witam,
Mam zamiar wyjąć turbinę w swojej O1 1.9TDI by dać znajomemu do czyszczenia/regeneracji.
Podejmuję temat by dostać od Was jakieś cenne uwagi i wytyczne jak się zabrać do tego (demontażu), z której strony, na co zwrócić uwagę.
Może ktoś ma jakiś schemat???to bardzo bym prosił.
strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
robiłem to niedawno w swojej O1 ALH, jest troche zabawy.
zdejmujesz górna i dolna osłonę silnika
odkrecasz rurę spod EGR i górne śruby kolektora.
odrkecasz półośkę od skrzyni i koła ( zaznacz sobie wszystko co odkręcasz od strony koła bo mocowanie w tym miejscu ma wpływ na kąt pochylenia i jak żle poskręcasz to kierownica bedzie skrzywiona w lewo)
odkrecasz drążek kierowniczy
odchylasz koło i wyciagasz półośke
odkręcasz rure wydechową od turbiny i łącznik rury za katalizatorem
wyciagasz rure
zdejmujesz gumową rurke podciśnienia z mieszka
odkrecasz dolne śruby kolektora i przewód smarowania turbiny od bloku silnika ( nie odkrecaj przewodu od samej turbiny bo mozna go ukrecić )
jeśli o niczym nie zapomniałem to można już wyciagać kolektor z turbina ( integralna część) do dołu, obracając w różnych kierunkach , tak aby wyszło.
tak to wyglada z ALH, ASV jest taki sam mechanicznie, chyba że sie mylę
cóż..... ja zrobiłem w druga stronę żeby nie było że sie nie da, jak na pierwszy raz to zajęło mi to ok 2,5 godz. to tak samo jak ze sprzęgielkiem w alternatorze mnie sie udało to zrobić na aucie bez wyjmowania alternatora. auto miałem na podnosniku więc i tak dostęp do wszystkiego od dołu
geometrii nie robiłem, choć sprawdziłem, wszystko ok.
dobrze jest mieć zeszlifowany płaski klucz 17 do zakontrowania wkrecanej w turbo wstawki do mocowania przewodu. Przewód baaardzo łatwo ukręcić ! ch..je w tych czechach za słabo dokręcają ten pier... nik do ktorego przykręcasz przewód.
to co warto zrobic przy okazji to wyczyszczenie icka... ja wylałem z 300ml uzbieranego oleju.
E21 335csi reconstruction in progress ;]
Alfa 155 2.0 ts 16V swap.
octavia-dupowóz ;] arl turbo +soft made by soft- car
Komentarz