Problem z otwarciem drzwi w Octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marmot
    Classic
    • 2010
    • 32
    • Octavia III (5E3)

Big, u jednych przejeżdża 400kkm a u innych ledwie 300kkm :wink: . Ogólnie przy tym przebiegu nie powinno się nic dziać.
  • Kasik
    Classic
    • 2009
    • 3

Witam,

Mam problem z samochodem - otóż zamek centralny nie otwiera tylnych, prawych drzwi.
    Guziczek ani drgnie i z zewnątrz też nie da się otworzyć.
    W serwisie chcą zmieniać cały zamek, ale na zdrowy rozum wydaje mi się, że wystarczy zmienić tylko dźwigar od tego guziczka.

Teraz moje pytanie brzmi - czy da się to zrobić, czy też rzeczywiście trzeba zmieniać cały zamek w drzwiach(kosztuje 500 złotych).

Z góry dziękuje

Komentarz

• kurynio
      Ambiente
      • 2007
      • 166

Wszystko zależy czy masz seryjny zamek centralny czy dokladany. Jeżeli seryjny to do wymiany jest zamek, a jeżeli dokładany to proawdopodobnie padł siłownik, a dźwigary to raczej wystepują w moście

Komentarz

• Kasik
        Classic
        • 2009
        • 3

Zakładany był przez serwis, to chyba seryjny nie?; )

Ps. A rzeczywiście, chodziło mi o siłownik xD

Komentarz

• pablo_NO
          Ambiente
          • 2007
          • 125

ja miałem podobny problem, albo nie chciał otwierać albo zamykać, mam seryjny centralny z ryglowaniem, wyjełem cały zamek z drzwi bo seryjny centralny jest razem z zamkiem, rozkręciłem przesmarowałem bo się troszeczke wody dostało do niego i od roku po problemie.

[ Dodano: Pią 11 Wrz, 09 10:22 ]
          a jak jest montowany przez servis to normalny siłownik, czasami bywa tak że się odkręcą śrobki od mocowania siłownika i zamiast otwierać drzwi to on się odchyla, radzę zdjąć tapicerkę i dokręcić siłownik u mnie w pierwszej octavce tak było- w servisie zakładają taką popeline

Komentarz

• julek666
            Drive
            • 2008
            • 65

ja miałem taki problem z tylnimi lewymi drzwiami! Zamontowałem zwykły siłownik uniwersalny za 20 zł. Tylko musisz to zrobić gdy siłownik oryginalny jest w pozycji otwartej, bo gdy jest w zamkniętej to blokuje cięgno i nie otworą się. Odciełem 2 przewody od oryginalnej wiązki tj. szary i żółty i podłączyłem do siłownika uniwersalnego!moim zdaniem to najtańsze i dobre rozwiązanie, siłownik uniwersalny pracuje nawet ciszej niż oryginalny. Gorzej jest jak ci siłownik zablokuje drzwi w pozycji zamkniętej, wtedy trzeba rozebrać tapicerke drzwi i dostać się do zamka. Jak byś czegoś nie wiedział to pisz, ja robiłem to w ubiegłym tygodniu.Pozdrawiam!

[ Dodano: Pią 11 Wrz, 09 13:23 ]
            Spróbój po rozebraniu tapicerki poruszać wtyką przy zamku i jednocześnie dusić na przycisk na pilocie oteierający central, mi się tak odblokowały. A żeby rozebrać tapicerke najlepiej ściągnij osłonę słupka i wtedy dostaniesz się do dwóch bocznych wkrętów,następne dwa są na dole powinieneś je odkręcić i jak odchylisz tapicerkę to podważ trzy wciski po prawej stronie do których jest przykręcona tapicerka. Jest z tym troche kombinacji ale da radę. Może być że przetarł się któryś z przewodów w wiązce przy przejściu między słupkiem a drzwiami, albo zaśniedziała kostka przy zamku i dlatego niema styku i nie otwiera, sprawdż to w pierwszej kolejności możesz przesikać kostki preparatem na przewodność. Ja najpierw sprawdziłem przy wtyce do zamka czy dochodzi napięcie. Bo czasami możesz niepotrzebnie wymienić siłownik.
            Była OI 1.9 tdi ALH, 6 lat eksploatacji bez większych problemów. Szukamy godnego następcy czyli OII FL

Komentarz

• Bronekk
              Classic
              • 2007
              • 16

Witam wszystkich,
              Podepnę się do tematu bo mam ten sam problem z tylnymi lewymi drzwiami. Udało mi się zdjąć tapicerkę przy zamkniętych drzwiach ale dalej nie mogę ich otworzyć.
              Wygląda na to że zamek jest zatarty bo już w ogóle nie reaguje na sygnał elektryczny, ale mechanicznie też nie idzie. Linki są w porządku.
              Wiecie jak je otworzyć ? Może coś trzeba podważyć ??? Próbowałem na wiele sposobów ale dostęp jest bardzo ograniczony. Myślałem żeby zdemontować zamek (ten zielony) ale nie wiem jak. Być może trzeba najpierw otworzyć drzwi ?
              Macie jakieś pomysły ?
              ©koda Octavia 1.6 AVU '02

Komentarz

• rss
                L&K
                • 2009
                • 1098

zobacz do jakiej dzwigienki idzie lacznik od 'guziczka' blokujacego lub silownika i pociagnij 'na sile' nic sie nie powinno stac, to sa grube blachy, a drzwi powinny sie otworzyc (mozesz troce sobie pomoc obficie pryskajac WD40). najprawdopodobniej zablokowalo sie od kurzu - trzeba to wymontowac z drzwi i oczyscic + przesmarowac. (przy otwartych drzwiach)
                kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• Bronekk
                  Classic
                  • 2007
                  • 16

Niestety dalej zamknięte,

Problem jest taki że drzwi musiały zablokować się po zamknięciu auta z zewnątrz. Czyli są zablokowane przed otwarciem za klamkę lub bolec. Porównałem to z innymi drzwiami. Zamykając auto od środka przyciskiem na drzwiach kierowcy można otworzyć każde drzwi za klamkę. Na raz podnosi bolec, na dwa otwiera drzwi. Ale po zamknięciu z pilota nie da się ich już od środka otworzyć. Ciągnie za linki ale nie rusza zamka. To pewnie takie zabezpieczenie przeciwkradzieżowe, żeby po wybiciu szyby nie można otworzyć od środka.

Dla porównania rozebrałem drugie drzwi i ewidentnie słychać że zamykając z pilota zamek robi 2 kliknięcia podczas gdy zamykając od środka klika tylko raz.

Moje feralne drzwi zapewne są zamknięte "na dwa". No i teraz jestem problem bo nie mogę zmusić zamka do odblokowania się ani nie mogę go wymontować przy zamkniętych drzwiach.

Czy ktoś wie co robić ?
                  ©koda Octavia 1.6 AVU '02

Komentarz

• rss
                    L&K
                    • 2009
                    • 1098

jesli nie otwieraja sie w ten sam sposob z pilota to silownik do wymiany. nawet jesli uda sie go rozruszac to i tak bedzie sie blokowac. odepnij dzwigienki z silownika i sprawdz czy bez niego drzwi sie otwieraja.
                    kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

Pracuję...