[O2] Problem z ogrzewaniem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Remek Szczecin
    Drive
    • 2008
    • 54

Zamieszczone przez Spory
    - w większym składzie (pasażer z boku, trzech delikwentów na kanapie) puszczanie bąków i udawanie, że nic się nie stało, że to najpewniej z zewnątrz :evil:
    o w mordę :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
    Remek ze Szczecina
  • Tabel
    Rider
    • 2007
    • 312
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dziś wracałem wieczorem do domu i było ok 14 stopni według termometru w aucie i stwierdziłem, że mi coś chłodno i przekręciłem pokrętło od ogrzewania o kilka stopni, ale nic to praktycznie nie zmieniło. Dopiero jak nastawiłem na 22 to zaczęło być odczuwalne ciepłe powietrze, na 26 już było gorąco. Zastanawiam się czy coś się popsuło, bo wydaje mi się, że w zakresie miedzy 18 a 22 powinno już być coś czuć, czy po prostu jest jeszcze za ciepło i komputer coś blokuje tak jak np jest to z klimatyzacją że poniżej ilus tam stopni nie włącza jej?
    ŚKODA 120 L z 1977 roku.
    ŚKODA OCTAVIA II z 2007 roku.

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Re: Problem z ogrzewaniem

Zamieszczone przez Tabel
      ... Zastanawiam się czy coś się popsuło, bo wydaje mi się, że w zakresie miedzy 18 a 22 powinno już być coś czuć, czy po prostu jest jeszcze za ciepło i komputer coś blokuje tak jak np jest to z klimatyzacją że poniżej ilus tam stopni nie włącza jej?
      Pewnie różnica pomiędzy temp. wewnątrz auta i temp. nastawioną przez Ciebie nie była na tyle duża, żeby komp klimatyzacji stwierdził, iż wymaga to podania dużo cieplejszego powietrza. Gdybyś dłużej poczekał to pewnie odczuł byś ogólny wzrost temperatury w aucie w okolice tej zadanej przez Ciebie, ale nie na zasadzie " najpierw grzanie na maksa gorącym powietrzem a potem nic" tylko raczej spokojne "dochodzenie" do zadanej temp poprzez podawanie lekko cieplejszego powietrza niż ustawione. Dopiero przy dużej różnicy pomiędzy temp. wewnątrz auta a temp. ustawioną na pokrętle komp podaje najpierw maks. ciepłe powietrze ( żeby szybko podgrzać wnętrze ) a potem dopiero reguluje tak aby tą zadaną temp. utrzymać w sposób jak najbardziej przyjemny dla człowieka ( czyli raczej wolne zmiany temp. niż mocne podmuchy gorącego czy zimnego powietrza )...

BTW. Masz climatic ( tak się domyślam ) czy dwustrefowy climatronic ? W tym pierwszym przypadku ta regulacja temp. trochę "kuleje" ( choć wg mnie i tak działa w OII bardzo sprawnie ), bo komp może sterować tylko temperaturą wydmuchiwanego powietrza a nie tak jak w climatronic-u dodatkowo jeszcze kierunkiem i siła nawiewu...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Tabel
        Rider
        • 2007
        • 312
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dzięki za odpowiedź. Tak, mam climatic.
        ŚKODA 120 L z 1977 roku.
        ŚKODA OCTAVIA II z 2007 roku.