oizo, znam, miejsce super i widoki zaj...., ludzi tam zawsze duzo :wink: ale moze kiedys ? czesto jestem w nieledwi to bardzo chetnie spontana mozemy zapodac
Witam
Mam O2 z 2007r.
VAG pokazał mi błąd:
"00110 - Żarówka kierunkowskazu w lusterku po stronie pasażera (L132)
012 - Usterka w obwodzie elektrycznym"
Poszukałem na forum i znalazłem info w jaki sposób wymienić kierunkowskaz - łatwe nie jest i dlatego zwróciła moją uwagę informacja, że tam są diody, czyli jak podejrzewam element niewymienny.
Więc pytanie: czy tam jest żarówka czy też diody i , w związku z tym, trzeba wymienić cały element?
I jakiego elektryka w okolicach Rudy polecicie jakby cóś nie tego...
Trza czytać post, szczególnie pytanie :diabelski_usmiech
Ten topic znalazłem i dlatego pytanie: czy wymienia się żarówkę czy cały element (z doświetleniem klamki)?
grol, a ten elektryk to do wymiany tego kierunkowskazu? Do tego to potrzebujesz kogoś kto ma delikatne rączki, a nie elektryka W sensie nie musi być elektrykiem tylko mieć pojęcie jak wyciągnąć szkło lusterka nie uszkadzając go.
A ja tak gwoli dopytania..
Czy przypadkiem w tym kierunku w lusterku w O2 nie da się wymienić samej żarówki?
Bo mi wychodzi, że tam siedzi żarówka W5W..
Ale niech się wypowie ktoś, kto rozbierał to osobiście i widział naocznie ten element.
Screen z ETKA:
kowal 2002 dzięki za info :-)
Przyda się dla potomnych :-)
A ja tak gwoli dopytania..
Czy przypadkiem w tym kierunku w lusterku w O2 nie da się wymienić samej żarówki?
Bo mi wychodzi, że tam siedzi żarówka W5W..
Ale niech się wypowie ktoś, kto rozbierał to osobiście i widział naocznie ten element.
Żarówka jest od podświetlenia przestrzeni wokół drzwi. LED zintegrowany z odbłyśnikiem i soczewką to nr 25 na screen-ie ( "Migacz " )
jak dobrze prześledzisz to cenę będziesz znał , ja już kiedyś zadawałem pytanie o kierunek do O2 tylko jakoś nie mam czasu się zebrać żeby go kupić i wymienić.
Witam!Tez mam problem z kierunkowskazem w lusterku od strony pasazera!i Tak!
W kloszu pod lusterkiem jest zwykla zarowka do podswietlania klamki ale do kierunkowskazu sa dwie diody.Praktycznie nie do wymiany..Wymienic nalezy caly element.Po kontakcie z serwisem to koszt 300zl.Wiec udalem sie do zwyklego mech.ale po nie udolnym demontazu oznajmil ze to diody i tez sie zakreci kolo 3stow.Nie zaplace tyle!Wiec zdemontowalem samodzielnie i do sklepu tam za caly element zakrzyczeli 140zl.Tez DUZO WIEC?Do elektromechanika!i tam odlutowalem przepalona diode wlutowalem (nowe)-tzn.ten mechanik wynalazl jakies diody od telefonu komurkowego bo kiedys sie trudnil ich naprawa))i je wlutowal musza byc pomaranczowe i narazie dzialaja zobaczymy jak dlugo i zaplacilem 30zl!!
Demontaz lusterka.Nie zaczynac od dolnego elemetu!!!Zdejmuje sie najpierw gore i to praktycznie bez uzycia śrubokręta.Po zdjecu tej oslony od gory widac dwa wkrety na mala gwiazdke,odkrecic i dolny elemet mamy w garsci.Ale zeby dostac sie diod trzeba praktycznie oderwac je od tego elemetu co zrobi przypadkowo nieudolny mech.Ktore bez problemu mozna skleic.Pozdr. i powodzenia
a mnie kuzyn za 30 zł wymienil kierunek fakt ze sam wynmienial ze mna koledzy zaden problem
Skoda Forever jednak
Vw Golf I II III
Opel Omega C
Peugeot 206 HDi
Vw Golf V 1,9 tdi 90 koni
Citroen C5 2.0 Hdi Audi A8 2001 D2 3.3 TDi
Skoda Octavia II 2005 elegance kombi
Skoda Octavia II 2009 FL 1.9 TDi
VW Golf VI 2011 1.6 Tdi
Skoda Octavia II FL RS kombi
Czy ktoś próbował reanimować kierunki - chodzi mi o wymianę LED-ów?
Jakieś nietypowe diody tam są zamontowane. Może ktoś z elektroników określi jaki typ LED-ów szukać?
Komentarz