Stukanie w silniku przy bardzo niskich obrotach 1.4TSI 2009
Od jakichś 2 dni gdy silnik chodzi na bardzo niskich obrotach pojawia się dziwne stukanie w okolicach prawego koła (tak przynajmniej to słychać z wnętrza samochodu z perspektywy kierowcy). Jak otworzyłem maskę to słychać, że silnik jakoś inaczej niż zwykle pracuje. Stukanie zanika jak tylko doda się lekko gazu (wystarczy b. lekko nacisnąć pedał). Nigdy wcześniej to nie występowało (auto jest nowe, mam je od kwietnia, przejechane 4500km), nie wiem czy od razu z tym jechać do ASO? Czy może być to spowodowane niskimi temperaturami powietrza?. Może ktoś z was - forumowiczów spotkał się z podobnym problemem?
Całkiem możliwe że to poduszka pod silnikiem, wszystko by sie zgadzało, chociaz dziwne że przy praktycznie zerowym przebiegu. no ale na Twoim miejscu sprawdziłbym przede wszystkim to.
Pytam o klime, bo wtedy obroty sa lekko podniesione, ale silnik ma dodatkowy opor wiec moze bardziej drgac, tak samo jak w momencie jak kreci sie kierownica.
Mozesz pojechac do ASO moze cos wymysla, ale pewnie powiedza ze jezdzic, az sie rozpadnie, wtedy bedzie wiadomo co naprawiac.
Takie stukanie to może być coś nie tak z napinaczem łańcucha rozrządu radzę jak najszybciej udać się do serwisu słyszałem o niedoskonałościach tego silnikach
Komentarz