zamknieta klapa bagaznika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krasnallodz
    Classic
    • 2009
    • 25

Zamieszczone przez nuvolari
    Witam!!!
    Jesli cos nie tak zrobilem z postem to prosze wybaczyc ale jestem na tym forum od tygodnia a właścicielem Octavii od maja 2009
    Nurtuje mnie jedna rzecz.Navi dziela bez problemu tak samo jak tuner,dysk i slot kart SD ale uslyszalem i zauwazylem ze pomimo wyciagniecia kluczuka dalej chodzi wiatrak w columbusie.Czy to normalne w tym radiu bo widzialem ze w moim wyjetym Swing-u nie ma wiatraka.Czy to chlodzenie sie po pewnym czasie wylacza czy poprostu jest cos nie tak z navi? Octavie mam z 2009 roku po fl.Bardzo prosze o odpowiedz.Pozdrawiam
    U mnie też po wyłączeniu silnika słychać szum. Tak pewnie ma być, bo jak za jakiś czas wracam do samochodu to już nie szumi.
  • wuszy
    Drive
    • 2008
    • 85

mam porblem. zamknela sie klapa bagaznika i juz sie nie otwiera, ani z kluczyka, ani z pilota, ani z przyciskow kierowcy. jak wloze kluczyk w zamek od bagaznika to otwieraja mi sie wszystkie zamki, a w klapie cisza. klamka chodzi luzno, bez oporow. czy jest mozliwos otworzyc jakos tak zamkniety bagaznik? np od srodka? bo ciezko mi sobie wyobrazic jak to naprawic jak jest zamknieta. a moze zna ktos kogos kto by mi to mogl w warszawie lub okolicach naprawic? podejrzewam ze jak sie ktos na tym zna to nie bedzie wielkiego problemu.

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

wuszy, Wchodzisz do bagażnika od strony wnętrza auta,w miejscu gdzie jest zamek bagażnika od strony progu jest zaślepka.Podważasz ją nożykiem i zdejmujesz.Widzisz rygiel zamka i pomarańczową dźwigienkę,naciskasz ją i bagażnik jest otwarty.
      Porem musisz zdjąć osłonę plastikową tylnej klapy i obadać dlaczego klamka nie otwiera.Pewnie cięgło spadło ze swojego miejsca.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• wuszy
        Drive
        • 2008
        • 85

dzieki wielkie - jutro bede nurkowal otworzyc i badac dalej temat

Komentarz

• Evil
          Rider
          • 2009
          • 721

wuszy, jak dobrze pamiętam, to nawet w bagażniku, jak już wejdziesz do niego od wnętrza samochodu, to jest naklejka informująca dokładnie jak otworzyć awaryjnie klapę bagażnika i prawdopodobnie to jest ten sposób opisany przez JanuszSz, także jakbyś miał problem to szukaj trej naklejki (pomarańczowa/żółta)

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Szymik
            Classic
            • 2009
            • 33

Zamieszczone przez wuszy
            dzieki wielkie - jutro bede nurkowal otworzyc i badac dalej temat
            Napisz koniecznie jak sobie poradziłeś z problemem bo mam identyczny
            Pozdrawiam

Komentarz

• wuszy
              Drive
              • 2008
              • 85

czyzby przy produkcji juz wiedzieli ze sie bedzie psulo? niedlugo sprawdze.

juz sprawdzilem. naklejki zadnej u mnie ni ma - to mnie akurat nie dziwi. otworzyc sie udalo calkiem prosto - dokladnie tak jak pisaliscie, na oslonie pod klapa bagaznika jest zaslepka, a za nia prosty mechanizm otwierajacy, trzeba przesunac lekko czerwony dzyndzel i gotowe niestety najprawdopodobniej mam cos urwane w klamce bo ona caly czas luzno chodzi, ale to bede mial pewnie dopierow we wtorek czas badac.

[ Dodano: Sro 11 Mar, 09 18:04 ]
              usterka juz usunieta, o to co siew dzialo.

po zdjeciu plastikow ukazal sie mechanizm w bialej - ciezko zchodzacej obudowie - udalo sie zdemontowac bez polamania , daalej zabralem sie za rozkminanie jak dziala mechanizm. wyszlo na to ze wszystkiemu winien silowniczek od zamka centralnego. zablokowal sie w pozycji "zamkniete" i blokowal otwieranie z kluczyka. po demontazu kluczyk zamykal i otwieral prawidlowa. otworzylem ten silowniczek i okazalo sie ze jego konstrukcja jest prosta jak budowa mlotka - silniczek, dwa kolka zebate i tyle, nie ma co sie zaepsuc. tak wiec w celach eksperymentalnych podlaczylem go do malego akumulatora i dzialal bez zarzutu. wniosek - nie dostawal zasilani. po glebszej analizie zdecydowalem sie sprawdzic ...

... bezpiecznik. byl spalony

tak wiec przy problemach z zamkami proponuje wszytstkim aby zaoszczedzic sobie roboty zaczynac od sprawdzenia bezpiecznikow

pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

Komentarz

• szymon_szeryf
                Classic
                • 2009
                • 1

Zamknieta klapa

Witam wszystkich użytkowników z zamkniętym bagażnikiem

Co powiecie na ten sam problem ale w samochodzie z kratką.... Żeby dostać się do bagażnika trzeba sforsować kratkę, a ta razem ze sporą blachą za siedzeniami montowana jest z bagażnika... Jutro sprawdze jeszcze bezpieczniki może to pomoże jak nie robie włamanie do własnego auta

Komentarz

• Dzida
                  RS
                  • 2006
                  • 2253

Zamieszczone przez szymon_szeryf
                  Co powiecie na ten sam problem ale w samochodzie z kratką.... Żeby dostać się do bagażnika trzeba sforsować kratkę, a ta razem ze sporą blachą za siedzeniami montowana jest z bagażnika... Jutro sprawdze jeszcze bezpieczniki może to pomoże jak nie robie włamanie do własnego auta
                  Nic nie kombinuj. Jedź do ASO na wymianę zamka (ja tak zrobiłem). ZCTW to zaczyna być nagminne.

Komentarz

• Szymik
                    Classic
                    • 2009
                    • 33

wuszy, dziś także dobierałem się do zamka, otwierając go awaryjnie od środka co do wspomnianej białej obudowy to nie miałem odwagi jej ściągnąć więc nie grzebałem dalej. Czy ten bezpiecznik ma nr 38 ?

---
                    A może ktoś inny powie mi czy to ten bezpiecznik odpowiada za to cudo?

Komentarz

• BoYan
                      Classic
                      • 2009
                      • 32

podpinam sie pod temat?
                      czy to ten bezpiecznik czy inny?

Komentarz

• Arek
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 3143

i mnie dorwało,nie otwiera się klapa .nie mogę znaleźć ks.z opisem bezpieczników.Czy ktoś by mógł zerknąć u siebie i napisać który to nr.

Zamieszczone przez Szymik
                        Czy ten bezpiecznik ma nr 38 ?
                        czy to ten??
                        -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• JanuszSz
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 2835
                          • Superb II combi (3T5)

Bezpiecznik 38 odpowiada za centralny zamek,ryglowanie wlewu paliwa i oświetlenie komory bagażnika..Tak,że jeśli w drzwiach centralny działa,usterka tkwi w samym zamku klapy.
                          Jeszcze w opisie jest bezpiecznik 14(10A) -oświetlenie wnętrza ,centralne ryglowanie,
                          bezpiecznik6 (5A)sterownik centralnego zamka.
                          Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• busmen_bvg
                            Classic
                            • 2008
                            • 30

Mam podobny problem
                            Klapa bagażnika przestała się otwierać. Zgodnie ze wskazówkami, zanurkowałem, otwarłem, zdemontowałem osłonę klapy, mam zablokowany siłownik od centralnego, ale...
                            bezpieczniki mam niestety w porządku. "Niestety", bo siłownik od centralnego nie występuje jako część zamienna i trzeba kupować cały zamek za ok 280zł. Rozebrałem siłownik, ale nie wiem czy można z tym jeszcze cokolwiek zrobić, a nie bardzo mam wolne 300zł, aby zainwestować w taką pierdołę. No ale bez tego bagażnik mam tym razem cały czas otwarty...
                            Ma ktoś jakiś pomysł?

Komentarz

• MANjaK_01
                              Classic
                              • 2011
                              • 2

A miał ktoś objaw 'miękkie' klamki bagażnika w Octavii? Przy otwieraniu naciska się za swobodnie bez żadnego oporu, klapa pozostaje zamknięta. Pomaga dopiero włożenie kluczyka do zamka klapy i przekręcenie, wtedy klamka wraca do normalnej pozycji i bagażnik pozwala się otworzyć. Ma ktoś na to jakąś radę?

Komentarz

• Arek
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 3143

nie wiem czy o to Ci chodzi ale u mnie na zamkniętym centralnym też jak wcisnę klamkę to nie wraca do swojej pozycji wiec może TTTM
                                -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• zbn
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 16

Zamieszczone przez MANjaK_01
                                  A miał ktoś objaw 'miękkie' klamki bagażnika w Octavii? Przy otwieraniu naciska się za swobodnie bez żadnego oporu, klapa pozostaje zamknięta. Pomaga dopiero włożenie kluczyka do zamka klapy i przekręcenie, wtedy klamka wraca do normalnej pozycji i bagażnik pozwala się otworzyć. Ma ktoś na to jakąś radę?
                                  Mam identyczny objaw, ale póki się mimo wszystko otwiera/zamyka nie ruszam. Co tu dużo pisać, po 13 latach twardości miała prawo zwiotczeć

Komentarz

• sebwiecz
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 328
                                    • Yeti (5L)

Zamieszczone przez zbn
                                    Zamieszczone przez MANjaK_01
                                    Mam identyczny objaw, ale póki się mimo wszystko otwiera/zamyka nie ruszam. Co tu dużo pisać, po 13 latach twardości miała prawo zwiotczeć
                                    Witam
                                    Objaw miękkiego zamka zdarza się gdy rygiel(ślimak) od zamka wsuwa się za daleko i się blokuje.
                                    Ja zrobiłem to tak iż rozkręciłem to małe pudełeczka gdzie jest ten ślimak i silniczek, dałem gumkę recepturkę (to miałem pod ręką ) nasmarowałem to wszystko smarem grafitowym i od dwóch lat wszystko ok.

Godzinka spokojnej roboty.

Pozdrawiam.
                                    Seba

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• przemek88
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 613

możecie mi powiedzieć co to za wtyczka jest w zamku w klapie bagażnika (kombi)?

naprawdę nikt nie wie co to za wtyczka?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• aras_
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 117
                                        • Octavia I combi (1U5)
                                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Witam,
                                        problem z zamkniętą klapą mam i ja.. mam pytanie czy podczas tego awaryjnego otwierania klapy od środka poprzez odciągniecie tego rygla jest możliwość później tym samy ryglem zablokować klapę.. chodzi mi o to, że jak otworzę tę klapę i np. nie uda mi się nic samemu naprawić to klapę będę miał cały czas niezamkniętą bo siłownik już jej nie zamknie..

[ Dodano: Wto 26 Lip, 11 17:41 ]
                                        Panowie, sam sobie odpowiedziałem, sprawdzałem osobiście, można zamknąć, ta dźwignia to przecież cały zamek, który jest na sprężynie, można wiec otwierać i zamykać do bólu
                                        aras

Komentarz

• Eddy
                                          Classic
                                          • 2012
                                          • 38

Witam.
                                          I ja sie przyłączę do tematu..... Proszę o w miare szybka i zwięzłą odpowiedz. Moja O2 Kombi 2007r. Problem następujący. Przy wyłączonym silniku bez kluczyka w stacyjce otworze z ręki normlanie z pilota rownież, lecz gdy silnik jest włączony lub gdy silnik wyłącze ale kluczyk jest nadal w stacyjce - bagażnik nie drgnie. Co mozę być nie tak lub co ja zle robię. Proszę o podanie ewentualnych usterek + jak mozna je zlikwidować

z góry dziękuję, Eddy
                                          In Progress...

Komentarz

• lookashECL
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 416
                                            • Rapid (NH3)

Zamieszczone przez przemek88
                                            możecie mi powiedzieć co to za wtyczka jest w zamku w klapie bagażnika (kombi)?

Obrazek

naprawdę nikt nie wie co to za wtyczka?
                                            Wydaje mi się, że to wtyczka od mikrostyku. Pokazuje na blacie kontrolkę otwartych drzwi.
                                            Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!

Komentarz

• tmichal24
                                              Classic
                                              • 2009
                                              • 2

To jest wtyczka od mikro-styku. Odpowiada za zapalanie i gaszenie lampki w bagażniku, nie tylko w kombi.

Komentarz

• yunior81
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 1657
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Centralny zamyka i otwiera wszystkie drrzwi a klapa bagaznika stanela. Przyczyny szukac w samym zamku ?

Komentarz

• KuRcZaKjaS
                                                  Drive
                                                  • 2014
                                                  • 91

Panowie taki sam problem z klapą mam i ja. Jak otwieram centralny a ktoś za szybko pociągnie za klamkę od bagażnika to się wszystko blokuje i już klamka lata luźno i nie otworzy się klapy bagażnika. Problem polega na tym że cięgno od klamki popycha takie ucho które następnie popycha ucho od zamka i to potrafi czasem się czasem zakleszczyć i już wszystko przestaje reagować.

Komentarz

Pracuję...