[O1] Climatronic padł?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lLeniuchMichał
    Classic
    • 2008
    • 27

[O1] Climatronic padł?

Alfa-Romeo Montreal Expo (Bertone), 1967
  • Kajtiii
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 291

[O1] Climatronic padł?

Szanowne forum OCP.

Nie wiem jak u was ale w moich stronach rozpoczyna się zima i wilgoć a co za tym idzie, muszę częściej korzystać z klimy żeby odparować szyby (sam nawiew nie daje rady). No i pojawił się kłopot... Wczoraj po włączeniu climatronica wszystko było ok tzn silnik zafalował czyli załączyła sięsprężarka, szybki odparowały i git. Pojechałem do pracy i auto stało przez noc bez ruchu. Skończyłem pracę, wsiadam, włączam klimę i..... nic! Szyby zaparowały na potęgę bo nie włączyła się sprężarka i działał tylko nawiew. Całą drogę do domu spędziłem na wycieraniu szyby i patrzeniu przez mały wizjer "wywiany" przez nadmuch. Próbowałem przełączać pomiędzy AUTO, ECON i trybem manualnym i nie było reakcji sprężarki. Zaznaczam że panel climatronica działa normalnie, wszystko się wyswietla i reaguje na przyciski.
    No więc pytanie: czy sprężarka mogła siąść tak sobie bez żadnych oznak?
    Jest to duży kłopot bo nie uśmiecha mi się całą zime jeździć ze szmatą w ręku...

Komentarz

• rogoz
      Rider
      • 2006
      • 397

Może padło sprzęgło kompresora klimy?

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Kajtiii, a jaką miałeś temperaturę na zewnątrz? Jeśli mniej niż 5 stopni to sprężarka miała prawo się nie włączyć i jest to normalne zachowanie klimy...
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Kajtiii
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 291

Zamieszczone przez kowal 2002
          Kajtiii, a jaką miałeś temperaturę na zewnątrz? Jeśli mniej niż 5 stopni to sprężarka miała prawo się nie włączyć i jest to normalne zachowanie klimy...
          A wiesz że możesz mieć rację? Jak jechałem do pracy było 8 stopni a jak wracałem było 0. A szyby mi parują bo filtr kabinowy jest w stanie bardzo średnim
          Nawet sobie przypominam że w tamtym roku stawiałem czasem auto do ciepłego garażu na noc żeby rano móc zamieszać chłodziwo bo jak było zimno to kompresor się nie załączył. Skleroza

Dzięki kolego

PS: a kompresor ogólnie działa, spiąłem na krótko i "cykał" a więc najdroższy element wyeliminowałem :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...