michal5312, Witaj :szeroki_usmiech
Dziwne stuki w czasie jazdy
Zwiń
X
-
Dziwne stuki w czasie jazdy
Ostatnio zauważyłem że podczas jazdy słyszę stukanie z lewej części samochodu. Problem pojawił się niedawno, po kilku dniach mam wrażenie że odgłosy sa głosniejsze. Postaram sie w miare dokladnie opisac wszystko co zauważyłem:
1. Stukanie słychac z lewej strony samochodu.
2. Wyłacznie podczas jazdy na włączonym biegu.
3. Wyłacznie w momencie dodwania gazu. Jezeli odpuszcze na chwile pedał gazu stukanie ucicha a kiedy znowu dodam gazu znowu zaczyna stukac
4. Wlasnie wybiło 200000km przebiegu a z tego co wiem nie było w samochodzie wczesniej zadnych ,,grubszych,, napraw.
5. Skrzynia biegów wydaje sie ze chodzi tak jak zawsze ale pisze to jedynie temu ze te odglosy wydaja sie zwiazane własnie ze skrzynią ... ale oczywiscie moze to byc cos innego.
Moze ktos spotkał sie z takim problem w swoim aucie. Obawiam sie ze i tak nie obejdzie sie bez wizysty w białostockim ASO.
-
-
ja miałem podobny problem i podobne to się objawiało u mnie okazała się skrzynia biegów zaczeła się roznitowywać przekładnia główna jak pojedziesz za wczasu do dobrego mechaniaka to zaoszczędzisz parę złoty bo jak już wypadnie nit to: wyłamany ząb od przekładni głównej, pęknięta obudowa skrzyni. Zaobserwuj czy zaczyna ci delikatnie szarpać na pewnych obrotak jak tak to więcej niż pewne
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sauzptak własnie w pierwszej chwili pomyslalem o przegubie, dzisiaj w koncu mam troche czasu i oddam samochod mechanikowi, ktory ma wlasnie przegub posprawdzac/powymieniac tak powiedzial przez telDiagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Ale czy masz to w momencie dodawania gazu np. na 1 2 i 3 biegu i puknie tylko raz czy następuje caly czas dopoki nie odpuscisz gazu?
[ Dodano: Wto 06 Paź, 09 20:53 ]
Co do stuków przy dodaniu gazu obstawiam poduszkę z tzw Łapa pod silnikiem,wystarczy zdjąć osłonę plastikową i centralnie na środku.Ma ona 2 śruby jedna jest w gumie i czasami ta guma pęka i słychać dobiegający stukot podczas typowych naprężeń ,tj redukcja lub dodoanie gazu na biegu wyraźniejsze przy małych obrotach (duże wibro silnika). Wymienia się w zasadzie całą łapę z owymi śrubami i gumą,,.... pzdRób jak uważasz ale uważaj jak robisz.
Komentarz
-
Komentarz