[O2] Gdzie znajduje sie w silniku 1.9 Tdi BJB czujnik G28?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pazerus
    Classic
    • 2010
    • 5

Mam pytanie do użytkowników sterowania głosem w Columbus / RNS 510:

jaka jest użyteczność tej funkcji w praktyce? Czy konieczność aktywacji gotowości na komendę głosową przyciskiem na panelu columbusa za każdym razem gdy chcemy sterować głosem nie mija się z celem? A może jest tryb w którym sterowanie głosem można aktywować - właśnie głosem?? Dla kogoś kto nie posiada kierownicy MF (jak ja) z której łatwo może włączyć sterowanie głosem, byłoby to dość przydatne.
    Druga rzecz, czy ta funkcja umożliwia wyszukiwanie głosowe muzyki po takch kategoriach jak Artysta czy tytuł piosenki?

Podsumowując , czy jest to bardziej bajer czy też rzeczywiście ułatwia "bezręczne" korzystanie z funkcji Columbusa?

Jakie macie doświadczenia w tym temacie?
  • gulu666
    Classic
    • 2008
    • 10

Interesuje mnie gdzie znajduje sie powyzszy czujnik poniewaz zaczal szwankowac nie chce samochod nieraz odpalic. Podlaczalem pod VAG i wyskoczylo czujnik G28 nie aktywny. Moze styki sa cos nie tak.

Komentarz

• ufo
      L&K
      • 2008
      • 1475
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

gulu666, czujnik G28 znajduje się w komorze silnikowej stojąc przodem do samochodu po prawej stronie między chłodnicą a silnikiem.

Komentarz

• gulu666
        Classic
        • 2008
        • 10

Jakos nie moge znalezc tego czujnika. powiedziano mi w serwisie ze jest on pomiędzy skrzynia a silnikiem, ale prosciej podobno od spodu dostac bo jest z tylu silnika. Nazywa sie ten czujnik NADAJNIK IMPULSOWY PRĘDKOŚCI WAŁU. Czy wymienial ktos ten czujnik?? Chyba ze ma ktos zdjecie w ktorym miejscu w silniku on jest??

Komentarz

• Młody1978
          Classic
          • 2009
          • 6

czujnik G28 znajduje sie pod obudowom filtra oleju ale sam nie wymienisz trzeba wyjąc skrzynie biegów i sprzęglo inaczej nieda rady

Komentarz

• piotrk8
            Classic
            • 2010
            • 9

Witam mam podobny problem podczas demontażu czujnika G28 (wyjęta skrzynia biegów) wypadł pierścień sygnałowy czujnika nie mam pojęcia w jakiej pozycji mam go zamontować

Komentarz

• Marcin0201
              Ambiente
              • 2010
              • 173

ja też mam do wymiany ten czujnik g28 w servisie krzykneli mi za wymiane 1400zl ;( masakra bo sam czujnik 200zl ale trzeba ta skrzynie zdejmować i dlatego taka cena
              Skoda OCTAVIA II by Marcin0201

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ght=marcin0201

Komentarz

• piotrk8
                Classic
                • 2010
                • 9

Ja już zdemontowałem ale co dalej nie wiem jak zamontować koło zębate generatora impulsów.

Komentarz

Pracuję...