśli w drzwiach centralny działa,usterka tkwi w samym zamku klapy.
Jeszcze w opisie jest bezpiecznik 14(10A) -oświetlenie wnętrza ,centralne ryglowanie,
bezpiecznik6 (5A)sterownik centralnego zamka.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Mam podobny problem
Klapa bagażnika przestała się otwierać. Zgodnie ze wskazówkami, zanurkowałem, otwarłem, zdemontowałem osłonę klapy, mam zablokowany siłownik od centralnego, ale...
bezpieczniki mam niestety w porządku. "Niestety", bo siłownik od centralnego nie występuje jako część zamienna i trzeba kupować cały zamek za ok 280zł. Rozebrałem siłownik, ale nie wiem czy można z tym jeszcze cokolwiek zrobić, a nie bardzo mam wolne 300zł, aby zainwestować w taką pierdołę. No ale bez tego bagażnik mam tym razem cały czas otwarty...
Ma ktoś jakiś pomysł?
Komentarz
-
-
A miał ktoś objaw 'miękkie' klamki bagażnika w Octavii? Przy otwieraniu naciska się za swobodnie bez żadnego oporu, klapa pozostaje zamknięta. Pomaga dopiero włożenie kluczyka do zamka klapy i przekręcenie, wtedy klamka wraca do normalnej pozycji i bagażnik pozwala się otworzyć. Ma ktoś na to jakąś radę?
Komentarz
-
-
nie wiem czy o to Ci chodzi ale u mnie na zamkniętym centralnym też jak wcisnę klamkę to nie wraca do swojej pozycji wiec może TTTM-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MANjaK_01A miał ktoś objaw 'miękkie' klamki bagażnika w Octavii? Przy otwieraniu naciska się za swobodnie bez żadnego oporu, klapa pozostaje zamknięta. Pomaga dopiero włożenie kluczyka do zamka klapy i przekręcenie, wtedy klamka wraca do normalnej pozycji i bagażnik pozwala się otworzyć. Ma ktoś na to jakąś radę?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zbnZamieszczone przez MANjaK_01A miał ktoś objaw 'miękkie' klamki bagażnika w Octavii? Przy otwieraniu naciska się za swobodnie bez żadnego oporu, klapa pozostaje zamknięta. Pomaga dopiero włożenie kluczyka do zamka klapy i przekręcenie, wtedy klamka wraca do normalnej pozycji i bagażnik pozwala się otworzyć. Ma ktoś na to jakąś radę?
Objaw miękkiego zamka zdarza się gdy rygiel(ślimak) od zamka wsuwa się za daleko i się blokuje.
Ja zrobiłem to tak iż rozkręciłem to małe pudełeczka gdzie jest ten ślimak i silniczek, dałem gumkę recepturkę (to miałem pod ręką ) nasmarowałem to wszystko smarem grafitowym i od dwóch lat wszystko ok.
Godzinka spokojnej roboty.
Pozdrawiam.
Seba
Komentarz
-
-
Witam,
problem z zamkniętą klapą mam i ja.. mam pytanie czy podczas tego awaryjnego otwierania klapy od środka poprzez odciągniecie tego rygla jest możliwość później tym samy ryglem zablokować klapę.. chodzi mi o to, że jak otworzę tę klapę i np. nie uda mi się nic samemu naprawić to klapę będę miał cały czas niezamkniętą bo siłownik już jej nie zamknie..
[ Dodano: Wto 26 Lip, 11 17:41 ]
Panowie, sam sobie odpowiedziałem, sprawdzałem osobiście, można zamknąć, ta dźwignia to przecież cały zamek, który jest na sprężynie, można wiec otwierać i zamykać do bóluaras
Komentarz
-
-
Witam.
I ja sie przyłączę do tematu..... Proszę o w miare szybka i zwięzłą odpowiedz. Moja O2 Kombi 2007r. Problem następujący. Przy wyłączonym silniku bez kluczyka w stacyjce otworze z ręki normlanie z pilota rownież, lecz gdy silnik jest włączony lub gdy silnik wyłącze ale kluczyk jest nadal w stacyjce - bagażnik nie drgnie. Co mozę być nie tak lub co ja zle robię. Proszę o podanie ewentualnych usterek + jak mozna je zlikwidować
z góry dziękuję, Eddy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez przemek88możecie mi powiedzieć co to za wtyczka jest w zamku w klapie bagażnika (kombi)?
Obrazek
naprawdę nikt nie wie co to za wtyczka?Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!
Komentarz
-
-
Panowie taki sam problem z klapą mam i ja. Jak otwieram centralny a ktoś za szybko pociągnie za klamkę od bagażnika to się wszystko blokuje i już klamka lata luźno i nie otworzy się klapy bagażnika. Problem polega na tym że cięgno od klamki popycha takie ucho które następnie popycha ucho od zamka i to potrafi czasem się czasem zakleszczyć i już wszystko przestaje reagować.
Komentarz
-
Komentarz