jedynie bym zmeinil te miejsce na krakowskim terenie bo w grubej rybie sa dos wysokie Ceny za wysokie jak dlamnie bym zmienil na inna taka dla normalnego polaka
witam,
od paru dni zaczęło coś mi stukać w przednich drzwiach od kierowcy. najczęściej przy jeździe z góry na wyższych biegach hamując silnikiem oraz przy przyspieszaniu (najczęściej występuje przy dodawaniu i odejmowanie gazu). kotwicę od zamka mam starego typu - bez podkładki gumowej. prosty patent z WD40 zapodany w poście http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...wiach&start=15 u mnie nie działa. może ktoś z forumowiczów poradzi co to może być?
pzdr
Bo prawdopodobnie drzwi zle się układają po zamknięciu. Tam jedyna regulacja jaka jest to właśnie na tej 'kotwicy'. U mnie się tak stalo ze musialem tą 'kotwice' opuscic bo od zamykania drzwi zamek podbil ją do góry. Powodowalo to trzeszczenie drzwi przy kazdym ruszaniu i hamowaniu.
Witam! Jestem pierwszy raz na forum. Od 1,5 miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem octavki z 2008r. z slinikiem 1.6 BFQ bez gazu. Autko ma minimalny przebieg 22000km, z czego ja zrobiłem 2000km. I kilka dni temu pojawił się ten sam problem - stuki w prawych drzwiach przednich, przy gwałtowniejszym ruszaniu i hamowaniu. Co jest tego powodem?
Wkurza mnie to okrutnie, zwłaszcza, że przedtem jeździłem daewoo nexia i było to samo. Wtedy pomogła wymiana sworzni w zawiasach drzwi, a tu nie wiem co robić. Kolejne (moje drugie) auto i znowu to stukanie... Wrr! Proszę o pomoc!
otworz delikatnie drzwi tak ze 20 cm i sprawdz gora dol szarpiac, jesli ma taki przebieg 22000?!?! to dziwne zeby juz zawiasy chyba ze zjadles jedno 0 w przebiegu to wtedy napewno zawiasy.
ja mam 270 tys. no i stukaja te przednie, choc raczej przy wyjazdach na krawezniki kiedy na karoserie dzialaja sily skretne. Kupilem ten mniejszy zawias izeby na probe go wymienic kosztowal ori 50 zl, z tym ze jeszcze nie wymienilem, wiec nie wiem czy wystarczy tylko jego zrobic czy tez ten duzy, ale on jest drogi.
Auto ma rzeczywiście tylko 22 tyś. km. Nie ma luzó na zawiasach - otwierałem pod różnymi kątami, szarpałem góra dół, ale siedzą dobrze. Drzwi nie są opadnięte itd. Zastanawiam się, czy te stuki nie są z zamką, chociaż na ucho wydaje mi się, że bardziej je słychać z okolic zawiasów jednak.
Jeśli są luzy to na tym dolnym, u mnie też stuka przy ruszaniu/hamowaniu/nierównościach ale luz przy lekko niedomkniętych drzwiach jest około 1cm. Jak zamykam drzwi to czuję jak podskakują przy zamknięciu, bo właśnie ten 1cm opadły. Ciężko kupić ten dolny zawias w dobrej cenie i żeby być pewnym że luzu nie będzie miał. Ori nówka bardzo droga chyba ponad 200pln
Komentarz