Nie działa mi blokada tylnych szyb i dziecko mi sie nimi ciągle bawi.
Na pozycji wciśnięte i wyciśnięte ciągle można otworzyć tylne szyby z przycisków na tylnych drzwiach....
Kiedy to się popsuło - nie wiem
W miedzy czasie dokonałem własnoręcznie napraw:
Robiłem oświetlenie przednich lewych drzwi bo nie działało - kabelek podciągnięty z górnego oświetlenia wnętrza. Nie pamietam dokładnie, ale chyba odciąłem plusa który szedł do światełka i podpiąłem na jego miejsce plusa z oświetlenia górnego.
Robiłem tylne prawe drzwi bo się nie otwierały - powodem były zgniłe kabelki - oczyściłem i polutowałem na nowo.
mnie kółko się nie wkręcało po tej prowadnicy (ono tak wchodzi z jednej strony, a wychodzi z drugiej), więc wyczyścilem, nasmarowałem i gra (jak na razie...)
Every man dies. Not every man really lives. 1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
Wyjąłem te przyciski z podłokietnika i pomierzyłem miernikiem wszystkie piny na włączonym i wyłączonym przycisku od blokady.
Na fotce zaznaczyłem dwa piny - one mają ciągle zwarcie czy przycisk jest wciśnięty czy wyciśnięty (ale nie wiem czy to piny od blokady szyby).
Może ktoś to sprawdzić jak ma u siebie czy te dwa piny maja tak być i które piny odpowiadają za blokadę tylnych szyb?
Problem polegał na tym że przycisk od blokady szyb nie dociskał wystarczająco gumki na płytce i nie było połączonego obwodu :-).
A tak poza tym to za blokadę szyb odpowiadają piny patrząc od lewej od dołu - 1szy i 4ty.
Na włączonej blokadzie (wciśnięty przycisk) na pinach musi być zwarcie
Komentarz